Gorski Car
Član
Za one koji spominju off topic da kažem da ga po meni kao moderatoru ovde nema diskutujete o ceni u odnosu na troškove, pričate o kalkulacijama i ostalom, jako poučno, glupo bi bilo da svaki post bude samo "40 dinara", "kod mene 45 dinara " i tako dalje...
Što se kalkulacije tiče, nije sve baš profit. Zaboravljate da ta prskalica sa kojom prskate mora da se kupi prvo, da se održava, da se popravlja. Isto tako traktor. Jednog dana ćete na traktoru morati zameniti i gume, akumulator...izarčiće vam se opanci u kojima radite, odelo će se icepa, razbolećete se kad treba da ste u njivi, treba platiti rezače ko ima puno stabala...
Računica profita nije tako jednostavna i mora se gledati na višegodišnjem nivou i sve uzeti u obzir. Eto moj ujak na trešnji prošle godine uzeo lepe pare i ušao u kredit da se nadopuni mehanizacijom a ove godine pukao na trešnji i ne zna kako će da vraća kredit.
Kolika cena omogućuje da se isplati, to znate bolje od mene, hteo sam samo da istaknem da ne treba svoj rad da podcenjujete ali ni da se bunite ako cena nije kao prošle godine.
Znas onu staru poslovicu: Bez alata nema ni zanata.
Da bi radio bilo koji posao potreban ti je alat. Samo sto u vocarstvu ne treba mnogo alata i taj alat koji kupis traje dok traje, tj traje dugo godina.
Za razliku od mog posla u kome svake godine kompljuterska dijagnostika izmodi pa moras da kupis novu kako bi pratio tredove i nove modele.
Da se razumemo poljoprivreda je jedina delatnost koju drzava koliko toliko pomaze raznim subvencijama, regresiranim gorivom i dr. Od svake druge delatnosti drzava samo uzima, ne pomaze nista i pored toga sto se dobijaju subvencije i sl razmazeni poljoprivrednici samo kukaju, sta bi radili da rade neki drugi posao u kome drzava samo odmaze uzima i otima i za svaku gresku pise velike kazne.
Jos nesto, poljoprivreda je jedina delatnost gde svi posluju na crno, ne znam da li ce neko od domacina beracima voca isplatiti doprinose kao sto je svuda u svetu! Non stop se pozivate na taj zapad a radite skroz kontra.
Jos nesto u vezi rezanja, dobar rezac uzima 30evra dnevno da reze i za dan moze da oreze preko 100 stabala visnje, pod uslovom da je odrzavan visnjar da nije neki zapusten.
Visnja je kao i svaki drugi posao ili vidis sebe u njemu ili ne ulazis u posao uopste, samo budala moze da ulazi u posao sa visegodisnjim zasadom na osnovu cene iz jedne godine. Treba uklakulisati sve, a ne ulaziti u kredite tek tako. Mnogi zaposleni u ovoj raspaloj zemlji su uzeli kredite pa su ostali bez posla i sad nemaju odakle da vrate pa ih niko ne zali, zaplenjuju im imovinu!
Neka cena visnje bude i 20din ja cu je saditi, jer i sa cenom od 20din ima vise racuna raditi Visnju nego sejati Psenicu kojoj se najavljuje cena od 16din...
Poslednja izmena: