Bušenje bunara na njivama

@ Bušač

Hvala na informacijama. Nemam zemlje na gornjem terenu pa trenutno nisam zainteresovan. Gornji teren mi je interesantan jer nema problema sa podzemnom vodom ali zato je teže (t.j. skuplje) izbušiti bunar. U svakom slučaju hvala, ako šta iskrsne znam gde da se obratim ::namigivanje:: Koliko bi orijentaciono koštala pumpa za takav bunar?

@ nebojša

Cena pumpe zavisi od mnogo stvari... Od proizvođača , broja radnih kola , kapaciteta , i od snage el.motora.
Npr. Sumoto motor 5,5 kw + pumpa (hidraulika) subline max. kapacitet 390 lit/min , košta bez kabla
grubo 980 - 1015 eu.
Ako ti interesuje sa manjim motorom (2,2, - 3, - 4, - kw ) nomalno da je jeftiniji !

bušac@ i ja imam isto sumoto motor 1.5kw,a hidraulika je sabline mislim daje to talijanska i imam oko 150lit,koja je sledeća po veličini ? interesuje me zbog agregata jer imam5.5kw onaj vojni končarov,

@ Skal

Po kapacitetu , ili po pritisku ?
Od 1,5 kw ima pumpa od 220 lit/min . Oznaka : F 14-8
A tvoja je najverovatnije F 10-13 !
Ima čak od 400 lit/min ,sa motorom od 1,5 kw, a tamo pritiska jedva ima.
Te pumpe se koristi za prebacivanje vode. (kod ribnjaka )

@ maki vs

Nažalost neradimo dubinske bušotine , i jeste dozvola je OBAVEZNA za ove bunare , kao i za ostale ,samo niko još ne prati ove radove.

Pogotovo , što alat ima samo geosonda , nis-naftagas , hidrosonda.
Sama konstrukcija bunara košta preko 35000 eu,pošto ugrađuju se specialni cevi , i filterska konstrukcija...(zbog toplote , i ph vrednosti)
+ bušenje+dozvole , a mislim da nećeš lako dobiti !
Inače retko gde teče sami voda , nego sa pumpom se vadi , a ta pumpa isto košta debelo !
Po mom mišljenju nema perspektiva u to , idealnije rešenje je onda TOPLOTNA PUMPA , i geotermičko grejanje !-mnogo jeftinije

Pozdrav ljudima na forumu i konkretno me interesuje saradnja sa Busac-om posto sam iz bajmoka i hteo bi da busim bunar u vocnjaku oko 3 ha, a vidim da imas iskustva u tome pa ako ti nije problem da mi das neki br. tel. na mail tatalovicsrbija@yahoo.com, da se cujemo i vidimo ako imas vremena.

Bušač je napisao(la):
@ maki vs

Po mom mišljenju nema perspektiva u to , idealnije rešenje je onda TOPLOTNA PUMPA , i geotermičko grejanje !-mnogo jeftinije

... koja se firma bavi ugradnjom i prodajom toplotnih pumpi i razmenjivača kod nas

moze i ovde ako ti ne smeta da ostali mogu nesto da nauce od tebe posto vidim da puno znas o ovim stvarima. Zanima me bunar od oko 50 m dubine sa precnikom cevi od 2 cola, dali bi mi ovakav bunar zadovoljio potrebe za vodom za 3ha vocnjaka i koliko bi me to kostalo?

pop je napisao(la):
Bušač je napisao(la):
@ maki vs

... koja se firma bavi ugradnjom i prodajom toplotnih pumpi i razmenjivača kod nas

imaš firmu u horgošu koji postavlja toplotne sonde i proizvodi toplotne pumpe

Zdravo ljudi !
Malo sam bio odsutan , ali tu sam opet.
Za toplotne pumpe znam dobru stručnu firmu , ENERGY NET u Subotici ,u Novom Sadu (Kać)
u Beogradu ... Potaži ih na netu imaju web stranicu i podatke.
Jedan deo posla radimo mi za njih. :D
npr. bušenje GEO-SONDI , bunare za toplotne pumpe (standardne i upojne)...
Pozzdrav svima ! :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1298295154[/time]
Ali neka , znači 100 lit/min. Cena grubo 250-300 eu. Mnogo zavisi od uslova.(struja, voda)
Neverujem da će biti dosta za 3 ha !
Minimum 200-250 litara bi trebalo , i ako radiš sa kap po kap , ili mikro.
Možda dovoljno i 150-200 ako ne bude :cool: :cool:
Post je spojen: [time]1298321220[/time]

@ Bušač

Moj bunar je 2" na 28 metara je bušen. Nikad nisam merio, ali po onom koliku površinu zalivam t.j. po dužini traka i njihovog kapaciteta, moj bunar daje minimum 200 l/min :sta:

Zdravo !

To je izuzetno redak slučaj... :sreca:
Ali postoji teren gde je to izvodljivo. Napravio sam i ja bunar fi 75 koji daje oko 300 lit u minuti , pumpa je DIREKTNO prikačena na bunar.
Ali , što sam i rekao retko se nađe takav sloj , možda ima u šljunku , u krupnozrnom pesku...
U okolini Bajmoka to neizvodljivo to znam iz prakse , i zato ne kažem da može.
Samo jedanput treba reći da može iz bunara od 2" izvaditi 200 litara vode u minuti , posle svima treba takav bunar. ::namigivanje::

Bušač je napisao(la):
Samo jedanput treba reći da može iz bunara od 2" izvaditi 200 litara vode u minuti , posle svima treba takav bunar. ::namigivanje::

Hahaha pa verujem ti. Da sam znao ne bih ni pisao :haha: Eto na mom terenu je tako a nisam jedini :ppozdrav:

pozdrav kupih skoro neku masinu za busenje bunara pa reko da se prikljucim i ja u razmenu iskustava posto sam laik za te stvari. poseban pozdrav za busaca(imam mnogo pitanja za tebe)

Nazad
Vrh