Prvo mislim da je sto se tice zastoja otkupa najgore proslo.Drugo,klanice su napravile ustupak drzavi sa onom cenom od 145 dinara i to je otprilike maksimum cim je proslo to,odmah su skinuli cenu. Zato treba traziti da to urade i za ljude kojima sad stizu svinje.Zamisli da otkupe deo svinja po 190 i da padne cena opet na 130,veliki prostor za muvanje,a posle toga nikad vise niko ne bi izasao na protest,osim onih koji bi dali po toj ceni.
Hocu da kazem,da obicno ljudi ne razmisljaju dugorocno,vec samo za sad,zato i jesu protesti uvek u prolece,zato sto je tad najveca besparica,a izdaci su najveci.Sad nece izaci ni svi oni koji imaju problem,a kad prodje prolece,do sledece setve nece biti kriticne mase sa problemom da bi se odrzavali protesti.Zato treba menjati ciljeve,ili menjati vodje koji ne znaju da postave ciljeve.
Takodje vodje,pa i svinjarisu su se sad setili da brinu za interese ratara ,vocara i ostalih,a kad su se malinari bunili sto nisu organizovali 100 ljudi da odu u Arilje da podrze malinare,dosta sam puta cuo po selu"sta 'Oce ti malinari,jel im malo 150 dinara" Ne stvaraju se tako prijatelji niti moze da se dobije podrska i pomoc kad ti treba,to treba pitati "vodje" sta su radili da pripreme protest da bi uspeo.Ni Karadjordje nije podigao ustanak,tako sto je jednom ustao i resio da dize ustanak,vec se vrse pripreme i trazi podrska,a momenat sam dodje.Nas protest ima samo momenat
Edit.
Eto iz ovog gore clanka se vidi, predsednik odbora za poljoprivredu je predsednik Seljacke stranke,i njemu neko mora da pise neki zahtev da reaguje,a i Marjan se bavi poljoprivredom.Znaci nije svima koji se bave poljoprivredom isto cim Marjan ne zna da je lose,treba da ga neko obavesti pismenim putem,zato treba pronaci model da se ti kojima je dobro iskljuce iz zahteva ,tj da se trazi da njima ostane ovako dobro,da se ne naljute ako im nesto promenimo.