strile
Član
Prije svega želim svima koji slave po julijanskom kalendaru Sretan Božić- Hristos se rodi!
Nažalost ne pišem da se pohvalim, već da pitam da li se još nekom dogodilo.Trogodišnja ovca ojanjila dvojke, sitnije, ali izrazito vitalne, znate one sa uzdignutim ušima što naizmjence sisaju svakih 15-tak min.
Slijedeći dan popodne jedan uginuo sa tragovima rijetkog, pjenušavog žutog proljeva, a drugi neveseo leži u uglu sa tragovima istog proljeva ispod repa. Unatoč antibiotiku i AD3E vitaminu uginuo u roku jednog sata. Simptomi kao kod enterotoksemije, grčevi, isprekidano disanje, malaksalost, trzanje nogama i smrt.
Ovca sa puno mlijeka ostala u odjeljku ojanjenih da je sisa druga janjad, jer ima puno dvojki.Niti jedan od onih koji sisaju nisu dobili slične simptome, pa smatram da je sa ovcom sve ok.
Jeli tko imao takav slućaj?
Nažalost ne pišem da se pohvalim, već da pitam da li se još nekom dogodilo.Trogodišnja ovca ojanjila dvojke, sitnije, ali izrazito vitalne, znate one sa uzdignutim ušima što naizmjence sisaju svakih 15-tak min.
Slijedeći dan popodne jedan uginuo sa tragovima rijetkog, pjenušavog žutog proljeva, a drugi neveseo leži u uglu sa tragovima istog proljeva ispod repa. Unatoč antibiotiku i AD3E vitaminu uginuo u roku jednog sata. Simptomi kao kod enterotoksemije, grčevi, isprekidano disanje, malaksalost, trzanje nogama i smrt.
Ovca sa puno mlijeka ostala u odjeljku ojanjenih da je sisa druga janjad, jer ima puno dvojki.Niti jedan od onih koji sisaju nisu dobili slične simptome, pa smatram da je sa ovcom sve ok.
Jeli tko imao takav slućaj?

) nece ova do sutra kao gledali smo im pod rep sinoc, justros ode suprug da nahrani ona se ojagnjila - devojcica jos mokra, prebacimo i nju u box. Mi smo nase devojke njih 20 uzeli 31.12.12. ne znamo im jos navike ni kakve su bile, a iskustvo 00000000, e sad ova mladjana sto joj je prvo malo joj vime, a puno cicka, pa nit je dala da joj se pridje, niti janje da sisa, ne znamo mi nista al logika nasa i vase pisanje, makaze u ruku osisamo vime, e sad junaci kako se muze ovca da izbacimo mlaz dva a vimena nigde, otrcim po toplu vodu, prosta logika, setim se svojih muka, cera nam je jos ni dve, pa operemo vime toplom vodom malo izmasiramo i jupiiii eto mlaz dva, ali ova mala lencuga nece da rucka od jutros smo probali da je poturimo 5 puta a ona svega dva puta po dvadesetak sekundi i to je to. ovca mi izgleda ko malo uznemirena nesto kopa blekece, gura je njuskom da ustane, jagnje nista ja se nadam da je gladno dralo bi se a ono mirno ustane malko proseta pa drema, delija nam je na nogama, ruca sam pokusava blenta da skakuce pa padne smotano....nase prvo iskustvo...nas prvi zivot u nasoj maloj kuci..izazvao je u meni toliko emocija...pa se setim....ne postoji zelja a da ti nije data i snaga da je ucinis stvarnom...no prepustih se emocijama. sta nam je sa bebanom ciniti dal da je dojimo na cucku il da je poturamo cesce, i da li je njoj to nekoliko guca dovoljno cim se ne dere.... hvala svima jos jednom na svemu sto ste ikad napisali....
.