Da se i ja malo ukljucim u ovu temu da li toviti ili ,po meni najgora je opcija prodavati kukuruz,psenicu ili ostale sirovine,kao sto to radi nasa drzava,izvozimo kukuruz i psenicu u Makedoniju a uvozimo tovljenike,ili sto bosanci izvoze drvo a uvoze namestaj,van svake pameti,propala drzava,to je moj cale radio dok ja nisam preuzeo stvar u svoje ruke,proda po 200,300 kg kukuruza,platis struju,malo obaveza,nista se ne vidi,sve stoji u mestu,jedva prezivljavali,dodje zima ja nemam za mesecnu kartu za skolu,onda ja pocnem sa krmacama,ozidam prasiliste,prodam po koje prase,placam ratu,malo se zivnulo ali nista posebmo,sitne su to pare na prasadima e onda sam poceo sa tovom i primecuje se napredak,to je posao koji se mora raditi stalno,nekad si na nuli nekada zaradis,nepredvidiv posao,ako na prasetu zaradis 2000 ja garantujem da i na jako losoj ceni mogu da se izvuku te pare i na tovljeniku e ako je dobra cena eto i lepe zarade,samo je bitno imati dobru genetiku,kvalitetnu hranu,konverzija za kg prirasta ne sme ici preko 3kg i biti uporan i ne koristiti mnogo digitron,papir i olovku. I jos nesto,proslo je doba kada je sa 10 tovljenika moglo da se zivi pola godine,sad je bitna kolicina,manja zarada ali veci broj tovljenika. I nas Srbe ubi svastarenje ,mi sve hocemo ko majmuni,prosecno domacinstvo kod mene u selu ima i 2krmace i jednu kravu i 5 ovaca i 50 ari kupusa i 15 ari malina i isto toliko i kupina,sve imamo a nista na znamo,jedne godine losa cena malina,svi vade maline razoravaju,prebacuju se na kupine i tako u krug. Tako je i sa krmacama,sad ce da ostavljaju a za dve godine da kolju. Nemojte misliti da se ja nesto pravim pametan ali sve ovo sto pricam pricam iz iskustva,sve sam to prosao za ovih 10ak godina koliko se bavim svinjarstvom,velika mu.a i jaka volja i sve ce se isplatiti jednog dana.