Cena tovljenika na tržištu

Ma nije to nista ,pre nekoliko godina kupim od prijatelja koji ima farmu 3 skarta od 20-tak kilograma za slavu.
Ubacim ih u obor i zaduzim matorog da se stara o njima posto do slave ima jos 4 dana al' nisam znao da su to prasici sa delte.
Dosao dan da ih koljem kad oni prerasli , koliko sam muke imao da nadjem druge prasice uvece slave to samo ja znam.
Zato sam rekao -nikad vise deltini prasici-.....

Možete se vi zezati ali ako niste imali dansku genetiku nemojte se sprdati.Da vam kažem da vas čovek ne laže.Iste takve rezultate imaju veliki tovljači u Mačvi.Svi oni uzimaju ili sa Delte ili uvoz iz Danske.Ljudi tove po 2,3,4000 komada u turnusu.Imaju stvarno vrhunske rezultate.

Onda će Danci uskoro da traže od nas da im vratimo tu genetiku, skoro sam gledao neku emisiju o svinjarstvu i baš su Danci bili u pitanju i pričaju kako je kod njih za sad neki kao zvanični rekord 875 grama dnevni prirast u tovu

U svakom slučaju niste videli ni imali prilike da hranite takve svinje.Zato nije u redu da s podsmehom se obraćate čoveku.Ko hoće može da dođe i ja ću ga odvesti kod tih velikih tovljača i onda može da kaže šta misli.

То је просечан дневни прираст. На фармама код нас се врти од неких 670 грама па на више. И то је просек. Има и пуно бољих резултата приватно. Али сви крију рецептуру за концентрат и компоненте. И на крају коначну цену хране. Најрентабилнија је супер силажа.
За врхунски прираст ти треба генетика и избалансирана храна. Пуно соје, кукуруза до 50%, јечам, пшеница, сунцокрет или тритикал + квалитетан премикс. Није баш јефтино.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Protamino premijum forte i deltina genetika nema tajne samo odresite kesu i platite. Moj licni rekord je 1000 grama na dan soja premiks i druga genetika ali nikad vise ih tako necu forsirati zbog uginuca prosto pukne im srce,drzim se proseka oko 900 grama dnevno

Као што сам рекао није јефтино и не знамо конверзију хране. Зато сам и писао неколико пута не вреди свиње товити више од 105-115 кг. Кад добаце ту килажу бирају се и продаја. Сад рачунај од ове килаже до тих просечних 130 кг која је разлика. Барем 15 дана а такав ће појести 3.5-4 кг хране. И овако се зарада отопи. Зато ми је чудно да се гурају оволике просечне килаже и прираст.

Мислио сам на дневну конзумацију 3.5-4 кг х барем 15 дана.

Маркојх, код "пуцања срца" игра улогу генетика. Претопљени пиетрени а стрес ген је остао. Исто тако срце страда због лоших плућа, не могу да обезбеде довољно кисеоника срце више ради и увећа се.

То је такозвани животни прираст. И то је најмеродавније.

On je rekao za dnevni prirast kada kupi prase od 25-30kg i stavi ga u tov a onaj što si ti gledao iz Danske je dnevni prirast od prašenja pa dok se ne preda tovljenik.
I Danci su pričali o prosečnom dnevnom prirastu od ubacivanja u tovilište ali su tu verovatno računali neku veću količinu odnosno ceo turnus a nisu kao Maxa probrali najveće pa onda računali jer i on kada bi ih sve zajedno natovario verovatno bi brojke bile malo drugačije

Kako ne bi kad je on recimo probrao 10 posto iz tova i njima je prosek 134 kg a oni što su ostali imaju prosek 100 kila a svi su ušli isti dan sa prosekom od 25 kila, misliš da on nebi prodao sve da su bar približno ovima nego uvek ima ekstrema koji napreduju bolje od ostalih

Prosto previse proteina previse hemije previse svega krv crna ko katran ,ulaz je bio 25 kg izlaz za 102 dana 127 kg ,120 komada uslo 115 izaslo ,5 kom uginulo od srca (3 preklana i 2 bacena pri kraju tova ),nije bilo lecenja i bolesti ,genetika landras jorksir krmace durok pijetren nerast ,miko cirko sve zastite ustrojeni seceni repovi nista nisam pipao,jednostavno zadrzao sam ih na ferkelu 4 posto premiks za prasad do 80 kg tek onda na 3 posto i njega sam stavljo 4 posto ,soje citav tov 23 posto jecam kukuruz psenica od zitarica ,konverzija 2.8 za kg prirasta ,dlaka im otpala

Nazad
Vrh