Bušenje bunara na njivama

Dosad sam radio samo kompresorom , nisam se sjetio toga , a ovo sto planiram mozda mi lakse da dovucem vodu ,malo jes dalje al imam crijeva kolko oces

to je kod nas obavezna mjera pri čišćenju vrela
kad cijev prestane izbacivati svu dovedenu vodu sa drugog vodozahvata onda imaš očišćeno vrelo koje ti je minimalno kapaciteta onoliko koliko sipaš u cijev .....ako me razumiješ:)

A ona tzv ruska pumpa , dali bi se mogla koristiti da cisti , posto je membranska , da izbacuje mulj? Moze li ona u cijev fi 100? Ili budu 105mm cini mi se?

Planiram da busim bunar na parceli sa vinogradom, moze li neko da posavetuje sta je pametnije izabrati fi 250 plasticne cevi ili fi 1metar betonske prstenove...obe ponude bi me cinile isto 100 evra po metru dubine.

Ako je voda slabijeg kapaciteta imao bi vecu zalihu vode u betonskim cevima od 1m, ali neverujem da iko kopa dublje bunar od 20-tak metara sa fi 1m bar je tako kod nas.
Ako si u mogucnosti najbolje bi bilo da uradis dubinski bunar, moj je dubine 101m fi 115mm, pumpa izbaciva 150l/minut a rekli su mi da imam 600l/min.

Poslato sa RKY-LX1 pomoću Tapatoka

Ako je voda slabijeg kapaciteta imao bi vecu zalihu vode u betonskim cevima od 1m, ali neverujem da iko kopa dublje bunar od 20-tak metara sa fi 1m bar je tako kod nas.
Ako si u mogucnosti najbolje bi bilo da uradis dubinski bunar, moj je dubine 101m fi 115mm, pumpa izbaciva 150l/minut a rekli su mi da imam 600l/min.

Koliko te koštalo to zadovoljstvo ?

To je radjeno 2020-te u avgustu.
Radili su 50€ od metra, znaci busotina 5050€ i pumpa, creva, sajla, kabal su bili jos 700€…
Sada su cene skocile na 70€ po metru skoro je radio jedan rodjak.

Imam problem sa novoudarenom cijevi u zemlju. Prije mjesec dana na staroj cijevi 2 cola počeo sam gubiti kapacitet vode. Cijev je 7m u zemlji. Sad sam udario fi 110 9m i nemam dovoljno vode, 2 dana već crpam sa pumpom 3 cola i imam stabilnu vodu oko 150 l/ min, kad dam malo gas krene dobar mlaz i motor samo trzne i ispusti vodu. Inače u mom selu svi rade sa 9m bunarom i nisam čuo da neko ima problem. Prije sam imao dvije cijevi fi 110 na istoj njivi i nije bilo problema

Mozda nemas vise od tih 150l/min i cim dodas veci gas, pumpa vise izbacuje pa nema dovoljan dotok vode pa uvlaci i vazduh?

Imam par pitanja vezano za ovu temu pa ko zna neka odgovori. Sutra busim "bunar" precnik burije je fi 300. Najcesce se kod nas voda nalazi na oko 5m + - 1m. Interesuje me sta se radi posle iliti redosled radnji? Planiram da u tu busotinu ubacim pvc cev fi 250 koja ce u donjem delu perforirati (zarezati brusilicom) a prostor izmedju zida busotine i cevi zasuti sitnim kamenom. Da li treba pre ubacivanja cevi izvlaciti vodu muljnom pumpom ili treba ubaciti cev pa onda izvlaciti vodu? I da li cev treba da bude zatvorena s donje strane?

5 metara spustas u rupu ? Javi kako je proslo. Izv, neznam odgovor na tvoje pitanje , a i mene je zanimalo kako radis. Ovde nebi moglo cijev plasticna 300mm ,da se ugura u rupu 300mm , 5 m dubine ,bez pritiskanja i udaranja

Nazad
Vrh