Budućnost sela u ovoj državi.

Obzirom ko je (p)ostavljen za ministra sela, svakom građaninu/seljaku je jasno koliko je državi (ne)bitno selo.
Umesto da se na to mesto postavi neki mlad, pametan, obrazovan i ambiciozan momak sa sela, koji zaista želi nešto da uradi za srpsko selo, oni sa ovim iz kruga dvojke, namiruju svoje političke dilove.
Državi selo nikada nije ni bilo naročito bitno, ali sa ovim su vrlo očigledno pokazali koliko im je danas nebitno.

Moje selo je 8-9 km od centra grada, u odnosu na 90.-te imamo duplo više stanovnika a oko 30% manje đaka u osnovnoj školi. Dosta neudatih i neoženjenih u selu. Procentualno nikad više porodica sa troje dece a ukupan broj dece konstantno pada... Dosta porodica koje su se kompletno iselile u inostranstvo... Imamo sve pogodnosti "modernog" života... gradski prevoz, voda, struja, gas, kanalizacija, kablovska, (optički) internet, pošta, ambulanta, apoteka, marketi... ali opet nešto žulja...
E sad da se vratim na to famozno "selo", na selu se nikad nije lepo i lako živelo samo su naši stari imali manje prohteve pa su tu nemaštinu lakše podnosili. Dali su naši stari išli svake godine na more, a sad nije normalno ako nemogu otići u Grčku na letovanje. Kod mene u selu možda ima dve krave a ljudi željni domaćeg sira i mleka... retke su bašte a ranije je bilo normalno da sebi proizvedeš povrće za celu godinu, retki uopšte drže stoku (svinje), naravno to smrdi i neisplati se... itd... itd... tako da i pored užasnih vlasti koje nam dolaze i prolaze i pored nemara države za selo i seljaka ima nešto i do nas.

Sve dok nasa drzava ne shvati (imamo primer Austrije i alpskih sela) da selo nije samo ekonomsko vec i demografsko pitanje dotle cemo imati ovako masovno iseljavanje.
Jednom ce te prazne teritorije naseliti neki drugi ljudi pa ce nam biti kriv amerikanac ,nemac ili marsovac sto to vise nije nase a zovemo ga kolevkom.

(imamo primer Austrije i alpskih sela)
Prošle godine sam gledao emisiju na TV-u, Memedović u poseti kod jednog domaćina u Austriji... Čovek ima 8-10 krava prodaje sir, mleko... ima destileriju pravi njihove voćne rakije (šnapsove). Pošto je bila zima i nema posla na imanju radio je u nekom zimskom centru na žičari gde i prodaje svoje rakije, na moru nikad nije bio a ima oko 45god, jedino gde putuje to je preko njihovog "udruženja destilera" na ekskurzije u npr Italiju gde obilaze destileruje tj čovek uči na putovanjima.

Ovom našem novopostavljenom ministru za selo baš treba jedna destilerija, kažu da dok je bio u skupštini grada Beograda toliko je pio viskija da jee gradonacelnik zvao bife i zabranio da mu nose alkohol.

Sela se sete samo za slikanje i kad je mobilizacija ,zadnji pola veka i vise se vodi negativna kampanja protiv sela pa i samo mestani sela su protiv sela ,prvo sto kaze svom detetu uci skolu i bezi sa sela . Prvo sami mi treba da prestanemo da kukamo protiv sela i svog posla i nacina zivota i da svojoj deci pokazemo da se mozes ziveti na selu sasvim lepo da bi o oni doneli odluku da ostanu i nastave a ne da rasprodaju i pobegnu pa kad ostarim da kukam za njima iz starackog doma.Biti seljak moderno farmer je nesto veoma uzviseno ,proizvodis hranu najosnovniju potrebu civilizacije u kojoj zivimo .Moju decu ucim da se ne stide svog sela i polako ih ucim ovom mom poslu ne teram ih da rade a hvala bogu kad sami hoce ne ruzim ih i ne odbijam od posla a tako ce biti ako budu hteli da uce skolu pa nek sami izaberu .Kad me neko pita sta sam ja kazem sa ponosom seljak malo ko zna da sam veterinar . Kad sami shvatimo koliko je selo bitno i vazno ovom drustvu i da biti seljak je isto nesto kao biti doktor ili advokat i kad drugi shvate koliko je vazno proizvodit hranu i koliko je lepo ziveti na selu tada ce selo doziveti svoj procvat

Сви су жељни домаћег млека, сира, разних прерађевина али би да плате мање него у маркету. Не може. Маса њих одустала од својих башти, кажу што да радим кад могу да јефтино да купим. Па онда овај парадајз нема мириса и укуса, купус тврд, и сабијен итд...
Живот на селу јесте доста јефтинији али само ако је двориште пуно. Ако се за сваку ситницу палите ауто идете у град онда није. Моја генерација је била у фазону неће ни под разно да раде на селу само град/стан а обично буде само соба. И родитељи да пуне фрижидер.
Ти људи су сад у најмању руку самлевени од посла и стреса.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Prošle godine sam gledao emisiju na TV-u, Memedović u poseti kod jednog domaćina u Austriji... Čovek ima 8-10 krava prodaje sir, mleko... ima destileriju pravi njihove voćne rakije (šnapsove). Pošto je bila zima i nema posla na imanju radio je u nekom zimskom centru na žičari gde i prodaje svoje rakije, na moru nikad nije bio a ima oko 45god, jedino gde putuje to je preko njihovog "udruženja destilera" na ekskurzije u npr Italiju gde obilaze destileruje tj čovek uči na putovanjima.
Gledao sam i ja tu emisiju a i mnoge druge a nesto sam video i licno.
Znaci ne mora seljak da ima 200 krava ili 500 junedi da bi preziveo u toj ozloglasenoj EU kao sto se ovde nama prezentuje.
U zemljama koje su to shvatile poljoprivrednik ne mora da bude industrija i da siluje svoje imanje do krajnjih granica nebi li iscedio kakav profit.
I nesto sto treba pod hitno uraditi da bi prelepi ali negostoljubivi prostori ostali naseljeni je da se izmeni sistem subvencionisanja i regionalizacija poljoprivrede.Nije isto proizvesti tonu psenice u Vojvodini ,Macvi ,Valjevu ili Krusevcu.
Koliko vidim ovi to nece uraditi ,nisu ni oni pre njih a verovatno nece ni neki posle,pusteni smo niz vodu pa kako se ko snadje.

ne prazne se samo sela i manji gradovi u ogromnom broju ostaju bez ljudi. U Srbiji postoje samo dva grada i to Novi Sad i Beograd. Kod brata su prosle godine hteli da zatvore skolu u selu jer nema djaka, a kako sam cuo isto se desavalo i u par drugih sremskih sela. Jos samo i ambulante da zatvore, a ne sumnjam da im je i to u planu i onda samo da ozvanicimo ovaj privid nekakvog seoskog zivota.

Kod mene nikad nisu ni postojale ambulante po selima. 90 posto sela nema ni prodavnicu,a dobar deo ni signal mobilne telefonije. O cemu onda da pricamo?

To nesto slicno ko kod mene.Mada ima signala i adsl.Nema kanalizacije, optickog neta...

Pa i kod nas je bilo po vecim selima ili od dva susedna manja sela u jednom je bila ambolanta, sada nema
mesne kancelarije su u svakom drugom selu zatvorene, domovi kultura u raspadu

Nema tu puno mudrosti... Postoje samo, jedino i isključivo dva modela.

Model socijalistički. Ograničenje veličine poseda, u većoj ili manjoj meri planski, zapovedni, uzgoj kutura i grla, u većoj ili manjoj meri garantovane otkupne cene i otkup tržišnih viškova.

Model kapitalistički. Jači tlači pa kom opanci, tom i obojci.

Prednosti i mana imaju oba modela. Pitanje je društvenog dogovora šta želimo.

Ako želimo biti imperijalna, slobodna, sila, u granicama svojih mogućnosti naravno, sa humanim, solidarnim, unutardruštvenim odnosima onda biramo socijalistički model. Biće dece i za domaćine i za fabrike i za vojsku i za gasterbajterovanje. Živećemo skromno, ne oskudno, ali u osnovi srećno bez puno briga.

Ako želimo biti nazovi moderno društvo EuRopske unije biramo drugi model. Malo ekstremno bogatih pojedinaca, puno sirotinje koja prestaje da se množi, nestajemo kao etnos, nacija i u konačnom kao država.

Poslednja izmena:
Sto neko rece mnogi nece da se prljaju da smrde, sve im je tesko.Gospoda gradska samo gleda da kupi jeftino, pa posle kukaju nema ukusa, mirisa nezdravo...

Dole na jugu bi bilo mnogo bolje kada bi imali otkup zitarica kukuruz, psenica ... kao u vojvodini.Toga kod nas nema, stocni fond je mrtav sa ovim cenama.Za voce i povrce isto jebavanje sa cenama i plasmanom.

Iskreni da budemo selo nam je jednom nogom vec u grobu, mislim da je takav trend drzava davno odredila. Ne znam sta da se desi samo ravno cudu bi moglo da ozivi selo.

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka

Dole na jugu bi bilo mnogo bolje kada bi imali otkup zitarica kukuruz, psenica ... kao u vojvodini.Toga kod nas nema, stocni fond je mrtav sa ovim cenama.Za voce i povrce isto jebavanje sa cenama i plasmanom.

Aj ne zayebayi...Otkup žitarica na jugu Srbije, pomoravlju ?????

Alo ba ? Pa gde tu ima ekonomske logike ???

To je ravno ideji da se Vojvodina, severna Srbija, bavi ispašom stoke.

Msm, ne ludujte turci lijevljani...

Niže Save i Dunava sve što se na njivi može proizvesti ide u mal, severnije od te linije proizvodnja ide u silose.

Individualna proizvodnja je moguća, naravno, ali nije pravilo.

Umesto što bi sejao pšenicu bjelicu na maloj njivi i posedu, ti sej kakvo krmivo i gaji MESO uz dopunu u ishrani sa severa.

Nazad
Vrh