Nece EU doneti nikakvo poskupljenje zemlje.Skupo ce se moci prodati samo velike table, a oni nisu u rukama nas poljoprivrednika vec tajfuna.
Zemlja ce uskoro bit jeftinija, kad ovi(ne poljoprivrednici) sto su u zadnjih par godina kupovali svate da cena vise ne ide gore.Skok cene je napravila novinarska propaganda, na sve strane se moze citati,cuti da je isplativije kupovati zemlju nego stan u gradovima.
Bilo je dobro ulaganje dok se cena povecavala godisnje 50-100%.Ali da kupite hektar za 10k eura i dobijete godisnje 300-400 eura zakupa bas i nije neka investicija.Ko ima malo pameti taj moze dosta vise da zaradi, a ovoliko mozes dobiti i kamatu u banci(a pare su ti uvek na raspolaganju,ne zavisis od zakupca...).Da kupis 5 ha zemlje za 50k eura i nije neka povrsina, ali sa 50k eura se moze pokrenuti solidan porodicni biznis, trgovati hartijama od vrednosti...Ima puno mogucnosti koji mogu doneti puno vecu zaradu.
A za poljoprivrednu delatnost da sejes psenicu i kukuruz bas i ne vredi platiti 10k eura za hektar.Cene poljoprivrednih proizvoda u zadnje dve-tri godine su na maximumu, ali to nece uvek biti tako.Setite se samo pre par godina da smo prodavali kukuruze za 6 din/kg,psenicu za 9. Uzmite prosek zadnjih 10 godina koliko ste zaradili na hektaru zemlje i razmislite malo kad ce vam se vratiti ulozeni novac u zemlju po ovim cenama.Znam, reci cete da se zemlja ne kupuje na 2-3 godine nego za ceo zivot.Pogledajte samo unazad 30-40 godina, koliko je bilo oscilacija u ceni zemlje.A sta ce bit za 10-20-30 godina to niko od nas ne zna da kaze.
Nemojte me pogresno svatiti, i ja sam za kupovinu zemlje, ali ove danasnje cene su preterane za nas obicne poljoprivrednike.
Kao dokaz ne moramo daleko,pogledajte samo Madjarsku ili Rumuniju i njihove cene.U Madjarskoj za 3500 eura mozes kupiti hektar prvoklasne oranice a subvencije su im oko 350 eura po ha.Usli su u EU pre 9 godina, a cene zemlje su se neznatno poskupele.