Breskva i Nektarina

Никад се не отварају сви пупољци истовремено. Може се десити да из вршних пупољака избију листићи, док се други тек отварају. Ако је киша у бубрењу па док не избију листићи пршћеш до бесвјести. Ако нема кише доста је једном.

Poslednja izmena od urednika:
Koja je faza na slici faza zelene tačke, opet ne vidim :haha:

Zelena tacka trebalo bi da je izmedju slike B i C. To je srednji (lisnati) pupoljak, koji na slici C je blizu faze misjih usiju. Znaci zelena tacka je kada na srednjem pupoljku (slika C) vidi se zeleni vrh na tek napuklom pupoljku. Nadam se da sam dobro objasnio :)

Samo da napomenem...fenofaze u prilogu nisu potpuno iste kod svih sorata breskve/nektarine. Kod nekih moze da se desi da se cvetovi potpuno otvore, a da se zelena tacka jos ne vidi. To je i mene bunilo ispocetka, kad sam na osnovu "strucnih saveta" za prskanje prvo ocekivao da vidim zelenu tacku, pa tek onda cvetove... "Strucnjak" koji savetuje prskanje u fazi zelene tacke nema blage veze sa realnoscu, nego je pisao to iz kancelarije, a nikad nije obradjivao breskve/nektarine.

ponavljam link za fenofaze breskve jer vidim da se posle korekcije moje prethodne poruke, ne otvara/prikazuje uvek prethodni prilog http://postimg.org/image/3lxpamlav

Poslednja izmena:
И ја сам понекад имао недоумицу чиме прскати кад се приближе та зелена тачка и цвјетање, а пада киша. Тада треба прскати и против коврџавости листа и против сушења цвјетова, а тешко је наћи средство које истовремено штити од обје болести.

Ja sam danas kupio dakoflo, pošto Ziran nema mala pakovanja a meni treba za litar tečnosti, dakoflo ima 50 ml i košta 290 dinara.

ковдзавост листа се прска у фази зелене тачке а то је двадесетак дана пре балона тако да није тачно да прво цвета

Прошле године се то мало развукло па је у неколико дана било свакаквог стања. Сад такође има изузетака. У просјечној години стоји двадесетак дана, а у ванредним нема праила.

Pozdrav
Normalno razvijen pupoljak breskve je trodelan u sredini je cvetni a bocno su dva lisna pupoljka,pupoljci razvijeni u drugoj polovini leta su sa jednim rogom prosti lisni pupoljci i uglavnom su na slabim kasno poteranim jednogodisnjim granama ili pri vrhu normalne rodn grane.
Zelena tacka je vise metaforicki izraz obzirom da se pupoljak tek otvara znaci listic nije "video" sunce odakle mu onda hlorofil zelene boje?

Pozdrav
Normalno razvijen pupoljak breskve je trodelan u sredini je cvetni a bocno su dva lisna pupoljka,pupoljci razvijeni u drugoj polovini leta su sa jednim rogom prosti lisni pupoljci i uglavnom su na slabim kasno poteranim jednogodisnjim granama ili pri vrhu normalne rodn grane.
Zelena tacka je vise metaforicki izraz obzirom da se pupoljak tek otvara znaci listic nije "video" sunce odakle mu onda hlorofil zelene boje?
Валјда је контра лисни је у средини а цветни са стране

E Biljo, da ti meni nađeš da kupim tamo kuću i imanje, pa ja ovde sve ovo da prodam i Bog da me vidi... Takvi uslovi ovde neće biti ni za 50 godina, potpisujem! Ti si na 50-tak km od mora, 20m nadmorske visine, blaga klima, navodnjavanje, koncentracija proizvodnje i otkupljivača, a ovde je sve individualno improvizovanje, pa kako se ko snađe.

U pravu si. Zakačiću uskoro i koju sličicu. Mi smo u ravnici, tačnije oko 100 km od mora ali su oko nas na oko 50 km visoki planinski vrhovi (izmedju ostalog i Kajmakčalan sa 2525 m.n.v.). Sada je predivno! Sunce u dolini a okolo planine sa snežnim vrhovima!

E, a ako hoćeš ovde da imaš zemlju mislim da bi morao ovde i da se ženiš, osim ako već nisi :). Jer koliko sam čula, stranci ovde ne mogu da kupe zemlju! Ako lažu mene, lažem i ja vas što reče Djole Balašević, ali navodno sve što je do 200 km od granice stranci ne mogu da imaju u vlasništvu! Verovatno ima veze sa potencijalnim pretenzijama svih komšija :).
Ne bih dalje o politici ali pouke se mogu izvući :).

Ima li neko iskustva sa breskvom u uzgojnom obliku kosa palmeta, podloga vinogradarska?

Meni nije jasno šta se dešava a ovo su mi i prve brskve, imale su ja bih rekao malo nadute pupoljke na vrhu i krajevima prevremenih grana, onda sam ih prekratio na 80 cm a prevremene grane sam skratio na 2 pupoljka i ništa se ne dešava, stoje pupoljci onako sitni...a rana kajsija m39 mi procvetala pre 2-3 dana, očekivao sam da će breskva da krene pre nje, kajsije keč. ruža i domaća mi nisu krenule, pokazuju samo znakove ali su daleko od prskanja protiv monilije.

Задњих дана је било кише за разлику од децембра и јануара који су били сушни као да је август. Ја немам пуно бресака па није тако страшно ако се нека и зарази. Ипак се надам да се неће потпуно заразити јер су кише мало расхладиле земљу па се пупољци не отварау. Једино је данас било мало топлије.

Nazad
Vrh