Budućnost sela u ovoj državi.

Нема шта описао ситуацију. Оно што мени смета је поређење са америком и аустријом. У реду мора се узети пример али дај неке код којих је ситуација била као код нас. Тај сељак производи млеко, вино и остале прерађевине. Негов производ је аутохтон. То кошта и има ко да плати. Овде се равнају по маркету. Још једна ствар стварање газда у србији може али ти мораш да даш а не да ти држава да. Па не може сељак да буде газда и вози бмв, то је резервисано за грађане у граду. Цео систем је поремећен. Из овога што професор каже право је чудо ко је на власти и кад ради све супротно од одрживе ситуације. Замислите да буде како професор каже поседи 400 хектара. Колико путева је потребно направити кроз недођију. Поготово источна србија. Ако живи у селу некоме ће бити одма до села посед а некоме 20 км од села. Ако буде имао среће. Ми прво треба да дођемо до нивоа каубоја јел су и они били пролетери на дивљем западу па нешто направили.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Resenje: Ili socijalisticki ograniciti ili kapitalisticki oporezovati tako da nemaju motiv kupiti 1000-to jutro na vecito.

Boki prijatelju... Aj kreni da mi objašnjavaš da je to u Skandinaviji i ja ti odgovorim da su oni reklikt sukoba istočnog boljševizma i zapadnog kapitalzma.

Identično radničkim pravima zapadne evrope do kraja 90. ih. Nestalo pretnje boljševizma, nestalo radničkih prava, ostali relikti koji se užurbano uklanjaju i ne odnose se na nove poželjnike.

Pročitao neko ili se susreo sa orbanovskim zakonom o radu u Mađarskoj ??? Pitajte moj komšiluk, roblje njižnje i nepismeno kome je jedini kapital gola fizička snaga i mađarski jezik govori ali ne piše i ne čita.

Cisto hipoteticki, na koji nacin spreciti velikoposednika od 999 kj,da to 1000-kj pise na nekog clana porodice,i ajde vozi dalje?

To nije realno da se desi jer sve poluge vlasti drže upravo veliki zemljoposednici (izmedju ostalog) koji neće doneti zakon da sami sebi oduzmu zemlju, da se buni uskoro neće biti ko

Nece nama nikad biti bolje evo ovde se raspravlja svi imamo razlicito resenje, gospodin boljsevik kudi zapad. Da li ste nekad radili na zapadu u poljoprivrednom sektoru, da li znate kako se nasledjuje imanje u Nemackoj ili kolike su subvencije o kojima svi toliko pricat?

Nema tu kraja. Pored hiljada hektara zemlje eto Matijevic pre neki dan kupio jednu pozamasnu lokaciju u Beogradu, Miskovic Sava centar. Ko to i kad moze da im oduzme?

Па ни један није млад. А неће ни у загробни живот понети.

Momčilo delijo...

Ako znaš kada si semenio kravu, ako ti umeš i ne bojiš se prihvatiti tele, ako si sposoban omogućiti mu prvi podoj, šta tu ima što bi tebe zbunjivalo ???

Zbunjoza preko interneta se dešava svakodnevno , niko nije imun . Poslednji primjeri , izbori, teorije zavjere , korona ,... Evo i ove naše diskusije ovde su primjer zbunjivanja preko interneta. Pominješ ustanak kuke i motike , i prethodna dva slučaja , ali tada mi nismo znali kao sada šta ko preporučuje , šta bradonja , šta Sapatnik , šta ovaj političar ili onaj ili portal ...

А политички комесари, ишли од куће до куће. А са друге стране организоване банде.

@ momo

Zbunjuje te jer si klasno nesvestan. I ćaća ti je, a i deda verovatno... NIje to ništa strašno ni uvredljivo...

I nisi ti ni jedini ni usamljen, kao što ti ni ćaća i đed nisu jedini i usamljeni.

Moj deda je bio klasno svestan, i neka njegova braća i braća od stričeva. A moj otac je bio apsolutno klasno nesvestan iako je bio član SKJ. Umro je kao reakcionarni faktor verujući u ... U pojma nemam šta... Ni on sam nije znao šta je to u šta on veruje. U pogledu društvenih odnosa i uređenja, naravno.. Verovao je u nauku, bio je vrhunski stručnjak u svojoj profesiji, to stoji, ali o društvenim odnosima koji bi ga činili srećnim nije imao spoznaju.

Verujem da je bio zatočnik ideje svojih roditelja, prvenstveno majke, da im deca budu ugledni ljudi. Iz tog zatočništva on nije uviđao, bar ne da sam ja to mogao uhvatiti, da ga njegova profesija čini duboko nezadovoljnim i u ličnom životu nesrećnim čovekom. Nema doktora koji je pobedio smrt u konačnom rezultatu. Odložio smrt neke jedinke, da, ali ona je ipak došla... A svaki dan pred tebe gomile bljuju sopstveni strah od smrti i očekuje izbavljenje.

A deda je recimo bio klasno svestan. Pravnik, sudija, advokat, bio je u toku sa prolaznosti života i srećom običnog smrtnika koju su činile sitnice.

Bio sam gimnazijalac kada sam dedu upitao zašto po ovlaštenju tera neku parnicu. Rekao mi je nešto u smislu da će pozitivan ishod učiti nalogodavca srećnim i da je to njegov posao.

Dodao je: - Vršeći nalog svog klijenta ja se borim za pravdu. Za pravdu malog čoveka, bednog roba njižnjeg. I onaj rob sa kojim se parničimo ima svoju pravdu. Moja izvojevana pravda će bar nekog od njih dvojice naterati da se zamisli nad sobom i sopstvenim SČASTIJEM. Ah dete moje drago, kako bih ja sada voleo da jagnjim ovce i množim pčelinje rojeve, a doveče da sa babom ispijem rakiju i večeram krišku sira sa jednim krompirom dok dumamo jesu li nam deca srećna. Upamti sine, ako znaš cilj, svi putevi vode njemu.

Moderna ekonomska nauka prihvata da je ljudskoj jedinki, kao i bilo kom živom stvoru, potrebno svega nekoliko stvari za SČASTIJE: iće, piće, odežda, stanište. Prihvata i da je tih resursa pod Kapom Nebeskom dovoljno. A prihvata i da je na ljudskom društvu kako će raspolagati tim resursima.

Čemu milenijumska mržnja prema slobodnom seljaku ??? U svim sistemima i svim državama kroz istoriju do danas, a i u buduće ???

Slobodan seljak ima uslove da se odbije povinovati perverznim željama pojedinaca koje uzbuđuje sadistička igrarija.

Zabole slobodnog seljaka **greška što se tamo nekom bolesniku ne diže kita dok ne oseti ili vidi smrt i krv miliona koji se povinuju njegovim željama.

BUDUCNOST SELA U OVOJ DRZAVI je izuzetno kompleksna tema ali da ne bi mnogo isli u sirinu prva stvar i najbitnija je BELA KUGA a druga MIGRACIJA STANOVNISTVA. Do migracije stanovnistva dolazi verovatno zbog samog nezadovoljstva u stanju poljoprivrede a tu je krivac drzava tj ljudi koji lose vode sektor poljoprivrede i samo zapostavljanje proizvodnje jedine vitalne grane poljoprivrede sa velikim potencijalom a sto se tice BELE KUGE I MORTALITETA tu bi opet krivio drzavu i ljude koji vode ovu drzavu jer kako je moguce posle rata od 45 godine u razrusenoj i opustosenoj drzavi kada je bila konfiskacija i kada se zadnja krava izvodila iz stale a nije bilo nigde nicega i gladnih i zednih ni struje ni puta ni masina ni skole ni ambulante narod je bludnicio kao nikada natalitet je porastao nekoliko puta i sve uz pesmu a svi prepuni samopouzdanja a danas i saune i spa centri i baloni za fudbal i slane sobe i masaze i drljanja ,trljanja ,klizanja na ledu i smrkanja i lizanja i najmoderniji kombajni ,traktori ,kamioni, motori ALI SVI VADE PALAMAR IZ RERNE NIKO DA GA ZABORAVI pa se namece pitanje STA JE TO STO JE ZASTRASILO NASU POPULACIJU DA SU NESIGURNI DA IMAJU STRAHOVE DA NEMAJU ZELJE I VOLJE UBIJENI U POJAM ili su se sistemi vrednovanja pomerili p se sada vrednuju druge stvari u odnosu na posleratni period a sve je relativno i prolazno ALI BEZ STANOVNISTVA SELO UMIRE sve ostalo su sitnice

Kod nas je cest slucaj a verujem da je tako i sirom Srbije da ako par dobije prvo musko dete da vise i ne radjaju dece, to je vise izrazeno u imucnijim porodicama.... da se stvoreni kapital ne deli

Selo je ulogu proizvođača hrane izgubilo pojavom velikih poljoprivrednih imanja, tada zvanih kombinati.

Da jugoslovensko društvo nije počivalo na idealu da je čovek najveće bogastvo i da svako ima pravo na dostojanstven život od svog rada, te to omogućavalo preraspodelom društvenog bogastva, srpsko selo bi nestalo još ranih 70-ih godina.

Ratovi i slom sistema društvenih vrednosti su taj proces za isvesno vreme zaustavili, konzervirali.

Tranzicija i neoliberalni kapitalistički društveno-ekonomski odnosi su proces nestajanja sela ubrzali.

To što današnji demagozi kriče kako selo nestaje je šuplja priča. Selo u Srbiji gotovo i da ne postoji.

Od Subotice do Kanjiže ne postoji ni jedno jedino selo.

Postoji niz naseobina industrijskog proleterijata. Više od dve trećeni ukupnih prihoda tih naseobina čini najamnina za radnu snagu. Proleterijatu je jeftiniji smeštaj u tim naseobinama nego u gradskim četvrtima.

Živi u tim naseobinama i tanak sloj poljoprivrednih proizvođača. Vrlo, vrlo malobrojan.

Ispod radara zvanične statistike je broj seljaka.

Seljak nije samo i isključivo kvalifikacija vrste zanimanja kojom se neka jedinka bavi. Seljak je i filozofija života te jedinke.

Seljaku ne treba dom kulture. Sala za igranke i daće je dobra stvar, ali nije neophodno da je to kakvo velelepno zdanje.

Seljaku ne treba seoska ambulanta. Potrebna mu je dostupnost hitne medicinske pomoći u slučaju teže povrede, inarkta, šloga... Za takva stanja seoska ambulanta je bespomoćna. Seljak ne pati od hroničnih bolesti savremenog čoveka tipa visok pritisak, šećer, depresija, pa da mu svake nedelje treba recept za nastavak terapije, da ne kažem za dopunu ishrane.

Seljaku treba organizovana i uređena Pošta. Pošta u smislu odašiljanja i isporuke pošiljki i pošta u smislu platnog prometa. Da može poslati pismena, primiti paket, platiti porez i struju.

Seljaku treba lako dostupna osnovna škola. Nemojmo ludovati. Ja sam dete modernog i visokourbanizovanog velegrada i do osnovne škole je bilo 6km. Prečicama između solitera manje. Isto je i danas u tom delu Metropole, u delu koji karakterišu vrtoglave cene kvadrata stana.

Seljaku treba pristojan put. Kako bi imao mogućnost hitne medicinske pomoći, uredne poštanske službe, lakog odlaska deteta u školu.

Iii... I kako bi imao mogućnost ekonomsko-privrednog opstanka.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh