Zmam bar njih 10 u Kikindi koji imaju mehanizaciju na stotine hiljada evra i rade mnogo zemlje, a nemaju ni jedno grlo stoke u avliji. Njima sigurno nije stalo da budu u racunici nego jednostavno nece da se zajeb se isplatiloavaju i da smrde.
Ma razumem ja to, oni pogotovo sad sa dobrom cenom žitarica nisu ni ludi da se bave sa tim. I ne treba.
Ali stoku su držali uglavnom onii koji nisu imali toliko zemlje da žive od nje.
Kod tebe je tako, neko je napisao i da daju zemlju u zakup za dobre pare, ali nije svuda isto. Kod mene ima i ko je dao nekom njivu da radi, samo da je održava da ne raste trnje.
Kolega je kupio 2 ha u tabli, plaćao 30 evra ar. To u Vojvodini nije SAD moguće, nije bilo ni ovde sedamdesetih i osamdesetih, ali...
Sećam se kad sam bio klinac, moj pokojni otac je pored posla u firmi u EPSu, radio pored naše zemlje i 5ha u takozvanu napolicu, a tako se zvala jer uzmeš od nekog 5 ha, sve obradiš, poseješ, i kad obere kukuruz, pola daš vlasniku njiva, i opet mu se isplatilo, 1973 je prodao 5 bikova i kupio novu Škodu 100l, ali tih godina odeš u zadrugu i prijaviš da imaš za prodaju , i kad ti kaže dođe čovek iz zadruge, dovede dvoicu, jedan otkupljuje za Grke drugi za Italijane, i nećeš verovati licitiraju u štali ,ko da više,njegovi su, tvoje samo da ih odvedeš na mesto utovara kad ti kažu.
Taj što ima toliku mehanizaciju i treba samo to da radi, jer onaj koji se bavi stočarstvom sve mu je teže i u njivu i u štalu, svinjac, jer je sve stariji a pomoć ni za pare teško nađeš.
Ali kako sad to sve ukalkulisati, kad ko zna koliko njih radi u pelenama za bedne pare, i dok mi ovde pišemo o hektarima, svinjama, jaganjcima, a nismo svesni koliko je dece danas za užinu od kuće ponelo samo jabuku. A treba da plati hranu da se isplati i rataru i stočaru.
Pitam od moje sestre unuka, a i mog, studira stomatologiju, gde vam je mladost i bunt za bolje sutra, ma prema kome, i znaš šta kaže. Sadašnje studente na ulicu može da istera samo ako ukinu WiFi i internet. Inače su rođenu zemlju počeli da gledaju kao usputnu stanicu, kao i migranti, čim završe odoše preko, kaže što bi ovde ostao kad mu je početna plata u Engleskoj 5000 funti....
Sami smo od sebe digli ruke.
A vala i ja ga utupi sa pisanjem, ko da me Tolstoj pravio