Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

Za muvanje:

1) Javni beležnici još uvek nisu u obavezi obavestiti katastar o prometu nekretnine. Neko je ovde pomenuo ostavinu i obaveštenje katastra u tom slučaju, ali to nisu isti pravni poslovi.

2) To što beležnik vidi po katastarskom broju da je prometovano i dužan je o tome obavestiti kupca, ne znači da može sprečiti knjižnog vlasnika da opet proda.
Beležnik konstatuje da je kupca obavestio o nedavnom prometu nekretnine i molim lepo.

3) Ko pre katastru, njemu njiva.

*

Za Leksa

Taksa 500 dinara i zahtev katastru za obaveštenje o ceni i datumu prometovane nekretnine.

@bradonja
Pod 2) sto si naveo, je dovoljno kupcu broj dva da shvati da ce biti prevaren.

Ako cekate da notar po sluzbenoj duznosti obavestia katastar onda ste u procepu premenskom. Zato nakon overe kod notara odmah isti dan u jednu poresku, drugu (gradsku), katastar, trezor. Cak je pozeljno pre potpisivanja ugovora predmetnu parcelu da prodavac izbrise sa gazdinstva i tu moze biti zackuljica da je dato u zakup na 5g trecem licu itd.

Imam i ja pitanje u vezi prava prece kupovine... jedan komsija mi je dostavio ponudu preko advokata po astronomskoj ceni jer je hteo drugome da proda. Pknuda je ostala nepotpisana. A ne verujem da je ta ista cena stavljena i u ugovor, pa me interesuje mogu li ja proveriti negde koja je bila cena iz ugovora?

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока
moze da se proveri na netu :ppozdrav:
http://katastar.rgz.gov.rs/RegistarCenaNepokretnosti/

@Bojčetiću

Ha ha ha... Nisi ispratio fabulu radnje...

Sve je u vezi zaobiđenog međaša.

Njega su preskočili, a u katastar ne upisuju, navodno dok ne prođe mogućnost za parnicu.

Za to vreme porez i prirez i dalje idu na ime prodavca, iz toga sledi da je izuzetno sklon petljavinama.

Pristao bi, garant, i na drugu petljavinu, tj. da još jednom proda istu zemlju, ovog puta međašu. A međaš trčke u katastar i prevede !!!

Prodavac bi se lako mogao braniti od tužbe prevarenog kupca time da je on bio prinuđen zemlju preprodati iz razloga jer je kupac odbijao prevod, a njemu je to stvaralo materijalne i svake druge teškoće. To bi bila parnica za priču kroz tri generacije...

@Bojčetiću

Ha ha ha... Nisi ispratio fabulu radnje...

Sve je u vezi zaobiđenog međaša.

Njega su preskočili, a u katastar ne upisuju, navodno dok ne prođe mogućnost za parnicu.

Za to vreme porez i prirez i dalje idu na ime prodavca, iz toga sledi da je izuzetno sklon petljavinama.

Pristao bi, garant, i na drugu petljavinu, tj. da još jednom proda istu zemlju, ovog puta međašu. A međaš trčke u katastar i prevede !!!

Prodavac bi se lako mogao braniti od tužbe prevarenog kupca time da je on bio prinuđen zemlju preprodati iz razloga jer je kupac odbijao prevod, a njemu je to stvaralo materijalne i svake druge teškoće. To bi bila parnica za priču kroz tri generacije...
zar nije prodavac duzan da plati dazbine?

Recimo porez na prenos apsolutnih prava...pa onda ko koji zakon krsi...prica za nedogled!

Bradonja imas gresku u koracima, a to je. Prodavac treba sam da odnese u poresku jednu, drugu dokument (ugovor) gde se vidi da je prodao zemlju. Time je sa sebe skinuo i odvodnjavanje i porez. Praksa nasa je da kupac to sve radi i da solidarno placa porez na promet 2.5%, ali po zakonu prodavac je duzan prijaviti promet poreskoj. Stoga mislim da preporda zemlju drugom nema teorije da se izvuce, ne znam kakvim obrazlozenjima.

Stoga mislim da preporda zemlju drugom nema teorije da se izvuce, ne znam kakvim obrazlozenjima.
Пореска управа нема веза са Катастром непокретности. Иако си исплатио продавца и порез ниси власник земљишта док се не укњижиш у катастру. Као доказ ти могу послужити извршитељи који ће дужнику запленити имовину чак и кад је продао ако се у катастру води на његово име.
Иначе, нотар има обавезу да Пореској пошаље пријаву купопродаје ради обрачуна преноса.

Иако си исплатио продавца и порез ниси власник земљишта док се не укњижиш у катастру.

Amin.

I nikakva digitalizacija i soleminizacija i umrežacija to neće promeniti.

Svet počiva na gruntovnim, zemljišnim, katastarskim knjigama !!!

Godine 2015 prodao sam coveku njivu velicine 67 ari, 43 metara kvadratnih za 6500 evra.U ugovoru je napisano da je cena prodaje bila 350.000 dinara.Zbog dazbina drzavi naravno.Takodje je notar, na moj zahtev, sastavio priznanicu, pod znacima navoda, u kojoj stoji da je zemlja prodata za 6500 evra, da sam primo toliko, i to smo potpisali kupac i ja.Pitanje je koliko su verodostojni podaci na sajtu rgz, registar cena nepokretnosti.

Amin jeste u katastru ko se vodi kao vlasnik. Ja sam samo komentarisao situaciju da prodavac proda 2x istu nepokretnost i odbrani se na sudu. Da ponovim, notar ce videti da li u bazi je trgovano parcelom X u KO Y a kupac broj 2. tada ima priliku da odustene ako mu se ucini sumljivo.

Notar overava ispravu, "priznanicu", kojom se potvrđuje da je prethodna isprava, kupoprodajni ugovor, koju je sačinio i javnom učinio lažna isprava ! ! !
Полако. Није написао "оверио" него "саставио". Могао је то да овери само ако је хтео да изврши сепуку.

Ništa ne menja na stvari, jasno je primio k znanju da je sadržaj kupoprodajnog ugovora lažan.

Kao što vrednost valute počiva na poverenju u centralnu banku, tako pravni sistem počiva na uverenju u visoku moralnost sudije i javnog beležnika !

Javni beleznik je jedna od najvecih prevara 21 veka (barem za nasu zemlju Srbiju kako je napravljen sistem) i ubedljivo naprofitabilnije preduzece.

Potpisujem Bojceticu, naprimer u Slovackoj odem da overimkod notara neki dokument, nemoras da zakazujes termin kao u zemlji Srbiji i overa kosta svega par eura , neznam sada napamet pa da ne lupam dok u zemlji Srbiji deru za svaku overu dokumenata.

Nazad
Vrh