Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

Druskan u tu pricu ima smisla ulaziti samo ako je ta kuca pored tebe pa da se prosiris ,a sve drugo ti je nepotrebna zajebancija

U izveštaju koji je za 2017. godinu objavio Republički geodetski zavod,...

Najskuplji hektar je prodat u Južnobačkom okrugu, gde je postignuta cena od 18.000 evra, ali i tu je, naravno, bilo razlike, pa je za najjeftiniji hektar plaćeno 2.000 evra. U RGZ kažu da je srednja vrednost prodatog zemljišta u tom regionu prošle godine bila 10.300 €/ha, dodajući da je najviša ukupno ugovorena cenu postignuta u ataru Srbobrana, gde je za jedan hektar, 92 ara i 11 m2 plaćeno 75.000 evra.

u Južnobanatskom okrugu u kojoj se nalaze: Pančevo, Alibunar, Bela Crkva, Vršac, Kovačica, Kovin, Opovo i Plandište. Najniža prošlogodišnja cena prodatog hektara zemljišta bila je 1.500 evra, dok je najviša iznosila 13.000 evra. Republički zavod za statistiku je izračunao da je prosečna cena zemljišta u toj oblasti lane iznosila 5.700€/ha, što je dvostruko manje nego u Južnobačkom okrugu.

U okolini Sombora, Apatina, Kule i Odžaka, koji su u Zapadnobačkom okrugu, prošle godine zabeležena je najniža cena od 2.000 €/ha, a najskuplja je bila njiva za koju je vlasnik platio 15.500 evra. Srednja vrednost zemljišta po hektaru u ovim lokalnim samoupravama, po računici Republičkog geodetskog zavoda, bila je 7.500 evra.

Najniža cena zemljišta lane je bila u okolini: Kikinde, Ade, Kanjiže, Novog Kneževca, Sente i Čoke, koje pripadaju Severnobanatskom okrugu. Tamo je najjeftinije zemljište prodato za svega 1.500 €/ha, dok je najskuplje prodato za 13.200 €/ha.

Oranice u Zrenjaninu, Novom Bečeju, Žitištu, Novoj Crni i Sečnju, koje se nalaze u Srednjebanatskom okrugu, 2017. godine su imale prosečnu cenu od 6.200 €/ha, s tim da je najniža cena bila svega 1.000, a najviša 13.000 evra.

Sremska oblast, u kojoj su Sremska Mitrovica, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova i Šid, lane je imala srednju vrednost prodatog hektara od 7.600 €/ha, uz minimum po hektaru od 2.000 evra, dok je najviša cena bila 16.500 evra. Ovome treba dodati da je najskuplje poljoprivredno zemljište prošle godine bilo u industrijskoj zoni Stare Pazove, gde je ukupna ugovorena cena bila je 362.176 evra i to za poljoprivredno zemljište od jednog hektara, 13 ari i 18m2.

cene njiva u prvim redovima puta izmeđuNovog Sada i Bačke Palanke kreću oko 15.000€/ha, dok se hektar u drugoj liniji, gde je atarski put, prodaje za duplo manje novca, odnosno za negde oko 7.000 evra.

https://www.agroklub.rs/ratarstvo/cena-hektara-vojvodanskih-oranica-od-1000-do-18000-evra/41559/

Kod nas nema ispod 10000/ha kod poreske. A u praksi se trguje sa manjim iznosima jer ima i kod nas losije zemlje. Ja sam se zalio pa cemo videti ishod.

Pitanje za iskusne.

Komsija proda parcelu pored Vas, a ne ponudi Vas - skoro svaka susa zna da je to prodato sto bi se reklo. Kupuje sasvim neko trece lice. Uzmu naprave redovan ugovor po stvarnoj ceni po kojoj je kupio overe ga kod notara sve regularno.... Udje u posed i obradjuje parcelu... ALI ceka da istekne 2 godine - (mislim na rok zalbe zato sto komsija nije ponudjen), i tek onda podnosi prijavu da se Uknjizi kao vlasnik u katastru.....

Da li se tu uopste moze nesto uraditi..?

Ja misli da te dve godine pocinju da teku tek kada se vlasnik promeni u katastru a ne po datumu sklapanja ugovora.A ti lepo kod advokata pa se raspitaj.Sada notari sklapaju ugovore i bez saglasnosti suseda ALI navedu u onoj njihovoj poslanici da se ugovor sastavlja bez saglasnosti suseda, sto ostavlja prostor za naknadnu zalbu suseda.Ako su dostavili saglasnost sa tvojim potpisom a ti je nisi potpisao onda je to posao za advokata zbog falsifikovanja....

Mislim da tvoj rok zalbe pocinje da tece od dana kad si mogao da saznas za trgovinu, prakticno od dana kad je uknjizeno. Mislim da im ne vredi da otezu sa uknjizbom, jedino ako ne cekaju da ostaris pa da ne zelis vise da kupis. Sad vidim da me je Sale preduhitrio.

Pitanje za iskusne.

Komsija proda parcelu pored Vas, a ne ponudi Vas - skoro svaka susa zna da je to prodato sto bi se reklo. Kupuje sasvim neko trece lice. Uzmu naprave redovan ugovor po stvarnoj ceni po kojoj je kupio overe ga kod notara sve regularno.... Udje u posed i obradjuje parcelu... ALI ceka da istekne 2 godine - (mislim na rok zalbe zato sto komsija nije ponudjen), i tek onda podnosi prijavu da se Uknjizi kao vlasnik u katastru.....

Da li se tu uopste moze nesto uraditi..?

Mislim da notar u zadnje vreme odmah automatski prosledjuje katastru da je promenjen vlasnik.Nedavno sam dobio neke nekretnine na osnovu ostavinskog postupka mog pok. dede. Nakon sto je bilo pravosnazno, dobio sam resenje iz katastra da je to i uknjizeno na moje ime.Napominjem da nisam nosio licno resenje o nasledjivanju u katastar.

Mozes na ovom sajtu pogledati sve detalje oko te kupoprodaje, pre svega cenu, vrstu nepokretnosti, datum potpisivanja ugovora.http://katastar.rgz.gov.rs/RegistarCenaNepokretnosti/

Kao vlasnik u katastru će se upisati onaj koji prvi podnese zahtev za upis vlasništva !

Pa nek on čeka...
Pa ne može on da podnese zahtev u katastar kad nije kupio tu zemlju.Da bi podneli zahtev u katastar za uknjižbu na vaše ime,u prilogu se popuni obrazac,uplate dve takse i priloži kupoprodajnu ugovor overen kod notara,a on taj ugovor nema.

Nema kupoprodajni ugovor, ali ne znači da ga ne može imati...

Ne bi bila prva višestruka prodaja nekretnine.

Očekuje se zakonska izmena kojom bi notari bili obavezni obavestiti katastar.

@ IvicaR

On je sused međaš i baš ga zabole za sud, ovaj drugi bi mogao tužiti prodavca za prevaru.

bradonjo ja sam razumeo da SaleCar pita kako da ne bude zaobidjen kao sused medjas a ne kako da izbegne opasnost od dvostruke prodaje.

Dobro si razumeo.

A i on će razumeti, valjda, ono što sam ja napisao.

A i svi oni koji kupuju, a ne upisuju u javne knjige...

*

Ponuditi međašu je u interesu prodavca !

Čist tržišni princip... Nudim zemlju na prodaju, izvolite, ko je zainteresovan.

Oće međaš, oće i neko drugi.

Supeeer !!!

Vrednost ponuđene zemlje se povećava, tražena je, otimaju se za nju...

De da vidimo koliki je či buđelar !

*

Priče, tipa, neću da prodam međašu za inat su prazne priče, lažne.

De da vidim te gaće koje prodaju, a hoće da pristanu, za inat nekome ili nečemu, na manju cenu nego što mogu dobiti u tom trenutku.

To nema ni u crtanim filmovima.

*

Ukoliko je važno prodati određenom licu iz nekog drugog razloga, na primer rođak je, pa se smatra da bi bilo u skladu sa običajnom normom da "ista krv" zemlju i dalje poseduje, onda se to navede u ugovoru i otpadaju sve mogućnosti za parničenja.

To je i u socijalističkoj Jugoslaviji bio "valjan" i "dovoljan" razlog, a ne u današnje vreme, vreme potpune slobode privređivanja i sticanja.

Ili bilo koji drugi razlog, oću da prodam baš njemu jer me je on upoznao sa devojkom kojom sam se kasnije oženio i decu izrodio.

Ili...

Imam i ja pitanje u vezi prava prece kupovine... jedan komsija mi je dostavio ponudu preko advokata po astronomskoj ceni jer je hteo drugome da proda. Pknuda je ostala nepotpisana. A ne verujem da je ta ista cena stavljena i u ugovor, pa me interesuje mogu li ja proveriti negde koja je bila cena iz ugovora?

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Mozes proveriti cenu iz ugovora kod notara ili u katastru.

@bradonja
Visestruka prodaje zemlje (nekretnina) nije moguca vise, jer notari sada imaju umrezen sistem gde se za parcelni broj koji je predmet trgovine vidi da li je prometovan ili ne, kao i u slucaju da je prometovan ko su akteri. Time je visestruka prodaja nemoguca. Moguce je tipa da je neko kupio 2000 godine a da se nije uknjizio pa sada stari vlasnik prodaje ponovo. Od pocetka notara pa na ovamo je umrezeno, pre nije bilo.

Ako si komsija i smatras da si ostecen postoji nacin da saznas cenu. Ja bi prvo isao u katastar pa tamo ako ne daju, onda da mi daju notara koji je radio predmet. Ako i to ne moze onda kod advokata.

Mozes proveriti cenu iz ugovora kod notara ili u katastru.

@bradonja
Visestruka prodaje zemlje (nekretnina) nije moguca vise, jer notari sada imaju umrezen sistem gde se za parcelni broj koji je predmet trgovine vidi da li je prometovan ili ne, kao i u slucaju da je prometovan ko su akteri. Time je visestruka prodaja nemoguca. Moguce je tipa da je neko kupio 2000 godine a da se nije uknjizio pa sada stari vlasnik prodaje ponovo. Od pocetka notara pa na ovamo je umrezeno, pre nije bilo.
Naravno da je moguće bez obzira na navedeno.
1. Notar ima zakonom propisan rok u kojem je dužan da nakon potpisivanja i solemnizacije kupoprodajnog ugovora kopiju istog dostavi katastru.
2. Katastar ne vrši istog trenutka registraciju promene, itd...

Situacija jeste malo bolja od mpmenta pojave notara kod nas, ali daleko od toga da je bilo šta od ovoga što si naveo nemoguće ;)

Pozz
Milan

Sent from my SM-G850M using Tapatalk

Nazad
Vrh