Cena goriva

Jeste razlika u akcizi. Kod vas je akciza mislim 30 centi, što je oko 35 dinara, ili čak i manja, dok je kod nas akciza 60 i nešto dinara. Još treba uzeti u obzir da se na kompletnu cenu sa sve akcizom obračunava PDV koji je kod nas 20% a kod vas 17% mislim

Šteta što važi samo za ovu godinu..dakle do 31.12.2024!!!!!

Ovde pise da prilikom predavanja racuna u E Agrar treba navesti i KO i broj parcele i sta je na njoj od kultura. Sad jos niko nije izmenio biljnu strukturu pa me zanima kako ce to da prolazi. Jeste da NIS ne vrsi kontrolu koliko se sipa na agro karticu i da se kasnije moze priloziti racun kada se sve promeni i konkurise za podsticaj za ovu godinu.
I opet je kroz pravilnik proslo da je povrat 50 din. A rekli su da je akciza i preko 60 dinara. Moraju negde da ustinu.

Meni je za oko zapao ovaj deo:
"a gledaće se koliko je goriva potrebno za obradu zasejanih ili zasađenih površina zemljišta pod konkretnom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara."
Ako lepo kapiram znaci ako ja potrosim recimo 90l/ha u npr psenici a oni preracunali da treba 80l/ha ja automatski gubim pravo na refakciju prilikom provere.

Deluje šašavo ali u ovoj državi je sve moguće. Mada ako bi tako gledali onda su morali izbaciti koliko priznaju goriva za svaku biljnu kulturu posebno, pa bi ti trebao da se po tome upravljamo. Ovako sve može da bude neka"klopka". Zato treba još malo sačekati da se ovo sve razjasni. U ovoj državi je sve moguće, nova vlada, novi ministar, nova pravila...

Deluje šašavo ali u ovoj državi je sve moguće. Mada ako bi tako gledali onda su morali izbaciti koliko priznaju goriva za svaku biljnu kulturu posebno, pa bi ti trebao da se po tome upravljamo. Ovako sve može da bude neka"klopka". Zato treba još malo sačekati da se ovo sve razjasni. U ovoj državi je sve moguće, nova vlada, novi ministar, nova pravila...

Има ту свега и свачега и наравно могућих тумачења. У члану 1 правилника су навели да се уређују „нормативи количина потребних за обраду уписаног обрадивог пољопривредног земљишта,“ (мада се даље никакви нормативи не наводе). Па тако могу узети норматив из било које књиге (а можда и из Познавања природе и друштва за основну школу).

Али пише и "Основни текст на снази од 23/12/2023 , у примени од 01/01/2024" па ће га можда дорађивати.

ПС

Занимљиво је да је било обећања да ће се остварити тај попуст најкасније за 15 дана (можда и грешим па није било тако) па је занимљив члан 8 правилника где се у садржају обрасца захтева наводе и укупне количине у години за коју се подноси захтев. Шта то значи?...свакако да ми се чини да не значи да ће бити одобрено за најкасније 15 дана од куповине неке количине горива, него даш паре па после јуриш подстицај. Значи подстичу људе да јуре...

Poslednja izmena:
Normativi su samo ratarstvo? Gde smo mi sa voćem u celoj priči? Dva prskanja mesečno i dva puta sitnjenje trave puta osam meseci. U sezoni branja mesec i po dana se traktor ne gasi. Uklapanje u 100 litara po hektaru je više nego nategnuto.

Ni jedno voćarsko udruženje nije ispostavilo svoje proračune ni zahteve ,pozivani su da to urade.
za voce je velika razlika ,sljiva 7 a grozdje 16 puta se prska... takodje nije isto dal orezujes vrhove stabala sa traktorom ili merdevinama. manipulacija gajbbi u magacinu i prebiranje , ma bre....

Nazad
Vrh