Cena goriva

Znaš kako od toga biti glup je samo još gluplje hvaliti se svojom glupošću. To što si lupetao ne da nije tačno, nego ne bi završio 6ti razred osnovne.
Nije po meni, nego po matematici.:ROFLMAO: 96 je 80% od 120. Koliko je 100/1,2 ? 83,333333 Тај број може нешто да ти каже. Али ти си сувише глуп и неписмен да би то разумео. Али покушај. Није забрањено. Питање: Колико је процената 100 од 120 ?
Сложио би се да је 80% од 100 динара једнако 80 динара. 100/1,2=83,33333
Pa nije 20% od 120, nego na 100. Osnovica je 100 din i na nju dodajes 20% pdv. Deli se sa 1.2 ako je 20%, 1.1 ako je 10% ili 1.08 ako je 8% pdv da bi dosao do osnovice.

Послато са M2002J9G помоћу Тапатока
Тако се долази до основице, али се не долази до жељених процената. А основица се мења. Основица је цело које постоји. Ако нешто поскупи 20%, да би се вратило на стару цену треба да појефтини 16,6666%, а не 20%. А да би израчунао 80% од нечег (хоћеш да одбијеш пдв који иноси 20%) множи се са 0,8. Не дели се са 1,2 јер дељењем са 1,2 добијаш 83,333% јер је 1/1,2=0,83333

Што сам и показао. Једно цело је 100%. 1% је један стоти део или 1/100 или 0,01. Ако рачунаш 80% нечег, значи тражиш колико износи 80 од 100 његових делова. 1/100 добијаш када то нешто поделиш са 100. 80 делова је х 80. Што је исто као да га одмах помножиш са 0,8 јер је 80/100=0,8.

Poslednja izmena:
Bogami salemid , da dobijes cijenu necega bez pdva , kod vas dijelis sa 1.2 , a ovde u bh sa 1.17
Или да помножите са 0,83. Боље је.:sneaky:

Но сада, када, ако смо савладали процентни рачун (само не знам у којој сте школи тако учили) да видимо шта ћемо са ценом дизела.:D

Ne razumem do kojih ti zeljenih procenata dolazis. Mislio sam da racunas cenu nafte bez pdv.

Послато са M2002J9G помоћу Тапатока

Или да помножите са 0,83. Боље је.:sneaky:

Но сада, када, ако смо савладали процентни рачун (само не знам у којој сте школи тако учили) да видимо шта ћемо са ценом дизела.:D
Nije bolje i nije tacno . Zbunio si se , nije zamjeriti , desava se . Mi farmeri , seljaci ako ista znamo , znamo racunati . Muka natjerala , iz....u nas vise puta , pa nam je to profesionalna deformacija .

Nije bolje i nije tacno . Zbunio si se , nije zamjeriti , desava se . Mi farmeri , seljaci ako ista znamo , znamo racunati . Muka natjerala , iz....u nas vise puta , pa nam je to profesionalna deformacija .
Ја сам мислио да се ти шалиш, кад оно...А нисам мислио да те стављам у исти кош са овима. Али добро. Читај ово па научи. Пробај рачунај. Требаће ти.

Poslednja izmena:
Koliko imam informacije u Pancevu ima dizela samo za Nis, svi ostali vuku sa jadrana iz luke ploče, nasi kamioni gube citav dan cekajuci carinu zbog srbijanskih kamiona, izgibija teska

Poslednja izmena:
I to se zove profesionalna deformacija , kad strucnjak zariba , a desava se .
Salemid , ujutro kad se umijes pogledaj ponovo , nece niko zamjeriti .
Ako je u radnji neki artikal i cijena na njemu je naravno sa pdvom. Npr cokoladica 100din. Moze i nafta al eto. Ako te zanima kolko kosta bez pdv u Srbiji , dijelis cijenu sa 1.2 i dobijes cijenu prije dodavanja pdva , a ne mnozis sa 0.8 sto bi bilo pogresno.

I to se zove profesionalna deformacija , kad strucnjak zariba , a desava se .
Salemid , ujutro kad se umijes pogledaj ponovo , nece niko zamjeriti .
Ako je u radnji neki artikal i cijena na njemu je naravno sa pdvom. Npr cokoladica 100din. Moze i nafta al eto. Ako te zanima kolko kosta bez pdv u Srbiji , dijelis cijenu sa 1.2 i dobijes cijenu prije dodavanja pdva , a ne mnozis sa 0.8 sto bi bilo pogresno.
Aha. 80 dinara je cena čokolade bez pdv-a ? Je li tako ? Izračunaj 100/1,2 isto je što i 100*(1/1,2)=100*0,8333=83,333, a treba da bude 80.

Niste vredni moga vremena.

Poslednja izmena:
Sale,koji je ovde % pdv-a po tebi?
f5ec78de6a365ac63d0ec3a179f44e73.jpg

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh