Cena tovljenika na tržištu

13 tovjenika po krmaci... sta ovaj lupa?
Ne da lupa nego nas pravi ludacima, kod mene licno od 20 do 24 po krmaci. Ne setise ovi da ga pitaju, sta cemo sa tovljacima koji kupuju prasce, i sam sam to radio pre par godina, nije bila neka zarada ali nije ni lose. Sada sa ovom cenom ti ljudi su u debelom debelom minusu....

A vidis da je neki partijski golosijan koji nema pojma sa stvarnim stanjem u poljoprivredi.
Raspolaze podatcima iz proslog veka i sto je najgore ubedjen ja da je rekao nesto pametno.
A na kraju i da je tacno to sto je rekao kad nam ovakve stvari rade sa ovom kolicinom svinja , kolika bi onda cena bila da ih imamo duplo vise ?
Bilo bi izgleda da mi doplacujemo klanicama da nam uzmu svinje.

Ne da lupa nego nas pravi ludacima, kod mene licno od 20 do 24 po krmaci. Ne setise ovi da ga pitaju, sta cemo sa tovljacima koji kupuju prasce, i sam sam to radio pre par godina, nije bila neka zarada ali nije ni lose. Sada sa ovom cenom ti ljudi su u debelom debelom minusu....
To ispada da on zaradu na prasetu racuna i u zaradu na tovljeniku,pa ne moze tako,onaj sto drzi krmace nije lud da tovi tovljenika za 20E kad mu toliko ostane i na prasetu,prodace lepo prase i nece se nervirati ni oko trazenja kupca,a ni oko cene....Pa ne moze tako mora se racunati zarada po tovljeniku,nego to su 'gospoda' koja prica nesto sto pise u knjizi,a da ga izvedes pred svinju on ne bi znao sta gleda,postavili ih mame,tate, ujaci, tetke ,rodjaci u fotelje i sad se prave pametni ma... im je... smrdljivu!

Sto vas cudi takvo razmisljane, ja znam mnogo ljudi koji tvrde da se tov isplati ako imas svoje prase, kukuruz, jecam, soju... Ne shvataju da su sve to mogli da prodaju I da sede u toploj sobi. Kod mene je podeljeno, koliko mi ostaje kad prodajem prasice do 25kg I to mi je zaradanod krmace, a od 25-115 mi je zarada od tova. Sve fakture od hrane cuvam I na kraju tova se sabere I vidi se zarada. Sto imam svojih komponenti, premerim I obracunam po ceni koja je bila kad sam prodavao visak. Uvek tacno znam koliko sam na cemu zaradio ili izgubio. Trenutna cena tovljenika kod mene je 130 I sa tom cenom ja sak u gubitku od 805 dinara po tovljeniku.

Sto vas cudi takvo razmisljane, ja znam mnogo ljudi koji tvrde da se tov isplati ako imas svoje prase, kukuruz, jecam, soju... Ne shvataju da su sve to mogli da prodaju I da sede u toploj sobi. Kod mene je podeljeno, koliko mi ostaje kad prodajem prasice do 25kg I to mi je zaradanod krmace, a od 25-115 mi je zarada od tova. Sve fakture od hrane cuvam I na kraju tova se sabere I vidi se zarada. Sto imam svojih komponenti, premerim I obracunam po ceni koja je bila kad sam prodavao visak. Uvek tacno znam koliko sam na cemu zaradio ili izgubio. Trenutna cena tovljenika kod mene je 130 I sa tom cenom ja sak u gubitku od 805 dinara po tovljeniku.
Tako je. Potpuno se slazem tvojom razmisjanjem. Sve posebno, nebitno dali imas hranu ili kupujes u svinjarstvo izte cifre se unesu dal je kukuruz iz cardaka ili od kupjene iz dzaka... I tako se dobije prava racunica.

To je to, ljudi koji su kupili prase imaju direktan gubitak novca iz svog dzepa, a mi koji imamo svoje prase indirektan u vidu izgubljene dobiti koju bi ostvarili da smo to prase prodali. Nama je i ta dobit od praseta sada odkrnjena zbog gubitka na tovljeniku. Ljudi u ovom ministarstvu polj. mi treba da imamo svog predstavnika koji ce da nas zastupa. To treba biti neko od nas koji znamo problematiku poljoprivrede a ne ovaj partijski golosijan sto reko milan971:ppozdrav:

Pretpostavio sam da su cene u oglasima malo naduvane. Ali i 9 kn prema trenutnoj ceni kod nas je dobro, to je negde oko 142 dinara + pdv. Necu ni da pominjem koja je cena kod nas bila krajem januara i pocetkom februara. Samo ne ponovilo se...

To su stvarno koma cijene. Znam da su i naši u Slavoniji prodavali svinje po 8 kn i da ih nisu imali kome prodati. U Austriji je prošli tjedan bila cijena 9,8 kn, znači 154 dinara.

Danas mi bio Dragan iz Koceljeve tovarim u sredu po 120 din pare za deset dana. Cujem da se tovare sutra u Velikim Radincima po 110 odma isplata. Neznam sta oni misle kako da odradimo prolecnu setvu? Kako da zasnujemo novu proizvodnju na ovakim cenama? Sta oni misle kako da ostanu mladi na selu? Sa ovakom politikom siguran sam da u tome nece uspeti.

Druze moj bole njih uvo za setvu i sta cemo mi da radimo. Klanicari videli da od interventnog otkupa nema nista, i opet cena dole daj uzimaj dzabe i bogati se. Opet 110 pa to nema nigde na ovom svetu ma nek se nose u p.m.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nazad
Vrh