Bušenje bunara na njivama

Nisam ja nešto merodavan da preporučujem pumpe ja sam rekao konkretno da na moj bunar fi50 sam stavio tomos 330 prepravljenu na elektromotor i da dava više od ovih 60 litara kako oni tvrde

Pozdrav svima. Imam sledeću situaciju: čoveka mi izbuši bunar na 22m stavi kanalizacionu cev f125mm i oko nje sitni šljunak. Nekoliko cevi je brusilicom seckao- zarezivao kao škrgice. Ja sad treba da stavim okiten cev od 50mm unutar te cevi, mislio sam da stavim oko 15metara okitena da mi ne ide do samog dna (da li tako treba?) Na zadnja dva tri metra okitena da burgijom 20mm izbusim rupice i oko tog dela postavim neku plastičnu mrežicu. Našao sam u prodavnici neku mrežicu koja služi kao filter za česme... e sad šta u opšte mislite o tome. Pumpa mi je vilidzer vakumska proizvodjac kaže 500 l u minuti. Moguće da se pre bušenja nisam razumeo sa busacem oko toga na koji nacin zelim da crpim vodu??????moram tu cev od 50mm jer imam tu pumpu i usis vode mi na drugom bunaru ide na taj način pa rekoh da mi bude isti sistem da ne menjam pumpu. Ali na tom drugom bunaru nije radjeno tako sa tom kanalizacionom od 125mm vec odmah će vi vodovodne od 50mm u koje se ubode pumpa.

Nemaš potrebe da taj alkaten bušiš ,možeš ga izbušit cjelog al nema nikakve koristi ,njegov fi usisa je toliki -koliki je :što se tiče dužine treba ti samo 9 metara jer pumpa ne vuče dublje vodu -može bit i 22 m al džaba ne bacaj pare na duži ;
A što se tiče filtera -dali ti je majstor ugradio oko cijevi 125-ako je onda nebi smjelo biti pjeska u bunaru i vodi ako nije bude te malo zezo onda bi bilo dobro da staviš filter oko alkatena da ti ne zezne semering na pumpi -

Busenjem rupica na donjem delu okiten cevi i stavljanjem mrežice preko tog dela gde su rupice želim da stvorim efekat sita-filtera (ne znam jel sam uspeo dobro da objasnim) Majstor mi nije stavio mrežicu (sito) na cev 125mm jer kada sam mu na kraju objasnio šta zapravo želim (objasnio sam ja njemu i na početku ali me očigledno nije slušao) on je odustao od stavljanja sita, računajući dauću ja staviti sito na cev od 50mm. Moje pitanje je zapravo: da li ja bušenjem rupica i stavljanjem te guste plasticne mrežice mogu stvoriti efekat sita;
drugo da li tako urađen bunar može u opšte da funkcioniše?

Pa na taj način bunardžije kod nas prave sito na bunarima a na 50 mm sito bude 4 metra dužine

Послато са 351D уз помоћ Тапатока

Eto JOHN je odgovorio koliko ti mora bit min dugačko to sito,oko 4 m ,rupice 18-20 mm,neznam kakav je teren kod tebe dok je majstor bušio al ako radi kod nas tako u sitnom pjesku mora i kod tebe -znači 9-10 m okiten + 4 m sita ,ostalo će ti biti taložnik.Jedino se taj pjesak zna uvuć u bunar da ga zatrpa skoro do vrha cijevi 125 kako vučeš vodu-možda kod tebe neće ako imaš sreće .

postovanje
imam njivu u blizini jagodine i oko nje domacinstva sa klasicnim bunarima dubina vode oko 12 metara
zeleo bi da iskopam ili izbusim bunar da povremeno polijem 400 stabala lesnika
sta bi mi preporucili i po kojoj ceni bi mogao da napravim nesto pristojno
ako imate broj nekog ozbiljnijeg bunardzije koji radi u mom kraju
unapred hvala na odgovoru

Eto dragi ljudi sezona bunara i navodnjavanja je gotova , stroj i pumpe oprane i spakovane za iduću godinu ,,,,
Ne zaboravite odpojit pumpe i ispustit vodu iz njih ,meni je pukla Honda na jačem mrazu možda -3 ..
Vrijeme je za toplu peć i hladnu šljivovicu:ppozdrav:

Zdravo drugari,

Trebao bih u skorije vreme da busim bunar u dvoristu, za zalivanje travnjaka.

Imam pumpu, http://www.elpumps.hu/en/products/garden_jet_pumps/JPV_1500.html

Trebalo bi 3-5 prskalica da se pali odjednom...

Da li je dovoljan bunar precnika 4cm ili treba veci? Imam jedan u basti od 4cm
ali nisam nacisto koliko moze vode da da na sat, pomenuo je bunardzija kada je
busio ali ja sam zaboravio...
Njega koristim za jednu prskalicu sa pumpom od 600w cini mi se...

U kombinaciji sa ovom jacom pumpom, koji bunar biste preporucili?
Ili mozda da nabavim jacu pumpu?

Gde mogu da pogledam izdasnost bunara u zavisnosti od precnika?

Treba da uradim busenje vise drenaznih bunara dubine do pet i po metara. Potreban fi je sto do vesta mm. Do te dubine nema kamena ni velicine klikera. Te bunare bih opremio prelivnim izvodima i vodu sakupio u jednu vecu cev i odveo sa povrsine zahvacene klizistem na povrsinu koja je stabilna. Trebaju mi predlozi za resavanje ovog velikog problema, sto kvalitetnije i povoljnije po ceni kostanja.

Zdravo drugari,

Trebao bih u skorije vreme da busim bunar u dvoristu, za zalivanje travnjaka.

Imam pumpu, http://www.elpumps.hu/en/products/garden_jet_pumps/JPV_1500.html

Trebalo bi 3-5 prskalica da se pali odjednom...

Da li je dovoljan bunar precnika 4cm ili treba veci? Imam jedan u basti od 4cm
ali nisam nacisto koliko moze vode da da na sat, pomenuo je bunardzija kada je
busio ali ja sam zaboravio...
Njega koristim za jednu prskalicu sa pumpom od 600w cini mi se...

U kombinaciji sa ovom jacom pumpom, koji bunar biste preporucili?
Ili mozda da nabavim jacu pumpu?

Gde mogu da pogledam izdasnost bunara u zavisnosti od precnika?
Nema univerzalne tablice koliko će dati bunar vode nekog prečnika nego je svaki bunar priča za sebe .
Kad već imaš tu pumpu probaj je spojit na bunar pa ćeš vidit koliko ti vode daje ,jedino je to mjerodavno ,litra /min .
Kad imaš tu mjeru sa tom pumpom onda možeš projektirat navodnjavanje u bilo kojem obliku,znači l/min sve ti određuju,,
Imam i ja takvu sličnu pumpu 50 l/min spojenu na bunar fi 40mm i u bašči zalijevam kupus sa 4 prskalice ,dobro rade spojene u seriju ..

Poslednja izmena:
Има ли неко предлог како извести ове радове, квалитетно и да бушотине служе намени. Испитне бушотине су радили геолози са ручним бушећим гарнитурама, оне су малог пречника.

Neki dan idem i vidim u susednom mestu buse brunar pored puta sa nekom velikom skalamerijom pa na povratku svratim da turim nos tamo . Buse bunar fi 800mm a stavljau metalne cevi precnika blize 40 na 100m dubine . Strasno izgleda .

Jeste Santic je ,a covek je spomenuo da su busili vise njih . Video sam da pise negde geo inzinjering .

Nazad
Vrh