Cena psenice rod 2022

Код нас у крају,аконтно 30 а затварање на 35.тако да,,,мада доста људи остављају кући,све у нади да ће зимус да поскупи.видећемо.

Samo polako i bez nervoze. Cena ce sigurno ici na vise. Prosle godine je bila 22 din u zetvi a za nepun nesec je otisla na 28. To je skoro 30% skok. Ako je sad 35 din onda ovoliki skok ode na 41. A posto je ludilo sa cenama u celom svetu, a i nema jos dogovora oko izvoza preko Crnog mora Ukrajinske psenice starog roda eto vam skok i vise od toga. A i u evropskim zemljama je debeo podbacaj prinosa mozda i vise nego kod nas a oni vise i proizvedu od nas onda ce sve to da igra veoma na cenu. A ovi nasi samo kad budu videli koliki je lager ukupno u srbiji moraju da puste izvoz jer im trebaju pare a posebno zbog uvoza struje koje ocigledno nemamo dovoljno. Dakle samo polako i ko moze da malo priceka imace koliko toliko neke koristi od psenice i sa ovako malim prinosima. Ja sam moju prosle godine cekao i krajem novembra dao po 32 din. Dakle 10 din vise nego u zetvi. A samo da podsetim nije bio tada ovaj rat.

Mnogo se favorizuje ukrainska psenica. Nisam bas siguran da se sve ovo desava zbog toga. Pre ce biti da se povlace oni silni nastampani dolari bez pokrica, al se povlace preko tudjih ledja.
Kod nas je 33 akont, a konacna oko 37.

Gledam sad ovo za prijavljivanje za robne rezerve za pšenicu. Oni mi stvarno nisu jasni a to je da treba da se ispuni ovaj uslov:
- "Obezbediti sertifikat o kvalitetu i kvantitetu i zapisnik o kontroli izdat od strane akreditovane kontrolne organizacije. Sertifikat obezbeđuje prodavac."
Oni stvarno nisu normalni. Ja bih baš voleo da vidim šta će ovi stručnjaci iz te akreditovane kontrolne organizacije da proveravaju. Nije problem da se plati taj sertifikat ali bih im tražio da prisustvujem tom njihovom uzorkovanju i ispitivanju. Debilizam prve vrste. Moja pšenica je u ćelijama silosa pomešana sa ostalim. Kako će oni sad od sve te pšenice da vide koja je moja i nju kontrolišu? Ako ja imam izveštaj prilikom predaje od strane skladištara gde lepo piše koliko ima kg kolika je vlaga hektolitar proteini i primese onda je to to. Ovo je klasična pljačka seljaka. Ostaje ona zlatna izreka za nas Srbe: "što prosto kad može komplikovano".

Untitled-spreadsheet-Google-Sheets-Google-Chrome-2-7-2022-11-38-06.png
Samo si zaboravio komšinicu. :ppozdrav:

Cena na svetskom nivou ce rasti sigurno a od nas zavisi da li cemo dozvoliti da nam roba ode za dzabe ili cemo biti malo pametniji pa cemo trgovacku bagru drzati za uzde. Kad krenemo da prodajemo robu sada ovako rano onda oni imaju zalihe koje naravno nece prodati odmah nego ce ih cuvati za kasnije kad bude bolja cena, onda tokom zime oni imaju cime da trguju i nama opet poturaju nisku cenu pod izgovorom da ima dosta psenice (a ima je jer smo im je dali prerano) i da oni sa njom trguju trenutno i onda im se ne zuri a ako budemo malo pametniji pa ne prodamo odmah (naravno koliko se moze, razumem ja da ljudima treba para i da se ne moze ziveti na vodi i vazduhu) onda ce oni doci u situaciju da cena ide gore a oni nemaju sta da prodaju i onda im je zarada 0, onda krecu da podizu cenu u nadi da ce da zarade bar malo umesto nista a onda mi jos tvrdoglavije drzimo robu dok nama ne sevne da je prodamo.. To je po meni najbolji recept, da mi njih drzimo na kanapu a ne oni nas.. E sad to kod mnogih nije lako, mnogima narednih par meseci zivota zavisi od toga kako sad rodi i za koliko se proda tako da imam razumevanja za sve ali dajte svoj maksimu, svako svoj i bice nam bolje ;)

Kod našeg skladištara silosi puni, prošlogodišnja roba nije otišla u izvoz zbog zabrane istog!Biće dobre igranke i treniranja živaca.Kaže od primljenih 500 vagona, 350 otprilike ide za razduženja, od deset kooperanata dva u proseku ostave robu na lager dok ostali budu i kratki.

Kod našeg skladištara silosi puni, prošlogodišnja roba nije otišla u izvoz zbog zabrane istog!Biće dobre igranke i treniranja živaca.Kaže od primljenih 500 vagona, 350 otprilike ide za razduženja, od deset kooperanata dva u proseku ostave robu na lager dok ostali budu i kratki.
To glupirnje oko zabrane izvoza je glupost nekoga ko pojma nema
U Madjarskoj nisu zabranili izvoz kao što na vestima kažu već je država uvela pravo preče kupovine znači ako imaš kupca u nemačkoj za 350 e/t država može pre zaključena da kupi po toj ceni umesto da se izveze, ovo sa dozvolama gradjevinskim izvoznim je čisto reketiranje
Tako da je taj ko je to odlučio zaustavio prodaju kada su žitarice bile najskuplje i kada je moglo da se zaradi, jer pojma nema šta radi.
Nažalost cene jesu otišle na dole za 1/4 ili 25% ili sa 440 E/t na 340 E/t što verovatno odslikava 40 na 30 pad, plus da se doplati izvozna dozvola
Ako državi trebaju rezerve onda treba da naftu kao i pšenicu kupi kada je najeftinija i taman podigne cenu a pusti izvoz pa i sama proda kada je najskuplje Šta reći a ne zaplakati, kad ne bude struje možda se shvati da pečenjar ne ume da vodi EPs i da to što neka neznalica uništi trebalo deceniju gradit i trebace toliko i popravljat. Ja sam dokupio malo pšenice po 38 prvo sam planirao 42, na kraju sad e bi ni po 35 jer je mnogo riskantno Bavim se ratarstvo otkupim kada zatreba da postignem dogovorenu količinu Sve u svemu u rusiji je rekordan rod, oni su osvojili to sto su zacrtali pa valjda prestane i rat, cene će se vratiti na niže ne vidim ja tu nekog prostora za skok Rusija je puna i žita i ureje pre mesec dana su imali 22 miljona tona ureje bukvalno se ne zna gde ce tako da ce biti sve dosta nestabilno

Hteo bi da dodam uzrok naglog pada cena u evropi je sto je Rusija oborila takse na izvoz žitarica za više desetina evra
Zapravo uzrok skoka cena žitarica i jeste bilo što je rusija uvela izvozne takse od 90 dolara po toni za pšenicu što je još prošlog leta dovelo do naglog skoka cena pre svega pšenice na prostoru Afrike Bliskog istoka i Evrope, sada to skidaju pa možete zaključiti ishod pozdrav

Hteo bi da dodam uzrok naglog pada cena u evropi je sto je Rusija oborila takse na izvoz žitarica za više desetina evra
Zapravo uzrok skoka cena žitarica i jeste bilo što je rusija uvela izvozne takse od 90 dolara po toni za pšenicu što je još prošlog leta dovelo do naglog skoka cena pre svega pšenice na prostoru Afrike Bliskog istoka i Evrope, sada to skidaju pa možete zaključiti ishod pozdrav
Mozemo,prvo da naplate skladistari dug na agro rokove ,po sto nizim cenama,pa ce kasnine da skidaju kajmak,na ove cene inputa,rod kod nas a i u svetu,trenutne ponudw otkupljivaca,su 10 dinara ispod rwalnog minimuma,a ima i drugi scenario,"vidimo " li dalji pad,sejano biti nece,ima sve vise 300 plus evra arendasa platisa,letece u zakup,pa laganooo.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Nazad
Vrh