Cena zemlje? ( kupovina,kredit,prepis )

Rođaka bi htela da proda jutro zemlje u Prigrevičkom ataru ,koliko se kreće zemlju u tom delu?

Da napisem ovde moje skorasnje iskustvo. Dakle u ovoj drzavi je najbolje biti socijalni slucaj ili pripadnik romske nacionalne manjine. Notari kod nas rade sta hoce, prvo smo bili uslovljeni da overe radimo umesto u sudu kod njih, a sada kupoprodajna cena koju navedete u ugovoru nije cena na osnovu koje se odredjuje "nagrada" (pazite oni su to sami prozvali nagrada) notara za posao (od pola sata max). Mi smo juce overavali ugovor o kupoprodaji i notar je mimo cene iz ugovora hteo da nam naplati visu tarifu jer po njima to vredi vise.
Koji je notar nekada bio u ataru da zna koliko sta vredi? Koji notar uopste zna da razlikuje bilo koji usev? Da li je opravdano 13220din za pola sata posla? Taj posao je pri tome da im ja sve donesem, sazvacem i prilozim. Njihovo nije ni da na sajtu katastra pogledaju da li parcela x je zaista to sto pise u ugovoru, vec moram doneti posedovni list (i to platiti 1220din u katastru) da bi se videlo da je to to. Ako ste stekli u braku treba potpis i supruznika, ali ne da bi pravna sigurnost bila vec, vec samo sto dodatni potpis supruznika je 1800din. Prilozio sam saglasnosti i komsija na cenu iz ugovora i nikome od notara i jedno 5 pomocnog osoblja nije bilo cudno sto nema saglasnosti mojeg suvlasnika na toj parceli. Niko to i ne gleda nista, vazno je samo naplatiti "nagradu". Na kraju sam im rekao da saglasnost treca od suvlasnika nema, a da niko nije od njih derikoza to primetio. Na to su mi rekli, ma nema veze ako ste dobri sa njim???????!!!!!

Zalicu se na poresko resenje kada stigne za 2.5% jer te njihove tablice koliko sta vredi a da pritom niko od gospode drzanvih cinovnika nije izasao iz kancelarije su jos jedna prevara nad prevarama. Da li neko je razmisljao ili ima neku oformljenu grupu da uticemo na notare na smanjenje naknada ili na uvodjenje slobodnog trzista pa nek se bore za musterije?

Takodje me zanima za kolege iz Novog Miloseva, Zablja, Sjenice? Nasao sam na netu da jos nekoliko opstina odoleva notarima, tj nema notara. Nije mi daleko da idem i u Zabalj (cak i da me vise kosta put tamo icu, nego da me ovi deru kao budalu) samo ako mogu na pisarnici suda i dalje da overim ugovor?

Da napisem ovde moje skorasnje iskustvo. Dakle u ovoj drzavi je najbolje biti socijalni slucaj ili pripadnik romske nacionalne manjine. Notari kod nas rade sta hoce, prvo smo bili uslovljeni da overe radimo umesto u sudu kod njih, a sada kupoprodajna cena koju navedete u ugovoru nije cena na osnovu koje se odredjuje "nagrada" (pazite oni su to sami prozvali nagrada) notara za posao (od pola sata max). Mi smo juce overavali ugovor o kupoprodaji i notar je mimo cene iz ugovora hteo da nam naplati visu tarifu jer po njima to vredi vise.
Koji je notar nekada bio u ataru da zna koliko sta vredi? Koji notar uopste zna da razlikuje bilo koji usev? Da li je opravdano 13220din za pola sata posla? Taj posao je pri tome da im ja sve donesem, sazvacem i prilozim. Njihovo nije ni da na sajtu katastra pogledaju da li parcela x je zaista to sto pise u ugovoru, vec moram doneti posedovni list (i to platiti 1220din u katastru) da bi se videlo da je to to. Ako ste stekli u braku treba potpis i supruznika, ali ne da bi pravna sigurnost bila vec, vec samo sto dodatni potpis supruznika je 1800din. Prilozio sam saglasnosti i komsija na cenu iz ugovora i nikome od notara i jedno 5 pomocnog osoblja nije bilo cudno sto nema saglasnosti mojeg suvlasnika na toj parceli. Niko to i ne gleda nista, vazno je samo naplatiti "nagradu". Na kraju sam im rekao da saglasnost treca od suvlasnika nema, a da niko nije od njih derikoza to primetio. Na to su mi rekli, ma nema veze ako ste dobri sa njim???????!!!!!

Zalicu se na poresko resenje kada stigne za 2.5% jer te njihove tablice koliko sta vredi a da pritom niko od gospode drzanvih cinovnika nije izasao iz kancelarije su jos jedna prevara nad prevarama. Da li neko je razmisljao ili ima neku oformljenu grupu da uticemo na notare na smanjenje naknada ili na uvodjenje slobodnog trzista pa nek se bore za musterije?

Takodje me zanima za kolege iz Novog Miloseva, Zablja, Sjenice? Nasao sam na netu da jos nekoliko opstina odoleva notarima, tj nema notara. Nije mi daleko da idem i u Zabalj (cak i da me vise kosta put tamo icu, nego da me ovi deru kao budalu) samo ako mogu na pisarnici suda i dalje da overim ugovor?

Overu ugovora mozes izvrsiti samo u opstini na cijoj je teritoriji nekretnina.

@ Bojcetic

Ne vredi ti da ides u Zabalj, sud je ugasen pre par godina i sve je preseljeno za Novi Sad. Da bi mogli kako hoce. Tako da oni svi iz Zablja idu u Novi Sad (Temerin-ako ima notare to ne znam) kada im bilo sta treba od overe ugovora za zemlju, do obicnog pisljivog ugovora za prevod prikolice.

@ Sloba31

Mislim da nisi u pravu, zato sto je poznanik prodao neku zemlju dole u srbiji koju je nasledio, prvom komsiji sa njivom sto bi se reklo, taj je dosao i ugovor overili u Novom Sadu takodje.

Nama su notari naplatili overu ugovora 28000din za 12-15min njihovog vremena, pre 6 meseci u Novom Sadu. Mozes se zaliti, na porez na promet ali nista ne vredi, odbace zalbu kao neosnovanu, jer oni kazu da to toliko vredi. Oni su zemlju podelili u krugove po zonama i sto je dalje, to manje vredi. Kod mene je zona 3 i zona 4 i razlika izmedju je skoro 100% u vrednosti zemlje, kvalitet je isti, samo sto se dalje putuje do nive.

Drugar kupio pored sebe 4kj Druge klase dobra zemlja za 15000e u opstini Zabalj pre mozda 15-tak dana.

Overu ugovora mozes izvrsiti samo u opstini na cijoj je teritoriji nekretnina.

Ovo nije tacno, jer znam primere da su kupoprodaju radili notari koji nisu iz SO, a zemlja je opstina Sombor.

Ne vidi se kraj ugnjetavanju. Na kraju cu dici ruke od svega otici u bilo koju drugu drzavu a politicari neka ostanu sami u drzavi i neka naplacuju sami sebi medjusobno besmislene papire.

Bojceticu, to da notari ne znaju šta je zemlja i nikad nisu bili u ataru ne važi baš za svakog. Jedan notar iz Novog Sada koji je moj sugrađan, od kad je postao notar nakupovao se zemlje i zemlje...

To verujem, samo dok sam ja bio tamo oni su naplatili jedno 50.000din za razno razne overe i gluposti. Ali kako doslo tako i otislo, samo polako.

Ja sam da gradjanski se organizujemo i da trazimo redukovanje taksa. Ima li neko da zna neku grupu gradjana koja je to zapocela, prikljucio bi se...

Meni je ovo skandalozno, kao sto je skandalozno da poreska sama procenjuje koliko vredi koja zemlja i isao sam se svadjati da im prodam po toj ceni jednu njivu. Kaze mi ne kupujemo zemlju!? Ma hajde a proceniti znate, zalio se i nikome nista.

@mixer
Jel SNS kadar taj notar? Prica se da je tarifa da postanes notar 500.000e.

Meni su za zemlju koju sam platio 7.500 evra po jutru a koja se nalazi 10 km od sela tražili porez na prenos apsolutnih prava za 205 din/m2. Pa sad vi izračunajte koliko vredi jutro zemlje po njihovom... A kad oćeš da daš tu zemlju pod hipoteku u banci oni je procene na 5500-6000 evra po jutru.... Čist bezobrazlik!

Da da daaa... a notarski ispit je sansfikšn ybt, jedva su namolili 90 ljudi da to polaže, da mogu uvesti notarski sistem, mada je zakon propisivao bar 100 za komoru al ybg...

Procene poreske uprave u ovom slučaju diktira lokalna samouprava !

Nazad
Vrh