Zna bure da se rasuši i pored tečnosti-rakije u njemu, naročito ako nije puno i ima malo na dnu, kakav je ,izgleda , bio slučaj kod tebe....Pričam iz ličnog iskustva, jer se i meni tako dešavalo...
J...ga moja burad, skoro, pa nisu nikad ni bila puna...ili bar nisu bila puna u dužem periodu...jer ranijih godina se brzo praznilo...praznilo do ili po cenu, rasušivanja. Kad sam ja počeo da "rukovodim" trudio sam se da držim u nima tečnost bar do sledećeg punjenja , nekad sam i kupovao meku rakiju ,samo da ima nešto unutra.
U zadnje vreme, neko mi je rekao, da kad nema rakije , u bure sipaš patoku od prepeka rakije...i to drži bure da ne dobije vodenu buđu, a pošto se tom količinom ne može bure napuniti (stotinjak litara je kapacitet burića) obavezno pre sipanja rakije mora se ponovo zatapati.... jer gornji deo bureta se ipak rasuši...Naravno da je najbolje i najbrže zatapanje vrelom vodom ( iz tabarke), mada može i hladnom...s'tim što voda u buretu ne sme ostati duže od 24 časa, jer hvata, neizlečivu, vodenu buđu...A ako je potrebno duže zatapanje , onda posle 24 časa se isipa voda , okrene se , da iscedi se sva voda i bar 12 sati se osuši... posle se opet sipa voda na 24 sata i tako dok se ne zatopi...i zatopi se...
Neko traži majstora, kad se mnogo rasuši da "ševariše" bure, ali meni se nije nikad tado drastično rasušivalo...