Cena soje rod 2017

Pa nemožeš tražiti tu razliku . Subvencije nemaju veze sa tim . Cijena u Bimalu je oko 40,4 din ako sam dobro sračunao , a subvencije su nešto drugo to dobijaju domaći proizvodjači od ministarstva . Ovi vaši otkupljivači koji kupuju u SR i tjeraju ovamo nemaju toliku razliku .
Eto npr soja je ove godine skuplja kod vas.

Da li za ovaj suncokret sto dovoze iz Srbije na tih 40.4 ide i PDV 17%? Da li im priznaju troskove prevoza?

Najveci nasi otkupljivaci su sigurno sklapali ugovore sa Bimalom za odredjne kolicine suncokreta i sigurno im sledi sve osim onih 15% subvencija koje dobiju gradjani Bosne od ministarstva.

Da li za ovaj suncokret sto dovoze iz Srbije na tih 40.4 ide i PDV 17%? Da li im priznaju troskove prevoza?
Po zakonu o pdv-u roba koja se izvozi je oslobodjena placanja pdv-a. Uvoznik koji uvozi robu oslobodjenu pdv-a placa pdv svojoj drzavi stim sto ako je u sistemu pdv-a ima pravo na povracaj istog. Na konkretnom primeru Bimal bi trebao da plati cenu sa pdv-om kupcima iz Srbije, a oni da mu se fakturisu taj iznos kao cenu bez pdv. Znaci na osnovicu dodaju dva pdva. Jedan uzme drzava drugi ide izvozniku i svi srecni. Malo je komplikovano ali se tako radi.

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Bimal više nije stranac zato što je postao većinski vlasnik uljare iz Sombora.Navodno na taj čin su se odlučili zato što su mogli da izvezu samo sirovo ulje a sada kao domaća firma mogu da izvezu sirovinu tj suncokret.

Ko ne voli kad vise rodi?:osmeh:
Ali eto, proslogodisnjih 2000 kg/kj x 40 din je isto kao i 1500 kg/kj x 53 din. Otprilike tu je negde, osim ako je prosle godine imao vise od 2000 kg/kj ili je cekao bolju cenu!

Ja kao proizvodjac sam proceo da razmisljam, u stilu - sto bi nam platili nesto kada ne moraju. Zamislite tek kako oni razmisljaju. Mogu da rade stagod hoce, njima niko ne brani, nas niko ne stiti, sloboda trzista cveta.::jako_besan::::jako_besan::::jako_besan::

Bas tako Dusane. Predas soju, i ti i gazda znate da je neces uzeti nazad, i sto da plati vise kada ne mora? Krene sa akontnom 45, doplati 5 dinara i to je to. Na tebi je samo da se nadas. A gazdi da se kaje sto ti nije platio 48 nego ovih 50 dinara...

Nazad
Vrh