Bušenje bunara na njivama

busac interesuje me sledece:cene pvc cevi,mrezice za filtere gde se mogu nabaviti i gde je najpovoljnije.U prethodnim tvojim odgovorima si napisao za neki teren da po mapi je vodonosni sloj negde oko.... metara pa me interesuje kako da dodjem do tih mapa posto na netu toga nema ili ja ne umem da pronadjemi jos samo jedno pitanje (zasad)tvoj cenovnik?

Pozdrav !
Unapred ti želim puno uspeha u poslu.
Interesuje me koju mašinu si kupio? -samogradnja , ili fabričko?
Tražene podatke mogu da ti ispišem ali u privatnoj poruci. Znači ako možeš mi poslati jednu e-mail adresu , zapisaću ti sve što si pitao.
Pozz !

mislim da je fabricka ali starije proizvodnje vuce se kao prikolica ima na sebi dizel motor esad posto je ona oko 1000 kila teska interesuje me da li bih mogao masinu nadograditi na neki manji kamion recimo tamic ili neku manju zastavicu ida li se to moze atestirati? ivangrujic@stcable.net

Pozdrav svima ! Da se i ja malo ubacim u raspravu! Ja imam 4 bunara sve su 75-ice (3") i to na 18, 26,23 i 30 metara dubine, koristim ih za zalivanje povrća sa raznim sistemima i ja mislim da je to sasvim dovoljno vode za bilo kakvo zalivanje. Iz jednog zalivam tifonom fi 63 , iz drugog cevima fi 90 a iz ostala dva kap po kap. Njive su mi sve od 4 do 5 jutara i sva zalivam iz dva puta. Sve radi besprekorno i nikad mi nije falilo vode u bunaru. Mislim da bih sa kap po kap mogao zalivati i odjednom ali nemam veću pumpu.

@Bušač jedno pitanje dali se meri količina vode u nekim odredjenim uslovima jer kako ti kažeš iz fi63 ima najviše 100l vode u minuti a koliko bi onda bilo iz malog bunara fi50 jer ja imam taj na 20m dubine i sa njim zalivam tifonom isto fi50.

Kapacitet se meri ili sa kompresorom , ili sa pumpom većeg kapaciteta,koji je prigušen sa ventilom.
Eksploatacija bunara se počinje sa manjim kapacitetom , a ventil se otvara postepeno . To radimo , dok bunar ne "propeskara" ili dok ima vode u bunaru. (prekidanje vodenok stuba)
Kod dubinskih pumpi , stalno merimo i dinamički nivo vode u bunaru.(depresiju)

Post je spojen: [time]1299507840[/time]
Na dobrom ste terenu , pošto ja nisam rekao da nemože napraviti takav bunar.Ja lično oko50-60 komada takvih bunara napravio , ali pitanje je bio na određeni teren ,gde to ne igra ulogu , zato sam napisao to !
Samo sitna popravka , cev fi 75 je =2 1/2 "
Fi 90 je 3" , ali to je otom-potom. :ppozdrav:
Ali evo , ako neko zna da napravi tamo u Bajmoku bunar koji ima dubinu 20-25m , i daje preko 150lit , pa svaka mu čast ! :D
Post je spojen: [time]1299533316[/time]
Imamo jedan na vojnom džejmsu ,ali kod njega registracija je uvek problematična... :cao:

Bušač je napisao(la):
Kapacitet se meri ili sa kompresorom , ili sa pumpom većeg kapaciteta,koji je prigušen sa ventilom.
Eksploatacija bunara se počinje sa manjim kapacitetom , a ventil se otvara postepeno .

Pitam jer meni to deluje malo vode ja sam na moj bunar sipao creina cisternu od 3500 litara za 12 minuta sa prepravljenom tomos pumpom pa mi to dodje oko 290 litara u minuti a bunar fi50. :sta:

ali koja dubina bunara
Post je spojen: [time]уторак, 08. март 2011. 00:06:57 CST[/time]
Post je spojen: [time]уторак, 08. март 2011. 07:21:32 CST[/time]

jel mozes i meni da posaljes cenovnik, jer bi trebalo da pravimo ribnjak za sportski ribolov ,busili bi bunar, pa me interesuje kako se krecu cene

Postovani Forumasi!
Nova sam na forumu i bice mi drago da prihvatim neciji savet i isto tako da nekome moji saveti pomognu. Zivim u Zrenjaninu a u jednom mestu do Zrenjanina ( Elemir ) imam zemlju i hocu ove godine da sadim paradajz na foliji ali mi je potreban bunar za navodnjavanja pa me zanima da li neko zna na kojoj dubini u Elemiru moze da bude voda. Unapred hvala!

Pozdrav cenjenim forumašima!
Da li neko zna kakva je situacija sa vodom u Petrovaradinu - ali na brdu kod vojske? I da li ima neko ko bi se poduhvatio da tamo izbuši bunar?
Voda treba za zalivanje travnjaka, nešto drveća, par voćki i malu bašticu.

Pozdrav,
kako bi krenuo nesto da gajim trebale bi mi kolicine vode od nekih 10,000l na dan a kroz par godina verovatno 30,000l na dan...
za sad posedujem plitak bunar od 11m koji ima neki precnik recimo 80cm koji mi daje samo 2000l na dan i slabo ga koristimo..
Ako neko moze samo u par reci, da li je moguce da povecam kapacitet postojeceg bunara (zidovi su betonske cevi) komsije na placu pored imaju dubine 18m i 9000l na dan..
Jednostavno u ovom trenutku me zanima najjeftinije resenje..

hvala unapred pozzz

Procitah celu temu i da pitam i ja Busaca: busio bih dva bunara za toplotnu pumpu, jedan kao izvor a drugi kao ponor (jer ipak se radi o eksploataciji vode iz zemlje a zemlji treba vratiti ono sto je iz nje uzeto). Radi se o periferiji Mladenovca, tacnije u predgradju Granice (ispod cuvene mlekare). Obzirom na iskustvo i profesiju, cini mi se da mogu da dobijem informaciju o ceni kopanja, kao i o tome da li je dovoljno kopati 2" bunar za toplotnu pumpu? Pumpa bi bila sa COP oko 4,5 za nekih 200m2 povrsine. U blizini placa postoji kopani bunar dubine 30m i ima vode stalno.

Hvala.

Pozdrav.

Busio bih dva bunara za toplotnu pumpu, jedan kao izvor a drugi kao ponor (vrati zemlji ono sto si iz nje uzeo). Zanima me da li neko zna (pretpostavljam Busac da je upucen) da li je dovoljan bunar od 2" za toplotnu pumpu sa COP 4.5 koja ce se koristiti za nekih 200m2? Busenje bi bilo na periferiji Mladenovca, tacnije u predgradju Granice (ispod cuvene mlekare nekih 100m). U komsiluku postoji stari kopani bunar od 30m i uvek ima vode. Takodje bih zeleo da saznam i neku konkretniju cenu radova (ako je Busac ili neko drugi raspolozen da ponudi istu).

Hvala.

PS Tek sada primetih da je i prethodna poruka otisla, ali nema veze, evo i ove...

Voda u zemlji je skoro konstantne temperature, i ispod 1m od povrsine je temperatura skoro konstantna. Cilj je da se dobije voda temperature 10-14 stepeni koja se podize na nivo povrsine, tamo se podize pritisak te vode a samim tim i njena temperatura, uvodi se u izmenjivac toplote gde predaje toplotu radnom fluidu koji toplotu dalje distribuira za sistem centralnog grejanja, dok voda kojoj je oduzeta toplota se vraca na atmosferski pritisak i ohladjena vraca u zemlju, gde ce ponovo da se kroz tle zagreje i to je osnovni princpi. Ako zelis vise informacija izguglaj toplotna pumpa i imas materijala na pretek.

Pozz

Najaci covek za te stvari je Ervin iz Temerina evo vam i tel 063503415.
Inace meni je radio bunare za navodnjavanje u Crepaji i pravi je profesionalac!

Ervin radi samo po Vojvodini, masina koja mu je potrebna za dalje mu nije ispravna (verujem da je tako) a i odao mi je utisak da bi nerado dosao da busi. Mozda jeste profi ali izgleda da ima dovoljno posla po Vojvodini....

Hvala svakako za kontakt. Ima li ko jos nekog normalnog bunardziju (normalnog sa cenom, naravno, ne mora da je normalan u glavu, takvih ima i suvise, moze i lud samo da hoce da radi)?

Djordje iz KG mi je do sada najblizi ali i najskuplji :)

Svi ste ljudi , koji imate plitke bunare (20-25m) srećni. :sreca:
Na dobrom ste terenu , pošto ja nisam rekao da nemože napraviti takav bunar.Ja lično oko50-60 komada takvih bunara napravio , ali pitanje je bio na određeni teren ,gde to ne igra ulogu , zato sam napisao to !
Samo sitna popravka , cev fi 75 je =2 1/2 "
Fi 90 je 3" , ali to je otom-potom. :ppozdrav:
Ali evo , ako neko zna da napravi tamo u Bajmoku bunar koji ima dubinu 20-25m , i daje preko 150lit , pa svaka mu čast ! :D

a sto je s ovima kod kojh je dubina jednoznamenkasta , recimo kod mene je u vocnjaku izbusena rupa fi 40 cm na dubinu od 6 m (voda je bila vec izmedju 3 i 4 m ali kad smo kupili 6 m cijev onda smo toliko i izbušili) , i spustena je cijev od 5/4 te sve do dubine od 1m zalijano betonom. za čiščenje smo koristili mio standard pumpu ( 1000 l /min) koja je radila neprekidno 8 sati i nijednom nije ostala bez vode. Stari je godinama mjerio vodostaj u jednom bunaru za potrebe drzavne hidrometeoroloske sluzbe i nikada pa ni za najvece suse prije desetak godina nivo vode nije pao ispod 5 m.

Nazad
Vrh