@ momo
Zbunjuje te jer si klasno nesvestan. I ćaća ti je, a i deda verovatno... NIje to ništa strašno ni uvredljivo...
I nisi ti ni jedini ni usamljen, kao što ti ni ćaća i đed nisu jedini i usamljeni.
Moj deda je bio klasno svestan, i neka njegova braća i braća od stričeva. A moj otac je bio apsolutno klasno nesvestan iako je bio član SKJ. Umro je kao reakcionarni faktor verujući u ... U pojma nemam šta... Ni on sam nije znao šta je to u šta on veruje. U pogledu društvenih odnosa i uređenja, naravno.. Verovao je u nauku, bio je vrhunski stručnjak u svojoj profesiji, to stoji, ali o društvenim odnosima koji bi ga činili srećnim nije imao spoznaju.
Verujem da je bio zatočnik ideje svojih roditelja, prvenstveno majke, da im deca budu ugledni ljudi. Iz tog zatočništva on nije uviđao, bar ne da sam ja to mogao uhvatiti, da ga njegova profesija čini duboko nezadovoljnim i u ličnom životu nesrećnim čovekom. Nema doktora koji je pobedio smrt u konačnom rezultatu. Odložio smrt neke jedinke, da, ali ona je ipak došla... A svaki dan pred tebe gomile bljuju sopstveni strah od smrti i očekuje izbavljenje.
A deda je recimo bio klasno svestan. Pravnik, sudija, advokat, bio je u toku sa prolaznosti života i srećom običnog smrtnika koju su činile sitnice.
Bio sam gimnazijalac kada sam dedu upitao zašto po ovlaštenju tera neku parnicu. Rekao mi je nešto u smislu da će pozitivan ishod učiti nalogodavca srećnim i da je to njegov posao.
Dodao je: - Vršeći nalog svog klijenta ja se borim za pravdu. Za pravdu malog čoveka, bednog roba njižnjeg. I onaj rob sa kojim se parničimo ima svoju pravdu. Moja izvojevana pravda će bar nekog od njih dvojice naterati da se zamisli nad sobom i sopstvenim SČASTIJEM. Ah dete moje drago, kako bih ja sada voleo da jagnjim ovce i množim pčelinje rojeve, a doveče da sa babom ispijem rakiju i večeram krišku sira sa jednim krompirom dok dumamo jesu li nam deca srećna. Upamti sine, ako znaš cilj, svi putevi vode njemu.
Moderna ekonomska nauka prihvata da je ljudskoj jedinki, kao i bilo kom živom stvoru, potrebno svega nekoliko stvari za SČASTIJE: iće, piće, odežda, stanište. Prihvata i da je tih resursa pod Kapom Nebeskom dovoljno. A prihvata i da je na ljudskom društvu kako će raspolagati tim resursima.
Čemu milenijumska mržnja prema slobodnom seljaku ??? U svim sistemima i svim državama kroz istoriju do danas, a i u buduće ???
Slobodan seljak ima uslove da se odbije povinovati perverznim željama pojedinaca koje uzbuđuje sadistička igrarija.
Zabole slobodnog seljaka **greška što se tamo nekom bolesniku ne diže kita dok ne oseti ili vidi smrt i krv miliona koji se povinuju njegovim željama.