Quercus
Član
Pa,piše aktuelno...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ne da lupa nego nas pravi ludacima, kod mene licno od 20 do 24 po krmaci. Ne setise ovi da ga pitaju, sta cemo sa tovljacima koji kupuju prasce, i sam sam to radio pre par godina, nije bila neka zarada ali nije ni lose. Sada sa ovom cenom ti ljudi su u debelom debelom minusu....13 tovjenika po krmaci... sta ovaj lupa?
To ispada da on zaradu na prasetu racuna i u zaradu na tovljeniku,pa ne moze tako,onaj sto drzi krmace nije lud da tovi tovljenika za 20E kad mu toliko ostane i na prasetu,prodace lepo prase i nece se nervirati ni oko trazenja kupca,a ni oko cene....Pa ne moze tako mora se racunati zarada po tovljeniku,nego to su 'gospoda' koja prica nesto sto pise u knjizi,a da ga izvedes pred svinju on ne bi znao sta gleda,postavili ih mame,tate, ujaci, tetke ,rodjaci u fotelje i sad se prave pametni ma... im je... smrdljivu!Ne da lupa nego nas pravi ludacima, kod mene licno od 20 do 24 po krmaci. Ne setise ovi da ga pitaju, sta cemo sa tovljacima koji kupuju prasce, i sam sam to radio pre par godina, nije bila neka zarada ali nije ni lose. Sada sa ovom cenom ti ljudi su u debelom debelom minusu....
Tako je. Potpuno se slazem tvojom razmisjanjem. Sve posebno, nebitno dali imas hranu ili kupujes u svinjarstvo izte cifre se unesu dal je kukuruz iz cardaka ili od kupjene iz dzaka... I tako se dobije prava racunica.Sto vas cudi takvo razmisljane, ja znam mnogo ljudi koji tvrde da se tov isplati ako imas svoje prase, kukuruz, jecam, soju... Ne shvataju da su sve to mogli da prodaju I da sede u toploj sobi. Kod mene je podeljeno, koliko mi ostaje kad prodajem prasice do 25kg I to mi je zaradanod krmace, a od 25-115 mi je zarada od tova. Sve fakture od hrane cuvam I na kraju tova se sabere I vidi se zarada. Sto imam svojih komponenti, premerim I obracunam po ceni koja je bila kad sam prodavao visak. Uvek tacno znam koliko sam na cemu zaradio ili izgubio. Trenutna cena tovljenika kod mene je 130 I sa tom cenom ja sak u gubitku od 805 dinara po tovljeniku.
Evo cene u Hrvatskoj http://www.njuskalo.hr/ostalo/svinje-za-klanje/ izgleda da su ovi nasi otkupili sve pred novu godinu. Cena je prosek 12 kuna. 1 HRK = 15,7709 RSD 12x15.7709=189.2508
Imate li vi u Hrvatskoj nekih podsticaja za utovljene svinje i koliko ako ih ima?