Burad za rakiju

Imam problem sa drvenim buradima (kace) u kojim držim kom od šljive.Kad ga poklopim najlonom,uvek mi se u gornjem delu bureta(prazan deo) vata budj,a ako ostavim da ima malo vazduha mušuce se kupe ko blesave.Ima li neko ideju sa čim bi mogao da pokrijem?
 
Najlonom...:osmeh:
Smješko je tu jer nisam mogao da odolim, ali je ozbiljno napisano. Postavi ga preko šljive pa naspi vodu u njega tako da po mogućnosti potpuno dihtuje, a da voda ne prođe kroz njega, jer ne fata se "buđ" zbog najlona nego zbog vazduha koji ispod njega ulazi u kacu, i bez koga ne bi bilo razvoja mikroorganizama na površini.
 
Ok,hvala jasno mi je ... ali ne znam kako udje vazduh,kad ga vežem onom tankom gumom što se stavlja kao diht za vrata i prozore,al izgleda opet udje.:osmeh:
 
Uđe, a i ovako će, :osmeh: samo u mnogo manjoj količini jer ćeš mu "ukrasti" onaj prazan prostor, između najlona i šljive, a ujedno i spriječiti strujanje. Što je važno kod razvoja ovih mikroorganizama.
 
Pozdrav svima,
Molio bih za savet. Imam jedno dudovo bure od 50 litara, kupljeno pre par godina. Naravno, rakija je vec lezala u njemu. Ove godine ce ostati neupotrebljeno, a verovatno i sledece. Zanima me kako da ga "odrzavam". Ako ga ostavim prazno, bojim se da se ne rasusi totalno. Da li je resenje da ga na svaka 2, 3 meseca zatezem, ili ...? Rakija je vec dobila lepu boju, ako bih je ostavio u buretu,mislim da bi potamnila nacisto.
 
Hvala iksi,
Padalo mi na pamet, cak i da dodam bosiljak u vodu, i da menjam cesce...samo me brine sto hoce od vode da se hvata ona ljigava skrama, a i mislim da truli tako:sta:...izgleda da postoje tri resenja :osmeh: sipaj vodu, pusti da se rasusi ili sipaj rakiju pa neka pocrni vise od vinjaka ::sramota::
:ppozdrav:
 
Samp redovnoenjaj vodu na 3 meseca bi valjalo i nebrini ja nelad za boravim pa mi jedna voda stoji i po godinu dana :osmeh:
 
Ja imam jednu sa vodenim dihtungom ali meni na poklopcu ima odušak na koga se stavlja crevo.

Racunam da ovde nije potreban odusak sa crevom, nego kada pritisak poraste, izace kroz tu vodu, a vazduh spoljasnji vazduh nece ulaziti. Jesam li u pravu?
Napominjem da ih nisam video uzivo, nego ovako sa slika zakljucujem.

Mislim da ne može tako,jer taj kanal je plitak i u njega ide mala količina vode koja bi se sva prosula prilikom bućkanja.
 
Imas i prodaju novih buradi na kupujem prodajem - pogledaj link
Uglavnom najcesce ljudi koji imaju slabiju reklamu imaju i manju cenu zato trazzi po oglasima i takvim sajtevima - naravno govorim o novim buradima.
 
Zavisi sta hoces, ja sam uzeo bure u Velikoj Drenovi jer je jedan od retkih koji mi je bio uverljiv za temperaturu paljenja tj proces zato sto sam pekao burbon a i duge mi je pravio kao za veliko 225 a moje je 50l. Prezadovoljan.
 
Misli da ce covek lagerovati rakiju, za to koliko sam upucen nema potrebe paliti dodatno bure [osim u procesu savijanja] a za rakiju se najcesce koristi dudovo drvo, jer ne manja ukus a fino oboja rakiju.
 
Paljenje tj barikiranje se radi kod svih destilata bez problema osim naravno vilje, dunje,maline i sl a kod šljive moze samo da obogati aromu. Vredi probati, a sto se tice duda mislim da je hrast jedini dokazani oplemenjivac svih alkoholnih pica.
 
Hrast menja ukus rakiji, neko taj smek voli, ali ima i onih koji kude, zato ide dud.
Licno - kod mene rakija nikada ne bi isla u hrastovo bure, a ni belo vino, crno vino moze.
 
Zavisi sta hoces, ja sam uzeo bure u Velikoj Drenovi jer je jedan od retkih koji mi je bio uverljiv za temperaturu paljenja tj proces zato sto sam pekao burbon a i duge mi je pravio kao za veliko 225 a moje je 50l. Prezadovoljan.

Našao sam na netu firmu iz Velike Drenove verovatno si i ti tamo kupio bure deluje da su ozbiljni. Vidim da si iz Beške blizu smo dali si ti išao tamo ili su ti oni poslali brzom poštom. Meni treba jedno od 100-tinjak litara kakve su im cene.

- - - - - - - - - -

Misli da ce covek lagerovati rakiju, za to koliko sam upucen nema potrebe paliti dodatno bure [osim u procesu savijanja] a za rakiju se najcesce koristi dudovo drvo, jer ne manja ukus a fino oboja rakiju.

Ranije je deda čuvao rakiju u hrastovim burićuma i tek posle nekoliko godina čuvanja u staklu shvatili smo šta je kvalitet i koja je razlika ali na žalost burići se rasušili jedno čak isečeno za saksiju... ja inače slabo trošim rakiju ali volim da imam "dobre rakije".
 
Znam da ces imati od dunje, lepa rakija, mislim da bi je hrastovo bure pokvarilo - mislim na ukus - a opet o ukusima ne vredi polemisati.
 
Nazad
Vrh