Cena ARENDE u vasem mestu???

Ne moze se porediti Vojvodina sa jugom Srbije. Prvo po obliku parcele, resenim putevima, nagibu, kvalitetu zemljista. Potom jos kod nas je jeftiniji nijansu repromaterijal jer se zemlja radi masovno. Na kraju prinosi. Drugari iz okoline Loznice, postizu prinos kukurza po hektaru koliko mi u Vojvodini po jutru, a ulaganja u samu proizvodnju su nam ista, ako ne kod njih i skuplja nijansu zbog vece potrosnje goriva (nagib) i cena vestaka, semena i hemije. Tako da platiti u Leskovcu po ha 300e je slicno kao u Backoj (izuzimam pesak oko Subotice) platiti po jutru (0.575464 ha) 300e, ajd da zanemarimo razliku cenu kostanja proizvodnje koja pritom nije mala, ali mi se ne da jos i to ubacivati u jednacinu. Zato vecina njiva koje oni rade je ili za dz zakup ili nesto simbolicno 50-100e/ha. Finansijski, ja bolje prodjem po kj 10-20% bolje nego oni po ha. Ovo su sve grube procene, ali vrlo slikovito prikazuju razlike.

Sve to stoji, ali ja mislim da bi realna cena u Vojvodini trebalo da se kreće od 150-200€/kj (250-350€/ha), a u ostatku Srbije od 100-150€/ha. Mislim da su to, za sadašnje uslove proizvodnje, realne cene. Naravno, ovo je samo moje mišljenje. Pozdrav.

Pa sve zavisi kakva je zemlja, a jos vaznije je kako se dogovoris sa zakupodavcem. Realna cena je 1 euro 1 ar. Znam primere da ljudi rade za 100e ha, ali bez prava na naftu i subvencije, tako da kad sve sabere onaj ko izdaje zemlju u zakup na kraju dobije mnogo vise od 100e.

to jeste, ja pomislih da je neki entuzijasta poceo da placa preko 1e/ar..
licno ne placam zakup ako mi ne daju ugovor, il radim za dz i gazdi subvencija il placam zakup i uzimam ugovor i subvencije

Oko 58 ari.
Brate mili sta moze da se zaradi na cenu arende,zakupa,kirije ili kako vec ko zove od 300-400 eura po hektaru.Tu nema zdrave logike toliko placati,pa da radja zlatnike ne isplati se.
Sve zavisi koja se kultura radi ,normalno da ako se baviš ratarstvom to je prevelika cena ,u povrtarstvu je druga priča ako je zamljište odgovarajuće za neku kultiri isplati se i 300 evra po jutru kolko plaća moj komšija ali se u povrtarstvo ne ulazi na "o ruk" nego treba sve dobro isplanirati i obezbediti tržište i pošto je proizvodnja pod vedrim nebom uzdati se u sreću i Boga da sezona protekne bez" hampe ":ppozdrav:

Kao sto rekoh kod nas je 100 eura hektar ali nema subvencija i nema ugovora.Jos uvek se veruje na rec jer se svi znamo.

Danas je neko kod nas ugovorio arendu od 200 evra po kj. Ukupno 20 kj. Subvencije idu zakupoprimcu. Covek ima 4 kj pored mene a ostatak prilicno dobra zemlja. Ali jbg ne mozes se pribliziti, uglavnom svi koji daju u zakup mnogo traze a jos uvek ima ..... koji plate koliko ovi traze.

Pa kako nije dobar pazar, kad je sa 350e/k.j. uspeo da snizi na 165e/k.j. To se zove progres patrolo :bravo:

P.S. Ja se sa zakupodavcima još nisam dogovorio, mada i ne uzimam ja nešto mnogo zemlje u zakup, cca 15 k.j. sam imao ove godine, ali više od 150e/k.j. ne planiram da dajem, jer kao što rekoh već- ne zavisim od te zemlje, a za dž neću da radim.
Neki čovek kod nas je naveliko počeo sa propagandama od 230e/k.j., ali mi se čini da će mu zemlja uskoro ostati u parlogu, ovi iz sela ga svi bojkotuju već, jedino neki sa strane ako dođu mu daju tu ludačku cenu. Sad podbunjuje i ove ostale zakupodavce, haos.
Ja za sada mirujem, još nisam ni skinuo usev da vidim kako sam prošao, tako da neću prvi da skačem pred rudu.

Poslednja izmena:
Danas je neko kod nas ugovorio arendu od 200 evra po kj. Ukupno 20 kj. Subvencije idu zakupoprimcu. Covek ima 4 kj pored mene a ostatak prilicno dobra zemlja. Ali jbg ne mozes se pribliziti, uglavnom svi koji daju u zakup mnogo traze a jos uvek ima ..... koji plate koliko ovi traze.
Ta zemlja mi je ponuđena u Utorak ,odbio sam pošto ta zemlja zadnjih tri godine nije rađena domaćinski od kada se pokojni deda razboleo,nažalost ima I pored mene jedna parcela koja je bila u slovo L pa smo je deda I ja pre par godina ispravili.Valjda neće novi zakupac parviti problem.

- - - - - - - - - -

U principu je bilo dosta zainteresovanih ali samo je taj bio spreman da mu da pare unapred I još da mu pokosi kukuruz.

Ne i kod mene Grunt, ako traže 200e, nek ga uzme ko god hoće. Neću da se lažem, ne bi mi bilo svejedno da ostavim, ali sam video da od ovih arenda nema leba, jer ima onih koji su podigli kredite i mnogo više njima gori pod noge nego meni da kupe.

Prosle godine skinem jednoj musteriji soju sa 2 jutra 600 kilograma,ove godine soje skinuo oko 1000 kilograma sa dva jutra covek je placao 50 eura po jutru zakup medjutim ovaj nije bio zadovoljan pa drugom izdao za 180 evra po jutru unapred.Ovom skidam kapu sto je uzeo,nije zaduzen kaze ide na kolicinu :sta:.

Kod nas se uglavnom plaća u robi pa ne ide dole, kreće se od 500+500kg do 600+600kg.

Ja pre neki dan uzmem 7,5kj u arendu po 19 metara klipa/kj covek se razocarao prosle i ove godine sa prinosima kaze nece vise da je radi ovako mu bolje da u arendu i nerazmislja o ceni i hoce li roditi i da dace mi da prijavim na svoje gazdinstvo radi subvencija!

Nazad
Vrh