Кића
Član
Jutros mi advokat javio da moram da platim vestaka da proceni vrednost poljoprivrednog zemljista i toliko treba da deponujem u sudski trezor. Nema veze sta pise u ugovoru. Mislio sam da je procedura jednostavnija, ali sta da se radi.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Postupak je isti kao kad poreska uprava procenju porez na prenos apsolutnih prava.Hocete da kazete da se ne gleda cena koja je navedena u ugovoru nego koju recimo proceni neki ku.ac tamo... I onda recimo lik platio 20 hiljada evra hektar a ti mu posle uzmes za 10 hiljada.
Jeste to po zakonu. Ali onda po tom zakonu ti ne možeš da prodaš zemlju kome ti hoćeš. Na primer, hoću da prodam bratu zemlju da bi ostala zemlja u porodici. Ili nisam dobar sa komšijom, opasno mi se zamerio i neću jednostavno njemu da prodam. E tu taj zakon nema milosti i moralne vrednosti...Moj odgovor: u skladu sa zakonom. A uzgred, ta parcela je pored moje a udaljena je 250 metara od moje adrese stanovanja i zbog toga ne zelim da mi promakne. Na kraju, zemlju je kupio veliki gazda za cije ime retko ko bi rekao lepu rec. Ali nije on kriv, covek ima love i zeli da je ulozi u nekretninu. Kriv je prodavac jer nije mene ponudio i time prekrsio (nije ispostovao) zakon, a ja samo zelim da kupim zemlju po zakonu.
I dalje mi zvuči prosto neverovatno. Cenovnik notara je javan i mora biti isti kod svih. Svi moraju da ga poštuju i da ga se pridržavaju. Ovde je solidno objašnjeno kako funkcioniše i koji je iznos kada za plaćanje. Na svim overenim ugovorima nam je naplaćeno isto kao što je i ovde objašnjeno.Rađena dva ugovora u vremenskom razmaku od nekoliko meseci pa znam po čemu mi je naplaćeno.Navedena cena nije imala veze već poreska procena koju ne znam koja je budala odredila, rekao sam tada notaru ako mi nađe kupca koji će platiti toliko da piše ugovor!
Nema tu ničega nemoralnog .Zar je baš potrebna tužba.............
Kod nas jedan od kada kupuje zemlju uvek upiše da je platio 1ha 35000€ i onda se od komšija niko ne buni i ne upušta u proces.... Plati porez na AP i ćao.... Ako hoćeš tuži me, nikada ne traži nikome potpis... Niko se i ne buni. I sada je sa takvim ponašanjem došlo do toga da poreska uprava računa oko 30000€/ha skoro svakom ko kupuje u tom delu... Bez obzira što ga je neko platio 15000€.... Samo napišu na osnovu tog i tog. Vaša cena je ispod tržišne. Tržišna cena je ta i ćao. Platiš i ćutiš.
On je kupio možda 200 parcela zadnjih godina dana i svuda je ta cena... Tako da veštak kada bi uzeo da pravi procenu i pogleda malo to je to otprilike. Jer ima malo parcela koje su prodavane i kupovali drugi ljudi, gde cene jesu nešto niže, ali to je sve sića. Ostalo su sve kupoprodaje po 30000€/ha + plaćen prenos na AP na tu cenu tako da... Lovu svima pusti preko računa, pa višak dobije nazad na ruke... Do sada se niko nije upustio u to da obara....E vidiš zbog toga ide procena veštaka.
Ne može neko da napiše nerealno visoku cenu da bi odbio ljude sa pravom preče kupovine.
Taj je baš entuzijasta ondaOn je kupio možda 200 parcela zadnjih godina dana i svuda je ta cena... Tako da veštak kada bi uzeo da pravi procenu i pogleda malo to je to otprilike. Jer ima malo parcela koje su prodavane i kupovali drugi ljudi, gde cene jesu nešto niže, ali to je sve sića. Ostalo su sve kupoprodaje po 30000€/ha + plaćen prenos na AP na tu cenu tako da... Lovu svima pusti preko računa, pa višak dobije nazad na ruke... Do sada se niko nije upustio u to da obara....
Imao sam i ja takav slucaj da komsija napravi ugovor o poklonu da me izbegne kao medjasa. Advokat me ubedjivao da se takav ugovor najlakse obara kao fiktivan ako nisu u rodbinskim odnosima. Ipak sam odustao, nisam hteo da se tuzim.kada taj sto je kupio parcelu pored tebe napise ugovor o poklonu i tvoje prvenstvo pada u vodu. dobro ti skal odgovorio bice zemlje
Advokati hmm.... kako će on oboriti dal sam ja poklonio tamo nekom,nego svedoci njegovi pa onda se ja zainatim pa ja nadjem moje pa sud traje 10godImao sam i ja takav slucaj da komsija napravi ugovor o poklonu da me izbegne kao medjasa. Advokat me ubedjivao da se takav ugovor najlakse obara kao fiktivan ako nisu u rodbinskim odnosima. Ipak sam odustao, nisam hteo da se tuzim.