Ниси џаба иш'о. Научио си школу! Други пут, ако те ко пита шта чекаш, кажеш публика или покажеш уплатницу за учешће и тражиш му 100, 200, 300€ да не улазиш. Једном сам имао случај у Зрењанину где је било нас четворо и човек пита да одустанемо пошто је он међаш и проширо би се а нема пуно пара да диже лицитацију. Видим, млад, здрав, руке му огрубеле од рада, сигурно вредан и договоримо се да нам да по 100€ за трошкове и одустанемо.Ja nisam hteo i rekao sam mu da cemo se terati pa ko kupi...Pratio sam mesecima oglasnu tablu i nikad se ta zemlja nije pojavila ponovo na prodaju.
Што се тиче праћења огласа, имаш законско правао да сваки дан, ако хоћеш, идеш у писарницу и тажиш предмет на увид. Предмет можеш да листаш на лицу места, да га копираш, сликаш... ал' не можеш да га износиш. Ако си се заинатио не може ти промаћи. Иначе, ако се сретну два лудака, па крену да се "ћерају"...
Има и случајева да онај коме је баш стало, а не жели да улази у лицитацију са каквим лудаком, оде код дужника, направи уговор да преузме дуг и пред почетак лицитације презентује судији намирење и онда нема лицитације (џаба сте долазили и уплаћивали депозит).
- - - - - - - - - -
Мора Суд ал' служба или службеник као случајно прескочи или заборави. Неколико пута сам се свађао због тога.Колико ја знам, сваки суд мора да има електронску огласну таблу.