ljudi prekinite sa bespotrebnim prepucavanjem kad ste svi uglavnom u pravu jedini je problem sto ste iz ralicitih krajeva pa se prasici drugacije i klasiraju
u sremu je normalno prase uglavnom do 25kg, a do 30 je vece prase, preko te kilaze se i ne prodaje na pijaci a ono ispod 20kg je manje prase i svaka roba ima svog kupca ako je za tov onaj ko kupuje gleda da su max. 20-25kg da sto jeftinije prodje(jer se kupuje 50-200kom) a ako se kupuje za klanje onda nema puno pravila ako je manja porodica onda manje prase a ako veca onda vece prase a takodje se gleda koji je praznik i rece mi covek(a ja zaboravio)kada se traze manji a kada veci prasici a znaci dosta i do cene, kad je prase jeftino onda bi i nazime od 50 kg da stave na razanj a kad je skupo onda je dobro i ono od 15kg samo da bude pecenka za praznik.
uostalom i na premiksima su odvojene kategorije za spremanje hrane pa pravimo koncentrat za prasice do 15 kg i od 15-25 kg a nekim je to do 30 kg a posle toga se sprema koncentrat za tov
sto se tice centralne srbije(ono malo sto ja znam je)tamo je prase 28-38kg koje se prodaje za tov(par komada) i pecenjarama da bi to pecenje licilo na nesto tj. da ima sta da se jede jer na prasetu od 15kg je sama kost i koza.
na trzistu se moze naci prase od 8-40kg prema tome kako ko mora ili moze da proda i cene budu uglavnom srazmerne sto manje prase veca cena i obrnuto
covek je ovde postavio pitanje da li neko ima za prodaju prasice do 15kg i u tome ne vidim nista lose jer nije rekao da placa 100din/kg i nije mi jasno zasto se digla cela vika oko toga jer i @draganpan je dao (u svom postu nekoliko stranica pre, post br.2880) kontraindikativan komentar kako niko nije lud da proda takvu prasad a ujedno on kupuje 12-20kg pa ih dalje tovi do 35-40 znaci neko je bio "lud" pa mu je prodao prasad od 12 kg.znaci svako prodaje robu kad mora i kad moze, e sad je drugo da li mu se to isplati ili ne na kraju svaka roba ima svog kupca a mi smo svi ovde(bar se nadam) da razmenjujemo informacije i tako pomazemo jedni drugima da bi lakse prebrodili ovo tesko vreme za poljoprivredu a ne da se svadjamo bez veze.
zelim svima svako dobro i da se ne ljutite mnogo jer sekiracija je opasna po zdravlje
P.S da ne bude off topic da dodam cenu prasica,cenu ne znam jer nije bilo robe na zadnje dve pijace a ne verujem ni sutra da ce neko doterati