Budućnost sela u ovoj državi.

Selo ima buducnost ali da se vrati u proslost jedno 200 godina pa onda iz početka.Ovako može ali da živimo u svom svetu skromno i odvojeni od ostalih.Ko amiši...

И још једна ситница. Кад не би било масовног увоза поврћа и меса или би се покренули на селу или поцркали. Али не, битно је узети %. Да сад поред ове короне задеси неки карамбол и границе се затворе или буду селективно пропустљиве градови су готови за 30 дана а можда и мање. Па и велика села. Она мања издвојена од великих средина где је још како тако остао спори начин живота преживеће и прилагодиће се.
Мени је потпуно невероватно 90-тих година фарма на којој радим је узвозила говеда и велике товљенике у румунију, нешто ишло и за мађарску. У време ембарга и несташице свега. А сада купујеш оно што они неће да једу само да је јефтино.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Proljetos smo imali situaciju da je vrlo brzo došlo do ozbiljne nestašice robe zbog zatvaranja granica usljed korone. U supermarketu u koji često skrećem (usput mi posle posla, uzimam ga kao primjer jer se radi o jako velikom lancu no isto je bilo u svim marketima) za manje od 7 dana potpuno je nestalo brašna, toalet papira (ista ludnica kao u SAD), gotovo svog voća i povrća sem nešto malo jabuke, za desetak dana ponuda svježeg mesa se prepolovila, umanjilo je i mesnih prerađevina (konzerve posebno), nestalo je i konzerviranog voća i povrća, šećera i ulja je toliko umanjiloo da nisi mogao kupiti više od 1kg/1L...

Blokada granica je trajala manje od mjesec dana i to je bilo sasvim dovoljno da se nađemo na ivici gladi - mislim tu na gradske sredine, seoske su mogle još neko vrijeme da se nose sa tim, ima se suhovine, poneko još ima i kravu...

U to vrijeme sam razmišljao o tome šta smo sebi dozvolili pa sam uzeo sebe kao primjer. DO prije par godina sam uzgajao bikove u turama po 8 komada, svakih 14-15 (par puta i 16) mjeseci išla je po jedna puna tura, prosjek mi je uvijek bio oko 700-750kg. Tako razmišljam, ja kao vrlo malii proizvođač sam mogao da uzgojim 8x750kg=6000kg žive vage. Nek se samo 50% iskoristi (a znamo da se danas iskoristi mnoooogo više), to su tri tone svježeg, domaćeg mesa koje nije jelo GMO niti je kljukano kojekakvim otrovima ni bilo zaleđeno po 10-20 godina. U nekom gradu, to je obrok za 3000 porodica.

Državi to naravno ne treba. Nema nikakve subvencije jer sam mali proizvođač. Uvoz kvalitetnih teladi legalnim putem je nemoguć zbog nenormalne papirologije i dažbina. Na domaćem terenu nema kvalitetnih (sad već zamalo da nema nikakvih) teladi jer je kravlji fond uništen pa mogu da rade samo veliki proizvođači koji ne prodaju telad već ih oni uzgajaju i beru subvencije i na krave i na mlijeko i na meso. Državi treba nekolicina veelikih proizvođača sa kojima može da se ugrađuje u podsticaje i naravno uvoz jer tu se mešetari sa procentima.

Par zadnjih tura sam se borio i na kraju odustao. Mog bika neće niko da kupi.

Da li pričamo o selu ko tipu naselja ili o selu kao naselju kome se za izvor preživljavanja dozvoljava samo poljoprivreda?

Selo treba da bude glavni proizvođač hrane. Ne samo da treba, naše selo (BIH/RS, SRB...) to može bez ikakvih problema. Imamo zemlju, imamo vodu, imamo znanje (što ne znamo lako se danas nauči), imamo i nešto mehanizacije (mada joj treba ozbiljna modernizacija). Čak i sa ovim što imamo, selo može da hrani cijeli ovaj region a na uvoz da se oslonimo samo za stvari koje ne možemo proizvesti ilii za ono čega imamo manjak.

Koji vrag mi uvozimo meso? Govedinu, svinjetinu, piletinu? Selo sa stotinjak domaćinstava može da proizvede 1000 bikova godišnje i sve to "na malo", uz normalne traktore i mehanizaciju i štale i sve ostalo. Drugo selo te veličine može da proizvede 5000 svinja. SJećam se kada smo nekad davno mi uzgajali tovne piliće, znali smo po 500 komada da uzgojimo u više tura bez posebnog truda i napora. Sve uz naš kukuruz, samo se premiksi kupovali. Treće selo bi moglo da uzgoji 100x500, 50.000 pilića. Sve to da se koristi naša zemlja, naše mašine, naše znanje, voda i naš rad. Moglo bi od toga sasvim lijepo da se živi, ponešto da se uradi i sa strane. Svi smo mi na ovim prostorima imali velike porodice, barem šestoro je bilo u svakoj kući. Djed i baba, otac i majka, dvoje-troje djece. Djeca su išla u školu i radila i igrala se, poneko je završavao fakultet, poneko ostajao da nastavi proizvodnju na selu.

Mogli bi da hranimo sami sebe umjesto da jedemo uvezeni otpad. Mogli smo da budemo sigurno 90% zdraviji, da ne umiremo od raka i masnoće, infrakta i šloga.

Ali kako bi napunili gradove, kako bi gledali Farmu, ko bi kupovao u supermarketima?

Švajcarska može samo da sanja o zemljišnom fondu kakav mi imamo a pogledajte gdje su oni a gdje smo mi iz samo jednog jedino razloga - jer smo svi ovako kolektivno ludi.

Sela u istocnoj Srbiji su pusta a da ne pominjem sela i planine duz Bugarske granice ,juzna Srbija je davno bacila kasiku tamo je prica zavrsena, Pcinjski okrug zavrsava polako ,zapadna Srbija mnogo je 20 godina 80 posto sela mozda i 90 stavljaju katanac. Znaci ostaje Sumadija, Vojvodina i Macvanski region ono sto je u blizini Beograda sto ima celokupnu infrastrukturu i sto ima sve uslove i potencijale za kvalitetan zivot i proizvodnju ali dzaba.......i ta sela izgledaju sve sablasnije a sta da pricam za juzno Banatska sela koja su na 30 do 40 km od Beograda gde je svaka 4 kuca prazna i moze da se kupi za smesan novac. A NA TO SVE KADA DODAM DA JEDNA DUSEVNO POREMECENA STRANKA IMA 800 000 CLANOVA I STRANKA I DRZAVA SE BRINU DA IH SVE ZBRINU I UDOME KVALITETNO SVE CLANOVE koga onda zabole i za proizvodnju i za naciju i za buducnost Srbije i za opstanak medjutim ono sto sam povezao sa NATALITETOM je NEMANJE ZELJE NEMA ADRENALINA NEMA ENERGIJE jer okreni ispred coveka od 150 kila bika na raznju on ne moze da pojede vise od 300 do 400 grama a da bi covek bio srecan i napredan ne mora da radi milion hektara a nasi ljudi su izuzezno uspesni u poslovima koje obavljaju i imamo mnogo izuzezno skolovanih ljudi i svi su se uglavnom posvetili pravljenju para ,karijerama ,sirenjima i dokazivanjima ali su totalno zapostavili rad na natalitetu i dok su belci to stavili na zadnje ili predzadnje mesto braci Romima je to najvaznije rade na natalitetu vrlo ozbiljno i za njih nema neizvesnosti .I zato ne treba trositi energiju ko ce da radi i zivi u 22 veku na ovim prostorima ONAJ KOJI GA NIJE VADIO IZ RERNE A OVI STO SU GA VADILI KAD JE NAJSLADJE NEKA SE CESAJU PO NEIZDEPILIRANOJ BULJI I NEKA TRAZE UZROK I POSLEDICU

Ljudi misle ziveti na selu to je obavezno bavljenje poljoprivredom ee pa nije postoje delatnosti koje su usko vezane za selo tipa veterinar ,pop ,ucitelj vise komada ,radnici u zadruzi ,kovac a danas recimo strugar ,radnici u zadruzi ,apotekar ,trgovci itd to je vise od pola sela ,pa ljudi koji rade na gradu i putuju na posao oni su mi za najvecu pohvalu sto su ostali a nisu uzeli kredite i pobegli u beton . Uci sine pa bez u grad da se ne mucis ko tata i mama to je glavni savet pa mu kupi stan sa se dete ne muci pa mu daj bravca dva da ima da jede e onda trk po selu da se hvalis kako ti dete parazit kojeg si sam naprqvio lepi zivi. Pa imam drugare koji su ostavili kuce na sprat zaposlili se na drzavne jasle pa im bilo tesko da putuju pokupovali stanove na 5 sprat na kredit pa se sad vracaju rade poljoprivredu i vise su na selu nego u gradu ,to je neka vrsta politike ili pomodarstva sto je upropastilo selo

A posebna tema je prc problem po 100 momaka dobri domacina ne ozenjenih a sad i devojaka usedelica ,sta je problem mislim da se tu previse razmisljalo i kalkulisalo . Bitange i garavi nastancali čopore dece buduci problemi i socijalni slucajevi a na selu manjka kvalitetni ljudi . Pa onda os da se udas nece na selo, pa onda nece od tate i mame itd ,to su sve odgovori sa kojima sam se ja licno susretao .

A posebna tema je prc problem po 100 momaka dobri domacina ne ozenjenih a sad i devojaka usedelica ,sta je problem mislim da se tu previse razmisljalo i kalkulisalo . Bitange i garavi nastancali čopore dece buduci problemi i socijalni slucajevi a na selu manjka kvalitetni ljudi . Pa onda os da se udas nece na selo, pa onda nece od tate i mame itd ,to su sve odgovori sa kojima sam se ja licno susretao .
Sa prc problemom smo izgubili i kosovo. Nije to samo problem u Srbiji u Turskoj sam radio sedam godina isti problem pocinje i kod njih Turci imaju po jedno ili dva deteta, a Kurdi po 9 pa kad izgube deo teritorije kao i mi bice im svi krivi kao i nama

Наравно да град није више зависан од села. Него колико је било повратника из иностранства и из градова кад је почела корона? Код мене у селу је било породица што су отишле у иностранство пре 20-так година. Једна велика породица је остала неће више да се цимају и понижавају. Тако кажу а шта су радили то не знам .
Тренутно тупе о корони а не могу београд да обуздају. Па да ли је могуће да цео буџет пуне кафићи, дискотеке и кафане. А добар део послује у сивој зони. Ово нас мало што је остало у селима поштује мере. Само одатле почети.

Najveci problem sela je sto seljaku ne sme da se dozvoli izbo. U nemackoj ako ne zavrsite Landwirtschaft schule nemate pravo da nasledite imanje od oca mozete da ga prodate ili iznajmite u roku od godinu dana kada Vam otac ode u penziju e to je pravi sistem, a kod nas odmah ajde dete u skolu da se ne patis kao i ja

Марко, исти проблем није проблем забава, проблем је адреса. И код мене има побегле у град удале се. Развод, враћа се на село и сад је сваки добар. Ал је слаба навала свако би нешто што је мало прешло па макар се и зајебао. Пуно фарме, парова и социјалних мрежа. Како оне могу да раде шта хоће тако би и ове код куће. То мора да пукне.

Марко, исти проблем није проблем забава, проблем је адреса. И код мене има побегле у град удале се. Развод, враћа се на село и сад је сваки добар. Ал је слаба навала свако би нешто што је мало прешло па макар се и зајебао. Пуно фарме, парова и социјалних мрежа. Како оне могу да раде шта хоће тако би и ове код куће. То мора да пукне.

Mora da pukne naravno u sada se vidi da ova drzava zivi iskljucivo od kafica nocnih kubova i prostitucije jer boze to ne sme da se zatvori Zejko Mitrovic truje nase devojke vec 25 godina da je najboje biti prostitutka a mi i daje cutimo znaci da je probem u nama. Kada neko sa sela moze da zaposli u opstini za 50 000 dinara plate i hvali se na sav glas recenicom ,,mala je plata ali nista ne radim" a svoju zemlju dao u arendu mislim da nam nikad bolje nece biti.

U svim malo bolji drzavnim firmama: eps, srem gas, energana, telekom, kpd-om... vecina ima vise od 80000. prijatelj mi je proslog meseca rekao da mu je cerka u Telekomu dobila cisto na ruke 110000. Kupila je sebi i stan i nacice sebi nekog sa slicnim primanjima i eto njih dvoje ce imati 2000 evra za 7 sati drzavnog posla, pa placeno bolovanje, odmori, praznici, lepa penzija... Kuci dolazi par puta godisnje, iako je od grada i porodice udaljena samo 15 kilometara...

U svim malo bolji drzavnim firmama: eps, srem gas, energana, telekom, kpd-om... vecina ima vise od 80000. prijatelj mi je proslog meseca rekao da mu je cerka u Telekomu dobila cisto na ruke 110000. Kupila je sebi i stan i nacice sebi nekog sa slicnim primanjima i eto njih dvoje ce imati 2000 evra za 7 sati drzavnog posla, pa placeno bolovanje, odmori, praznici, lepa penzija... Kuci dolazi par puta godisnje, iako je od grada i porodice udaljena samo 15 kilometara...
e to je problem ne moze negde plata 110 000 a negde 35 000 nije problem selo kao selo problem su i dalje drzavne firme gde se ne radi sve je trebalo biti privatizovano. Pa da te privatnik maltretira za 35000 onda bi svi ostali na selu da rade zemlju i drze stoku, a ovako jos ima drzavnih firmi gde se ne radi pa prodaj 5 jutara zemlje da te zaposle dete u drzavnu sluzbu i svi sretni.

Postoji vise tipova sela na svijetu a i kod nas i vise verzija egzistencija ljudi koji tu zive . Prvo to razgraniciti pa se onda moze pricati kakav tip sela zelimo zadrzati.

Nazad
Vrh