Cena ARENDE u vasem mestu???

Samo sto ce sela ostati prazna, nema ko da se u buducnosti za bilo sta suprostavi
A vidi se u sadasnjosti kada dodju izbori...seljaci glasaju protiv sebe, tako da uopste nisam optimista o nekoj svetlijoj buducnosti za nas prosecne poljoprivrednike
U poslednje 3 godine uzeo sam u zakup oko 20 ha zemlje, uglavnom su to parcele u proseku od 1.5 ha. Ni za jednu parcelu nisam ja zvao ili se raspitivao. Za sve su mene ljudi zvali, ili vlasnici koji više neće da rade, ili oni koji otkazuju zakup i bataljuju poljoprivredu. Sve više ljudi napušta ovu proizvodnju u mom kraju.

Tek ће да се напушта и бежи јер алтернатива увек постоји

Sela su prazna, uz put ima brdo napustenih kuca, retko nicu neke nove vece. Svuda je problem radna snaga i u gradovina a kamoli selima. Koja ce danas devojka da radi i uda se na selo da ustaje ujutru hrani stoku ide na njivu sa muzem? Koliko znate u selima devojaka od 20 ak godina koje ostaju tu da zive i hoce da se udaju? Sve idu u grad da rade pa makar i za minimalac da motaju kablove samo da su u velikom gradu i tamo ce da love momke. Ljudi se sele masovno, imacemo par vecih gradova NS, Bg i tu ce manje vise svi da zive. Danas nije IN ziveti i raditi na selu nazalost. Velika je ovo i ozbiljna tema, moze da se puno prica o tome.

Sela su prazna, uz put ima brdo napustenih kuca, retko nicu neke nove vece. Svuda je problem radna snaga i u gradovina a kamoli selima. Koja ce danas devojka da radi i uda se na selo da ustaje ujutru hrani stoku ide na njivu sa muzem? Koliko znate u selima devojaka od 20 ak godina koje ostaju tu da zive i hoce da se udaju? Sve idu u grad da rade pa makar i za minimalac da motaju kablove samo da su u velikom gradu i tamo ce da love momke. Ljudi se sele masovno, imacemo par vecih gradova NS, Bg i tu ce manje vise svi da zive. Danas nije IN ziveti i raditi na selu nazalost. Velika je ovo i ozbiljna tema, moze da se puno prica o tome.

I kod nas u Makedoniji ista situacija
Moja prognoza za 10tak godina da ce celo poljoprivredno zemjiste u mojoj opstini raditi 20-30tak porodica najvise, bar sto se ratarstva tice..
E sad prinosi kod nas su daleku manji, recimo 4000kg/ha jecam smatramo da smo dobro prosli jer ocito kvalitet zemjista je manji nego kod vas - ali postoji i velika razlika u arende, 80-90% od ovih sto rade velikih povrsina ne placaju vise od 150e/ha a znam neki sto su uzeli i za po 100e/ha

Jedina buducnost ima kod nas mozda vocarstvo/vinogradarstvo ali i tu je mnogo problema pocevsi sa plasmana i cene a nista manji problem nije ni pregolema usitnjenost povrsina, vecina ne izdrzu i odustaju a logika danas je ili ides nagore (kupujes povrsine i radis vise) ili ides nadole trece nema

Recimo ja kao mladi covek i ne zivim na selu, nego idem samo tamo da radim na 10km iz grada.

................................. Ljudi se sele masovno, imacemo par vecih gradova NS, Bg i tu ce manje vise svi da zive. Danas nije IN ziveti i raditi na selu nazalost. Velika je ovo i ozbiljna tema, moze da se puno prica o tome.

I u manjim gradovima je sl. situacija , evo ja imam utisak da iz Kraljeva svi pobegose ( bar neka moja generacija )

Zato se u NS gradi nenormalno.NS usisava malte ne celu Vojvodinu. U mom selu iako je blizu gomila ljudi se odselilo_Ostaju stariji i poljoprivredna gazdinstva sa količinom zemlje od 50 jutara pa na gore. Mada i u tim gazdinstvima ljudi idu da rade za platu. Mlin nam je zatvoren, radi samo otkup, a firma za proizvodnju zavoja u centru je zatvorena, bankrotirala i okupljena, a niko ne pokreće proizvodnju. Posao možeš naći samo u NS.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

U proseku mali seljak dok plati kombajn, repromaterijal i gorivo po redovnim cenama... zaradi nekih 100e/kj u odnosu na cenu arende, da se ne racuna potreba amortizacije, odrzavanja dvorista supa...
Lako se dodje da je isplativije dati zemlju za arendu, pa raditi nek je plata samo 400e sto dodje kao zarada sa 4kj arende, pa puta 12 meseci je paritet kao da radi skoro 50kj arende. Plate vise ne kasne, redovno prijavljeni i daleko sigurniji prihod nego sa zemlje.

Ns se gradi nenormalno. U NS su stanovi nenormalno poskupeli. Stan od 20-30 kvadrata sa troskovima se krece od minimun 200e, a uglavnom od 250-300e. Novi stanovi se prodaju po ceni od 1400/1600 e po kvadratu. Samo garaza da se uzme podzemna jedna je 10.000 eura, pa za te pare kupise veliki plac sa kucom i objektima u bilo kom selu u celoj Srbiji, a ovde garazu od par metara. Svi stanovi su izdati i kupljeni novi unapred, znaci da ima ljudi cim se gradi toliko. Omladinaca kao ja je gomila sto se vidi na ulicama kad se seta. Ista je situacija i u Bosni i HR i sad nam kaze kolega i u Makedoniji sto se tice umiranja sela, sto se bez neke ogromne reforme truda ljudi, drzave ne moze promeniti. Za to niko nema ni volje ni sredstava niti bilo cega sto bi nam poboljsalo to stanje. Pa natalitet nam je u minisu puno, bukvalno izumiremo oko 1,1 dece se radja a treba mislim oko 2 da bi nacija opstana (nemojte me drzati za rec oko brojiki ali tu je to otprilike). Rekoh vec velika je ovo tema i preko noci ne moze da se promeni i nece na bolje nazalost.

Da postoje neke granice-maksimum il sl. drugacije bi bilo
Bilo bi dosta vise jakih porodicnih gazdinstava, manji broj ljudi bi odustajalo od poljoprivrede
Kada je bio maksimum 10ha sela su zivela punom parom, svako domacinstvo samoodrzivo
Da je povecan maksimum na 100ha, ogranicen broj tovljenika po domacinstvu na 500, junedi na 50, mislim da bi situacija u selima bila dosta bolja

Da postoje neke granice-maksimum il sl. drugacije bi bilo
Bilo bi dosta vise jakih porodicnih gazdinstava, manji broj ljudi bi odustajalo od poljoprivrede
Kada je bio maksimum 10ha sela su zivela punom parom, svako domacinstvo samoodrzivo
Da je povecan maksimum na 100ha, ogranicen broj tovljenika po domacinstvu na 500, junedi na 50, mislim da bi situacija u selima bila dosta bolja
Svaka ti ka u Njegosa......

Bas sam hteo spomeniti zemljisni maksimum, sto nije tako nemoguce ni daleko, samo mi neznamo... Ali generalno na selima imamo jedan drugi problem, sto su mahom ljudi koji su ostali bez posla u drzavnim preduzecima, gde se nije moralo mnogo mariti i raditi, i niko nece da se zalakce i oznoji posteno i malo stisne petlju pa sam se za sebe zauzme u vocu povrcu ili necem malo tako intezivnijem... svi su oni imali otpremnine retki su ih pametno potrosili...

........................... Rekoh vec velika je ovo tema i preko noci ne moze da se promeni i nece na bolje nazalost...............................

Menja se situacija ali na gore . I nema nacina da se zaustavi ili slucajno preokrene .

Tenzije rastu svakodnevno , malo nam je bilo problema sa Kosovom , neprijateljskih odnosa sa Hrvatskom ,

cudnovatih stavova prema Makedonskom predsedniku , titranja jajca Dodiku i njegovoj blesavoj retorici i sada

povrh svega problema sa Crnom Gorom u vezi imovine S.P.C

Da se covek priupita , pa ko nama valja ?

Mladi samo hoce da zive kao sav ostali normalan svet , ne zele da resavaju probleme iz blize ili dalje istorije

vracaju dugove koje su napravile generacije pre njih . vec pakuju kofere i pale sto dalje odavde .

Nek im je sa srecom . . .

p.s kad na sve dodam dezurne politicare cije nam se glavuse u vidu Vulina , Martinovica , Risticevica i ostalih

svakodnevno smese sa malih ekrana treba da se zapitamo da li i mi " stariji " treba da begamo bar dok

nam je mentalni sklop u funkciji ili vise i nije ?

Poslednja izmena:
O maksimumima sam pisao i pricam od 2012 kada je zakup kod nas ekspodirao sa cenom od 300e/kj. Srbija ako ide logikom slobodnog trizista desice se iseljavanje stanovnista i ostace kao sto su ljudi pisali 2 grada i gotovo. Ostalo ce biti u svakom selu po 2-3 salasa/firme i tu ce biti farmer. Imatw po yt americki sistem. Vidite farmu, silose i zemlja mu oko farme. Prvi grad na 50km.

A za ljude koji zagovaraju vocarstvo/povrtarstvo kad imas manje zemlje. Garantujem da navedeno nisu probali nego su to culi na tv da tako treba. Voce/povrce ima smisla ali u uredjenoj drzavi kao Holandija. U nasoj drzavi mozes da bankroriras totalno usled haoticnog trzista i totalno neuredjenih otkupa.

Pa kad je drzavi bio cilj da svi lepo zivimo? O maksimumu tesko da ce biti nekog glasa, jer mi svi da se skupimo na forumu da li mozemo sa par funkcionera da se nosimo i njihovim uticajem i vezama? Ostace samo glasaci, podobni ljudi i nesto malo ljudi koji dobro zivi. Radna snaga je problem u svim sektorima, od lekara pekara apotekara sto narod kaze. Stalno su neke tenzije, svaka generacija ratuje, neka i 2 puta, dugovi su ogromni, sve je trulo u drzavi.

Nazad
Vrh