Bušenje bunara na njivama

To njegovo mesto nije uz Savu kod Obrenovca pa da mu je voda plitko na dohvat ruke već je prema Stepojevcu i Ibarskoj magistrali i na malo većoj je nadmorskoj visini.Valjda će nam objasniti zbog čega hoće baš taj nazovi ga starinski bunar.

Nisam bio kući preko vikenda, pa tek sad mogu da odgovorim na poruke.
Krčio sam plac u Obrenovcu, na koji i želim da iskopam bunar.
Ja na tom mestu imam osnovne potrebe za vodu. Ne planiram nikakvu plantažu. Tu držim pčele...
Imam nekoliko sadnica voća ali to je 20 - 25 kom i to planiram da zalivam dok ne ojača dovoljno.
Za duboke bunare moram da imam struju ili neki, poprilično skup solarni sitem. A i samo bušenje dubokih bunara je skupo. U mom slučaju nema ekonomsku opravdanost.
Za početak planiram da sakupljam kišnicu ali bih narednih godina rado iskopao plitki bunar.
U okolini vidim da ljudi imaju bunare, neki su duboki 5 a neki 15m. Iskopani su pre 20 i više godina i vrše funkciju.
Boderlica može li broj tog drugara.
Pozdrav

Ako ti je problem zbog struje u busotinu stavi smrk odnosno rucnu pumpu i resio si problem,ako ti je blizu voda jeftinije ti je busenje nego kopanje bunara

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Planiram da stavim ručnu pumpu za početak, ako uopšte uspem da nađem nekoga ko kopa plitke bunare.
Kasnije bih eventualno kupio motornu pumpu i rezervoar od 1 kubik. Povremeno napunim rezervoar i to je to.

Poslednja izmena:
Ja imam cev fi 120(bušeno je sa fi 160), do dubine 8m, a voda mi je na oko 6m.
Crpim je sa običnom baštenskom električnom pumpom, i u jednom crpljenju imam oko 40 litara.
Bio je plan da napravim solarnu pumpicu koja bi izvlačila u kocku od 1000l, za potrebe zalivanja bašte, ali nikako da to napravim.
Zemljače, sasvim ti je dovoljna cev kao kod mene da imaš vode koliko ti treba za te potrebe.

Zvao sam par ljudi koji kopaju bunare, ali duboke i manjeg prečnika.
Jedan je baš iz okoline Obrenovca, zna tačno gde mi je plac.
On baš kaže da meni treba neko da iskopa plitki bunar većeg prečnika.
Po njegovim rečima on može da mi iskopa Fi 150 na 20 - 25m i da uzme pare ali neću imati vode ni za kafu da skuvam :)
Pošteno čovek kaže

Zlatibor je druga priča što se tiče vode

Nije Zlatibor u pitanju nego okolina Beograda. Ja sam prvo zvao čoveka koji je odredio gde da se buši, i rekao je na kojoj je dubini voda.
Posle sam doveo mašinu i za dan izbušio i postavio cevi.

Mirosti to je već druga priča. Tako nešto bi mi bilo idealno.
Kako je taj čovek određivao gde da se buši, ima instrumente ili rašlje?
Može li neki kontakt telefon i od čoveka koji određuje položaj i od toga što buši.
Pozdrav i hvala unapred

Može izgledati smešno, ali meni je vodu odredio onaj lik iz Bosne koji se zove Riči-Raja, ima ga na netu gomila videa gde nalazi vodu po celoj ex-jugi. Pogodio tačno i poziciju i dubinu.
Meni je bušila mašina sa instituta, i ta opcija kod tebe nebi išla jer nije komercijalna priča.
Ali kada ti se definiše gde bušiti vodu, imaš mnogo tih bušača koji će jedva čekati da ih pozoveš.
Zvali su ga i ljudi po Kosmaju, ali gore je dubina vode preko 60m, i kroz to kamenito tlo je pitanje kako bi išlo bušenje.

Ako nije tajna. Koliko naplaćuje uslugu Riči Raja
To bi mi bilo ok. Izbuše mi sa Fi 200 na 20-ak metara

Naplaćuje koliko mu daš.. :osmeh:
Tako kaže bukvalno. Ja mu dao 50€ i vodio na ručak. Bio je zadovoljan.
On dolazi kada skupi nekoliko domaćina oko nekog mesta, pa svima bude povoljno.
Ne trebaš bušiti proizvoljno, nego par metara dublje od nađene vode.
Ako ti nađe vodu na 7m, bušiš recimo na 8-9 kako bi ti se formirao podzemni rezervoar.
Pogrešno bi bilo da ga bušiš 20m, jer bi to onda bio upojni bunar i voda bi otišla u zemlju u donje slojeve..

Vi ne razumete šta čoveku treba. Južno od Save i Dunava, u krajevima koji nemaju vodonosni sloj koji se napaja iz neke reke (kao što je u Vojvodini i Mačvi), kopaju se plitki bunari većeg prečnika koji se napajaju iz takozvane vodene žile. U ovom slučaju kopaju se bunari većeg prečnika na mestu žile i to tako što se kopa malo dublje od žile. Kod mene lično, dubina bunara je 7 metara, sama žila je na 6.5 metara i nivo vode u bunaru bude oko 3 metra. Ovi bunari se koriste tako što se odjednom može iscrpeti ta akumulirana kiličina vode, nakon čeka se čeka par sati da se nivo vode vrati na stari nivo. Naravno ako je žila baš jaka voda brzo dotiče i može se izvući veća količina vode. Međutim, niko još nije postavio cev koja pogodi tačno u žilu jer jednostavno dotoci vode su mali.

Kod mene je upravo taj slučaj, ali nisam imao sačun da kopam metar prečnika na dubinu 8 m.
Ovako imam svakih pola sata po 40l i meni dovoljno za potrepštine i hlađenje piva.
Voda kao led.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh