Cena Soje rod 2014.g.

Da li mogu soju da izvoze pojedinci, proizvodjači?

Oko licnog izvoza zitarica je pricano u temi o kukuruzu. Zakljucak je da ti kao sitan proizvodjac, tesko mozes da to radis. Nemas zanimljivu kolicinu, potrebne su izvozne dozvole. Organizacija prevoza i jos 100 raznih zezancija. Resivo je naravno, ali kako mi je rekao jedan veci otkupljivac u selu, za takve angazmane, sve ispod 1000t robe nije zanimljivo.

Problem oko soje je kao i oko bilo cega kod nas monooopol! Staviti soju na lager i cekati da njima ponestane robe je veoma veliko kockanje.
Sobzirom da su ove godine prinosi solidni,i da ce oni veliku kolicinu otkupiti!A sto se tice trzista (ponuda potraznja) to vazi jedino kada njima odgovara!!!::jako_besan::

Ko nema svoje skladiste taj je obican radnik na svojoj zemlji koji radi za druge...zvuci apsurdno ali ziva istina.

Jel moguce da kod vas niko ne daje mogucnost cuvanja soje do sledece vrsidbe? U nas na barem dva mesta mozes predati soju ili psenicu il kuruz, i cekati do sledece vrsidbe bez ikakvih lezarina i ne znam ti ja cega. Dal smo mi ovde blagosiljani ili sta??

Jel moguce da kod vas niko ne daje mogucnost cuvanja soje do sledece vrsidbe? U nas na barem dva mesta mozes predati soju ili psenicu il kuruz, i cekati do sledece vrsidbe bez ikakvih lezarina i ne znam ti ja cega. Dal smo mi ovde blagosiljani ili sta??

Toga sigurno nema... ima skladištenje ali o tvom trošku...

I kod nas na jednim mestu ne naplacuju nista,cak po recima gazde ni 2 godine nisu problem da ne prodas ,tu uvek predajem a za ostala otkupna mesta nisam se ni raspitivo,isto tako i za zito.

Kod nas ima više varijanti:

Na jednom mestu se ne naplaćuje lager ukoliko se njima proda. Vlaga mora biti ispod 15% i ne radi se pozitivna bonifikacija.
Na drugom mestu je ukupni lager 3% (bilo da ga prodaš za mesec dana ili 6 meseci) ako se njima proda, radi se negativna i pozitivna bonifikacija, vlaga do 20%.
Na trećem mestu je klasičan lager, kao u postu iznad...
Dobar deo jačih poljoprivrednika ostavlja soju u svojim (uglavnom podnim) skladištima.

Cena se i dalje ne zna,teci su bez njegove volje isplatili akontno 35din/kg.
Za lager ne znam,ali ovde gde mi predajemo primaju do 20% vlage i odbija se samo vlaga,bez troskova susenja.

Ja bi se plašio takvog besplatnog lagera,kad neko nešto radi za džabe,a to nešto njega košta,tu nešto smrdi

Nazad
Vrh