Cena tovljenika na tržištu

Ljudi.Kada mnogi paori odustaju od tova svinja,sve je jasno.Niko tu nema računice.Ni onaj što tovi,ni onaj što kupuje tovljenika,ni onaj što kupuje meso_Osta će nam meso iz uvoza kao opcija.Kojeg kvaliteta-to je veliko znak pitanja.Svi smo zbog toga ugroženi ali mnogi još ne vide jer se živi od nekih zaliha ali neće to još dugo potrajati.I što je najgore-nije u pitanju samo svinjsko meso,nego sva prehrana.To je za sada,najbitnije.A i sve ostalo je otišlo gore a zarade i plate stoje.Velika kriza nas očekuje ali izgleda da toga još nismo svesni.Šta možemo uraditi-ništa.Zajahali su nas i ne misle sjahati.
Odustaju zato sto su postali fini, nece da im smrdi u dvoristu, nece da imaju obaveze oko stoke.
 
Odustaju zato sto su postali fini, nece da im smrdi u dvoristu, nece da imaju obaveze oko stoke.

Ako na selu ne možeš da utoviš sebi par komada za zimu onda ne moraš ni da jedeš svinjetinu!Jedi koske i kačamak bar ćeš bićeš zdraviji!
Mi smo od prošle godine odustali.Malo više uhranimo tovnih pilića a svinjsko kupujemo.Kod nas bar nije problem smrad već znate i sami da je hrana skupa i usled suše i nedostatak hrane.Ne zalazim u tuđa dvorišta a čujem da mnogi kupuju polutke na mokrinskoj farmi.Mi meso kupujemo od onih koji kupuju od domaćina i kolju.Malo mi toga trošimo da bi nam se isplatilo da tovimo.I ko hrani svinjče za sebe,hrani ga koncentratom (većina) u kom ne znaš šta ima.Nema više da se svinji hrane kukuruzom,godinu i po dana.To je bilo zdravo_Ovo sad je sve pod znakom pitanja.
Evo,komšija nikad da proda tovljenika.Traži 300 din i to je jedino svinjče u ulici.Na žalost-što sam napisao u prethodnom postu je surova realnost.
 
pa realno neki su odustali jer su izdali zemlju,tih 5 6 7 jutara sto su imali izdali i ostali bez hrane
fora sto i ja kao sto kaze zoran gotovo zamalo da nemam kukuruza u cardaku a imao 9jutara kukuruza,sreca pa ima ostavljenog jecma
banat nisi shatio uzima tetka a moja su 2,fora je sto ostali vise nisu rekli da im tovim,ne bih tovio na slepo sigurno
sto se tice smrada meni je to smesna konstatacija
ovi moji su opraseni u januaru 20nekog
1 i 2 dec koljem pa pisem zvanicnu kilazu-mesar je 50din po kg sa obarom(pasteta,cvarklin,krvavice)
 
Ako je skoro polovina odgajivača koji su se samo time bavili, i to generacijama, odustalo samo što im odjednom smrdi, onda ok... Ja sam inače 25 godina svaki novembar i decembar provodio po svinjcima, što rođaka što prijatelja redeći svinje, vadeći creva i itd, naravno bez naknade, uvek ti neko nešto pomogne na drugi način, ali to što nisam naplaćivao, nije manje smrdelo, ali tako je kako je .
Kolega prodaje tovljenika, slična neka kalkulacija kao Lule što je napisao, tamo vamo ispada oko 70 000 din.
Ja držim Ovce, nekad smo držali i svinje ali mi je zemlja na brdu, glinovita, loša, i kad je i mala suša žali bože para i rada , a kukuruz nikakav, tako da sam 2012 odustao i od kukuruza a i od svinja...
Elem, pitam kolegu je li to zadnja cena, kaže jese, znaš pošto je kukuruz ( kod nas na pijacu i poljoprivrednoj 46 din /kg na džak), pošto je nafta ( nema u selu Nisove pumpe ), djubre itd ....
Pitam može kompenzacija, može, šta nudiš ?
Reko jaganjce, 600 din/kg. ( Znam da neće, a nije mi ni stalo da hoće , koljem jedno po jedno i jedemo taze, tako da nije sve u brazilskoj salami )
Kad on skoči, što toliko, pa znaš pošto su na pijacu ...

Znaaam 'tico, ali znaš li i ti pošto je na pijacu ili u poljoprivrednoj kukuruz, koncentrat, a jaganjci neće od vazduha da sa 3 meseca imaju 30 kg, kao kod onih što lupetaju kod Uroša u emisiji, pa nafta da im pokosim i izbaliram lucerku, pa što svaku novu godinu dočekam u štali jagnjeći Ovce, i prvi mi je ovan čestita....
Ako ja poštujem tvoju cenu i rad, i kažem treba kad radiš to i da naplatiš, što bih sebe pravio budalom i davao ti kilogram mlade jagnjetine malte ne za kilo odrasle krmače ?!
Znam ja da tržište diktira cenu, i cena svinja je ta jer ih nema, a nema ih jer su domaće satrvene, ali ne zbog smrada, već zbog bezobrazno niske cene otkupa a skupe hrane, i besomučnog uvoza da bi se što jeftinije nahranila glasačka mašina ...
E sad nema naših svinja, a nema ni nekog uvoza , jer svi čuvaju za sebe, ali nema ni para. Juri kuče svoj rep ....
A i te ovce će za godinu dve proći kao i svinje, ko ostavi sebi imaće, tako da .....
 
Poslednja izmena:
Zmam bar njih 10 u Kikindi koji imaju mehanizaciju na stotine hiljada evra i rade mnogo zemlje, a nemaju ni jedno grlo stoke u avliji. Njima sigurno nije stalo da budu u racunici nego jednostavno nece da se zajebavaju i da smrde.
Ti ne rade sa stokom još odavno.Ja sam mislio na nas koji smo svaštarili i pored krava imali i krmaču i svinje i koke nosilje i tovne piliće i koji smo dojuče radili taj posao ali nas je cena stočne hrane i suša sprečila u daljem radu..Sada nam i glavni posao (mlečno govedarstvo),visi o koncu.
 
Zmam bar njih 10 u Kikindi koji imaju mehanizaciju na stotine hiljada evra i rade mnogo zemlje, a nemaju ni jedno grlo stoke u avliji. Njima sigurno nije stalo da budu u racunici nego jednostavno nece da se zajeb se isplatiloavaju i da smrde.
Ma razumem ja to, oni pogotovo sad sa dobrom cenom žitarica nisu ni ludi da se bave sa tim. I ne treba.
Ali stoku su držali uglavnom onii koji nisu imali toliko zemlje da žive od nje.
Kod tebe je tako, neko je napisao i da daju zemlju u zakup za dobre pare, ali nije svuda isto. Kod mene ima i ko je dao nekom njivu da radi, samo da je održava da ne raste trnje.
Kolega je kupio 2 ha u tabli, plaćao 30 evra ar. To u Vojvodini nije SAD moguće, nije bilo ni ovde sedamdesetih i osamdesetih, ali...
Sećam se kad sam bio klinac, moj pokojni otac je pored posla u firmi u EPSu, radio pored naše zemlje i 5ha u takozvanu napolicu, a tako se zvala jer uzmeš od nekog 5 ha, sve obradiš, poseješ, i kad obere kukuruz, pola daš vlasniku njiva, i opet mu se isplatilo, 1973 je prodao 5 bikova i kupio novu Škodu 100l, ali tih godina odeš u zadrugu i prijaviš da imaš za prodaju , i kad ti kaže dođe čovek iz zadruge, dovede dvoicu, jedan otkupljuje za Grke drugi za Italijane, i nećeš verovati licitiraju u štali ,ko da više,njegovi su, tvoje samo da ih odvedeš na mesto utovara kad ti kažu.
Taj što ima toliku mehanizaciju i treba samo to da radi, jer onaj koji se bavi stočarstvom sve mu je teže i u njivu i u štalu, svinjac, jer je sve stariji a pomoć ni za pare teško nađeš.
Ali kako sad to sve ukalkulisati, kad ko zna koliko njih radi u pelenama za bedne pare, i dok mi ovde pišemo o hektarima, svinjama, jaganjcima, a nismo svesni koliko je dece danas za užinu od kuće ponelo samo jabuku. A treba da plati hranu da se isplati i rataru i stočaru.
Pitam od moje sestre unuka, a i mog, studira stomatologiju, gde vam je mladost i bunt za bolje sutra, ma prema kome, i znaš šta kaže. Sadašnje studente na ulicu može da istera samo ako ukinu WiFi i internet. Inače su rođenu zemlju počeli da gledaju kao usputnu stanicu, kao i migranti, čim završe odoše preko, kaže što bi ovde ostao kad mu je početna plata u Engleskoj 5000 funti....
Sami smo od sebe digli ruke.
A vala i ja ga utupi sa pisanjem, ko da me Tolstoj pravio
 
Poslednja izmena:
Dogovaraju se moja supruga i moj brat predamnom koliko treba da koljemo svinja i dogovore 10 kom a ja poceo da kukam ne zbog cene svinja nego zbog kolicine posla lako je toliko zaklati kad su puni obori aj zakolji iz praznog obora i novcanika. U mom sremu ko je vredan taj ne moze biti gladan mozes da napabircis dve tone kukuruza od sale ma da ukrade da se ne oseti, prasice zaradis par dana u dnevnicu i polako koncerata po potrebi svaki mesec odvojis dodje zima a obor pun a ovako svi se nadali kupice dzabe a do juce ranio svinje pa se prave ludi ne znaju koliko treba da se urani tovljenika ko moj drugar toviliste za 200 kom a prazno pa celu godinu palamudi kupice jeftino a sad kad mu svi traze 300 kuku njemu svi bezobrazni. Dok ja disem svinje ce se toviti i svinjokolj održavati zbog potrebe jos vise zbog tradicije naravno i uspomene na mog oca cuvenog majstora, slava se slavila takodje Bozicc Vaskrs i svinjokolj se održavao bez prekida jer kakav bi ja bio domaćin iz Srema da kupujem meso ili da kupim bravca sve matematicari i gospoda a jedva osnovnu skolu zavrsili, ja moje znam ko sam i sta sam i moji cu decu da ucim da znaju da nije sve u računu ima nesto i vise od matematike nisu uvek 2 i 2 4
 
Na žalost,sve si u pravu.Svinjarstvo nam je sad u velikom deficitu.Možda bi bolje mogli analizirati oni koji se striktno time bave.Bez neke intervencije države,nema tu pomaka.Za nekoga će u skorijoj budućnosti i meso biti misaona imenica.Mogu vam reći i da je krompir već na toj listi.Ne zalazim u proizvođačku kalkulaciju jer se time ne bavim.Nikada te cene nisu bile tako drastične.Mislim da je sve to veštački napravljeno,ratom u Ukrajini koji je doveo do veštačke energetske krize,koja je povukla cene dizela i đubriva i to se odrazilo na hranu.Mislim da se narod utišao i da neće to na dobro izaći.Sad koliko čujem skidaju cene žitaricama pa će time još dodatno iskomplikovati situaciju.Ne očekujem mirnu završnicu-to je sigurno.Posle poskupljenja struje i gasa nam sledi pik nezadovoljstva.Verujem da onda korona opet stupa na snagu jer još nisu prestali da broje.Samo momentalno miruje dok narod ćuti.
Ma razumem ja to, oni pogotovo sad sa dobrom cenom žitarica nisu ni ludi da se bave sa tim. I ne treba.
Ali stoku su držali uglavnom onii koji nisu imali toliko zemlje da žive od nje.
Kod tebe je tako, neko je napisao i da daju zemlju u zakup za dobre pare, ali nije svuda isto. Kod mene ima i ko je dao nekom njivu da radi, samo da je održava da ne raste trnje.
Kolega je kupio 2 ha u tabli, plaćao 30 evra ar. To u Vojvodini nije SAD moguće, nije bilo ni ovde sedamdesetih i osamdesetih, ali...
Sećam se kad sam bio klinac, moj pokojni otac je pored posla u firmi u EPSu, radio pored naše zemlje i 5ha u takozvanu napolicu, a tako se zvala jer uzmeš od nekog 5 ha, sve obradiš, poseješ, i kad obere kukuruz, pola daš vlasniku njiva, i opet mu se isplatilo, 1973 je prodao 5 bikova i kupio novu Škodu 100l, ali tih godina odeš u zadrugu i prijaviš da imaš za prodaju , i kad ti kaže dođe čovek iz zadruge, dovede dvoicu, jedan otkupljuje za Grke drugi za Italijane, i nećeš verovati licitiraju u štali ,ko da više,njegovi su, tvoje samo da ih odvedeš na mesto utovara kad ti kažu.
Taj što ima toliku mehanizaciju i treba samo to da radi, jer onaj koji se bavi stočarstvom sve mu je teže i u njivu i u štalu, svinjac, jer je sve stariji a pomoć ni za pare teško nađeš.
Ali kako sad to sve ukalkulisati, kad ko zna koliko njih radi u pelenama za bedne pare, i dok mi ovde pišemo o hektarima, svinjama, jaganjcima, a nismo svesni koliko je dece danas za užinu od kuće ponelo samo jabuku. A treba da plati hranu da se isplati i rataru i stočaru.
Pitam od moje sestre unuka, a i mog, studira stomatologiju, gde vam je mladost i bunt za bolje sutra, ma prema kome, i znaš šta kaže. Sadašnje studente na ulicu može da istera samo ako ukinu WiFi i internet. Inače su rođenu zemlju počeli da gledaju kao usputnu stanicu, kao i migranti, čim završe odoše preko, kaže što bi ovde ostao kad mu je početna plata u Engleskoj 5000 funti....
Sami smo od sebe digli ruke.
A vala i ja ga utupi sa pisanjem, ko da me Tolstoj pravio
 
Au Sremac koliki vam je holesterol 😀 ( inace malo vucem rodom iz Mandjelosa ( tvoje komsije )) . Svaka cast i svaka cast svima za danasnju diskusiju . Ako nova ministarka cita valjda ce shvati u cemu je problem . Tako da i ja moram da pitam , sta je malom srpskom paoru dalje ciniti ?
Cime da se bavi a da ne mota kablove a da ima dovoljno da prezivi ?
 
Danas zove poznanik kaže ima krmača 270kg daje je čovek za 240din,ali njemu mnogo pa nudi po pola i reko ajde taman za pušnicu.

28.idu još dva kaparisana po 300din.Ove godine preko 100.000 al mora da se jede :D Guramo što više u pušnicu.Mesu će da drže cenu veštački,ali zato preradjevine nebo je granica.
 
Kod nas je većina malih zaposlena.Tu su nam Šimanovci, non stop se traže portiri, radnici, vozači...ima kuća u kojima su svi zaposleni uz to rade zemlju, tove svinje, živinu, snalazi se kako ko ume i funkcionišu ljudi.
 
Nazad
Vrh