Bremenitost i jagnjenje ovaca

Prije svega želim svima koji slave po julijanskom kalendaru Sretan Božić- Hristos se rodi!
Nažalost ne pišem da se pohvalim, već da pitam da li se još nekom dogodilo.Trogodišnja ovca ojanjila dvojke, sitnije, ali izrazito vitalne, znate one sa uzdignutim ušima što naizmjence sisaju svakih 15-tak min.
Slijedeći dan popodne jedan uginuo sa tragovima rijetkog, pjenušavog žutog proljeva, a drugi neveseo leži u uglu sa tragovima istog proljeva ispod repa. Unatoč antibiotiku i AD3E vitaminu uginuo u roku jednog sata. Simptomi kao kod enterotoksemije, grčevi, isprekidano disanje, malaksalost, trzanje nogama i smrt.
Ovca sa puno mlijeka ostala u odjeljku ojanjenih da je sisa druga janjad, jer ima puno dvojki.Niti jedan od onih koji sisaju nisu dobili slične simptome, pa smatram da je sa ovcom sve ok.
Jeli tko imao takav slućaj?

jutros prinova,w ovca prvo jagnjenje dvojke,krupni snazni visoki na nogama,sama se ojagnjila.medjuti prestravljena ne dozvoljava im da sisaju jedino kada je vezem i drzim snazno.cesto imam ovaj problem sa ovcama koje se prvi put jagnje,ne znam sta je u pitanju.mleka ima za jos dvoje,ali ne vredi!borba se mora nastaviti!

pozdrav svima, redovno vas citam ali smo u prinudno brzim radovima opremanja stale pa ne mogu da pisem redovno...nocas u 3 iznenadi na beeeeeeeeek poskacemo iz kreveta suprug i ja, stala nam je pred nos, a stavili smo mikrofon da cujemo da ne trcimo stalno, videli smo ih sat dva ranije i sve bilo mirno, posle beeeeeee dok smo navukli pantalone i jakne zenska nam se ojagnjila, mi imamo pirocanke oplemenjene i pirocanke svrljizanke bog bi ga znao, nas mali prvi ovnic, hladna noc, a mi u cudu, ne znam nista o ovcama a kamoli o jagnjenju, ovca dobro lize nase prvo a ono musko - ljubi ga majka, uzmemo peskir ifrotiramo pa fen na lagano da ga osusimo, vime dobro spremno nabreklo poturimo lepotana posiska malo i nazad mi u toplo a oni u box. U medjuvremenu vidimo jedna nam se uznemirila, ovo joj je prvo, al ne bleji, vrtela se malo pa legla, kazem ja (nacitana:haha:) nece ova do sutra kao gledali smo im pod rep sinoc, justros ode suprug da nahrani ona se ojagnjila - devojcica jos mokra, prebacimo i nju u box. Mi smo nase devojke njih 20 uzeli 31.12.12. ne znamo im jos navike ni kakve su bile, a iskustvo 00000000, e sad ova mladjana sto joj je prvo malo joj vime, a puno cicka, pa nit je dala da joj se pridje, niti janje da sisa, ne znamo mi nista al logika nasa i vase pisanje, makaze u ruku osisamo vime, e sad junaci kako se muze ovca da izbacimo mlaz dva a vimena nigde, otrcim po toplu vodu, prosta logika, setim se svojih muka, cera nam je jos ni dve, pa operemo vime toplom vodom malo izmasiramo i jupiiii eto mlaz dva, ali ova mala lencuga nece da rucka od jutros smo probali da je poturimo 5 puta a ona svega dva puta po dvadesetak sekundi i to je to. ovca mi izgleda ko malo uznemirena nesto kopa blekece, gura je njuskom da ustane, jagnje nista ja se nadam da je gladno dralo bi se a ono mirno ustane malko proseta pa drema, delija nam je na nogama, ruca sam pokusava blenta da skakuce pa padne smotano....nase prvo iskustvo...nas prvi zivot u nasoj maloj kuci..izazvao je u meni toliko emocija...pa se setim....ne postoji zelja a da ti nije data i snaga da je ucinis stvarnom...no prepustih se emocijama. sta nam je sa bebanom ciniti dal da je dojimo na cucku il da je poturamo cesce, i da li je njoj to nekoliko guca dovoljno cim se ne dere.... hvala svima jos jednom na svemu sto ste ikad napisali....

Prvo čestitke za prinove, ako mala ćuti i spava znači da je dovoljno sisala.Ne treba da vas buni malo vime,verovatno ovca ima kvalitetno mleko.A što se tiče fena...nemojmo preterivati, osušiće njega majka.

Jučer sam se uvjerio da je moguće da 12 sati nakon prvog janjeta, ovca ojanji drugo.Živo i zdravo.Kad vratim film unazad bilo je jedino sumnjivo što se stalno ovca glasa i što je nemirna.Ali janje olizala, ono sisalo (istina nisam našao posteljicu), a kako je ovca bila prilično mršava, drugo nisam niti očekivao.Prvo janje je bilo nešto sitnije od drugog.Obično je prvo krupnije.

Jučer sam se uvjerio da je moguće da 12 sati nakon prvog janjeta, ovca ojanji drugo.Živo i zdravo.Kad vratim film unazad bilo je jedino sumnjivo što se stalno ovca glasa i što je nemirna.Ali janje olizala, ono sisalo (istina nisam našao posteljicu), a kako je ovca bila prilično mršava, drugo nisam niti očekivao.Prvo janje je bilo nešto sitnije od drugog.Obično je prvo krupnije.
ja sam kolega prosle godine na Badnji dan imao slican slucaj,razmak izmedju prvog i drugog bio 10h.to su zaista retki slucajevi,ali mi jedan iskusan kolega ovcar rece da nose veliki rizik i po ovcu a i za potomstvo.ovo drugo kada sam dosao bilo u opni samo malo glava izasla,malo je falilo da se ugusi,a ovca nije imala snage da ga olize kao ovo prvo.

Prije par dana sam izdvoji mladu romanovku (križanu sa W) koja se treba prvi put ojanjiti. Vidio sam da nosi dvojke pa je zatvorim u box 1,2x1,5 m da se prije privikne na janjad. Unatoč svemu, kada sam došao ujutro janjad se dere, a ona gleda kako bi iskočila van.
Jedno janje sitnije, slabije na nogama, a ona ih ruši kao da ih nevidi. Trebalo mi je 2 sata da nju držim a njih podmećem pod sisu, stavljam sisu u usta, izmuzujem mlijeko u usta i šta sve nisam radio. Nakon dva sata truda, pomislim da ovog slabijeg eutanaziram da se ne muči. Kad sam se odmaknuo janjad sama hvata sisu, a ovca se namješta kako da lakše sisaju. Netko je davno na forumu napisao, da se u ovakvim situacijama trud isplati, pa evo potvrdilo se .

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Ajde drugari sa iskustvom , trebam vaš savjet.
Ove godine kod tri ovce imam isti problem.U zadnjem mjesecu bređosti (obično nosi dvojke) počinje sve teže hodati i teško ustajati.Oteknu joj i zglobovi na zadnjim nogama.Slabo jede, malo pije vode danima leži, a ja je ustajem silom, guram do kopanja, hranim gotovo na silu, guram mrkvu u usta zalijevam vodom po pola litre ujutro i uveće i sl..Davao sam antibiotike, vitamine, kalcij, kvasac, sredstva protiv nametnika, metilja, ali nisam imao poboljšanja sve do janjenja.Poslije janjenja ovca bi počela normalno jesti i sve manje ležati. U zadnjih par godina to se događalo 5,6 puta, ali ne kod istih ovaca. Bez pravila i stare i mlade ovce.Da li je možda u pitanju prehrana? U obroku cca 25% je udio ekstrudirano kukuruzno brašno (to je ostatak u proizvodnji flipsa, odnosno čisti flips).Ostalo je zob, mljevena lucerka, sojina pljeva, žitna pljeva i lom zrna, sijeno, zobena slama, sojina slama.

Poslednja izmena:
Danas mi se ojagnjila prva ovca jedno zensko jagnje.Proslo je sve kako treba uz malu pomoc jednog iskusnog cobana.Imam jos 4 koje su nalile i trebalo bo sa 3,4 dana i one da se jagnje.Pozvani sete na cast:ppozdrav:.

Nemam ja iskustva,ali sto ne pokusas da izbacis taj flips?ovo ostalo bi trebalo da je jako dobro za ovce,jel koristis lizalice?i zasto mlevena lucerka?
Malaksalo,cestitam,samo pazi na njih u doba jagnjenja i bice to sve odlicno.

Prije par dana sam izdvoji mladu romanovku (križanu sa W) koja se treba prvi put ojanjiti. Vidio sam da nosi dvojke pa je zatvorim u box 1,2x1,5 m da se prije privikne na janjad. Unatoč svemu, kada sam došao ujutro janjad se dere, a ona gleda kako bi iskočila van.
Jedno janje sitnije, slabije na nogama, a ona ih ruši kao da ih nevidi. Trebalo mi je 2 sata da nju držim a njih podmećem pod sisu, stavljam sisu u usta, izmuzujem mlijeko u usta i šta sve nisam radio. Nakon dva sata truda, pomislim da ovog slabijeg eutanaziram da se ne muči. Kad sam se odmaknuo janjad sama hvata sisu, a ovca se namješta kako da lakše sisaju. Netko je davno na forumu napisao, da se u ovakvim situacijama trud isplati, pa evo potvrdilo se .

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Ajde drugari sa iskustvom , trebam vaš savjet.
Ove godine kod tri ovce imam isti problem.U zadnjem mjesecu bređosti (obično nosi dvojke) počinje sve teže hodati i teško ustajati.Oteknu joj i zglobovi na zadnjim nogama.Slabo jede, malo pije vode danima leži, a ja je ustajem silom, guram do kopanja, hranim gotovo na silu, guram mrkvu u usta zalijevam vodom po pola litre ujutro i uveće i sl..Davao sam antibiotike, vitamine, kalcij, kvasac, sredstva protiv nametnika, metilja, ali nisam imao poboljšanja sve do janjenja.Poslije janjenja ovca bi počela normalno jesti i sve manje ležati. U zadnjih par godina to se događalo 5,6 puta, ali ne kod istih ovaca. Bez pravila i stare i mlade ovce.Da li je možda u pitanju prehrana? U obroku cca 25% je udio ekstrudirano kukuruzno brašno (to je ostatak u proizvodnji flipsa, odnosno čisti flips).Ostalo je zob, mljevena lucerka, sojina pljeva, žitna pljeva i lom zrna, sijeno, zobena slama, sojina slama.
Kolega,ne mogu reci da imam nekog preteranog iskustva,ali prvo sto mi upada u oci je to davanje lekova u kasnom stadijumu sjagnjenosti.To nikako!Znam da postoje lekovi koji se mogu davati i tada,ali to sve strogo izbegavati.Malo modifikujte tu ishranu,pojednostavite,ubacite kvalitetno seno i malo koncentrovane hrane,sve sto je sumnivo izbacite!Obavezno neke multivitaminske injekcije ili stocnu lizalicu.Ne verujem da je neka ozbiljnija stvar u pitanju.
Aj u zdravlje

I kod mene je bio isti slučaj.Samo jedna ovca, drugo jagnjenje i nosila je dvojke.Otečene zadnje noge, slabo jela ali kad se ojagnjila sve se vratilo u normalu.
Koji je razlog....nemam pojma, nikada se to pre nije dešavalu u našem stadu.

Kolega Goranue, izbjegavam jake lijekove u visokom stupnju bremenitosti, ali ovdje se radilo o životu ili smrti, da nisam liječio ne bi doživila janjenje.Što se tiče prehrane na nju sumnjam jer više ne znam na što bih, jer je "bolest" takva da na ništa ne reagira. Od 35 ovaca ove tri su imale probleme.
Evo, nevezano za to, imao sam problem već drugu godinu identičan. Negdje ima čavao ili žica gdje si janje poderalo mošnice. Jedno jaje je gotovo ispalo.Bilo je dosta prljavo da sam se boja zašivati pa sam stavi gumicu visoko iznad oba jaja ( tu se isplati imati klešta za stavljanje gumica na repove).Sat vremena se stiskalo u uglu, a onda počelo normalno trčkarati i sisati.Evo i slike:
qq95dy.jpg
[/IMG]

Evo situacije od danas,siljegnica koja je ogaejena kod mene,koju je majka odbacila,i koju sam hranio na cuclu,danas se sa skoro 2 godine ojagnjila,jagnje izuzetno krupno,cale ga kanapima izvukao,ovca ok,jagnje malo povredilo nogicu,ali mislim da ce ga proci,ali ovca ga ne prihvata ni pod razno,u posebnom su boxu,obema sam im dao promtselen,a ovci oxitocin,i dalje ga ne prihvata jos ga povremeno udara glavom,za sad obaram ovcu i tako jagnje sisa,ali necu moci dugo tako.sta mislite hoce li ga primiti posle par dana ovakvog tretmana?
Ovo je za mene skola da se nikad jagnje za priplod ne ostavlja od ovce koja odbacuje svoje jagnje.

Bas sam malopre to nasao,znam da si postavljao.pa izgleda da mi nema druge,Kazi mi samo jel agresivna ovca u pocetku kad se veze,da mi ne otvori kapiju za koju cu je vezati u toku noci?I jel ti uvek do sada uspevala ova metoda?

Treba otprilike tri dana da se vidi da li će ovca prihvatiti janje.Jednom sam imao ovcu koja nije prihvatala dvojke, bila je uklještena 20 dana. Kasnije je janjad naučila sisati dok ona jede i to od nazad, da ih ne može otepsti nogom.
U principu ovca prihvati janje kada nema izbora.Izuzeci su retki. Ali slijedeći put ne mora biti nikakvih problema. Nemoj je odmah otpisati.

Nazad
Vrh