Bremenitost i jagnjenje ovaca

Kod mene, lokalna vet.ambulanta,radi pregled ultra zvukom po 500din.
Ali ipak,ja mislim da je to "bacanje para".Za mene je to opravdano jedino ako je ovca za klanje.

Poslednja izmena:
Kod mene, lokalna vet.ambulanta,radi pregled ultra zvukom po 500din.
Ali ipak,ja mislim da je to "bacanje para".Za mene je to opravdano jedino ako je ovca za klanje.
Pazi ovu situaciju kolega,imam ovcu stara 4god.ukrstena sjenicka sa virtemergom.Nisam video da li se parila.Zadnji put se jagnjila prosle godine 1 decembra.Komsija dolazio koji 30 godina gaji ovce i pregledao vime,kaze ova ovca mora da se ojagnji za mesec najkasnije.Posle 2 dana ja vidim ovan skace na nju,e sad da li onako ili ''stvarno'' ne znam!Ja sam video ovca stvarno ima veliko vime malo manje od ovaca koje su se ojagnjile i koje sisaju jagnjad.Nisam pametan.Plašim se da nije nesto bolesna.Normalno jede normalno se ponasa sve ok.Druga prica je za mene potresna.Ovca cist virtemerg stara 15 meseci,prosle godine nisam je pustao da se pari da bi porasla,kostala me djavo i po 3generacije sam radi selekciu,ukrstao sa najboljim ovnovima i dobio sam grlo kako se poyeleti moze,ali izgleda samo na izgled,sada ima vise od 80kg,jos pola godine sigurno ce preci 90,ali se plasim da sa njom nesto nije u redu,video sam da je ovan skakao na nju 20juna,a posle toga vise nista,komsija koji je gledao smatra da nije sjagnjena,vime izuzetno malo.Sad da li je to zbog toga sto se nije jagnjila do sada ili sta ne znam.Ne znam da li sam pogresio sto je nisam pustio prosle godine da se pari...Mozete misliti koliko cu biti razocaran ako ne budem imao potomstvo od nje.Svi kada je vide pomisle da je ovan,a ne ovca.E sada razumete o cemu se radi,tako da tih 500din za mene nije nista u poredjenju sa mojom zabrinutoscu!

ovca koja se nije nikad jagnjila nema vime ,a ta tvoja ima a nije veliko kako kazes ako je tako sigurno je sjagnjena

ovca koja se nije nikad jagnjila nema vime ,a ta tvoja ima a nije veliko kako kazes ako je tako sigurno je sjagnjena
Ja takodje delim vase misljenje kolega,iz mog ne bas velikog iskustva u ovcarstvu.Cekacu jos mesec dana mora biti nekog pomaka i neke razlike.Javicu sta se desilo.Cak i moj komsija koji je imao i ovce i koze preko 30god.ne moze da se seti slicne situacije.

Vec sve receno_Ovo oko ove ovce sa vimenom,dali je ovca "mirovala"dok je ovan skakao.Desava se da ovan"juri"sjagnjenu ovcu ali ona ne "miruje"vec bezi .

danasnje prinove kodmene dviska 2 zenska a starija ovca 4,nazalost se ojagnjila medju 50 ovaca a nikog odnas nije bilo tu pa su ovce pogazile 2 od 4 jagnjeta,nasa greska,bice slika samo da se ojagnji jos nekoliko ovaca,upitanju su sarole

Ova stara kao da je Romanovka, nisam znao da su tako plodne.
Šteta za mališane, ali dobro je i ovako, dve ovce,četiri jagnjeta...samo da održe taj prosek.

potomci od jednog od madjara,koriscen je stariji madjar(trenutno 16 mu je meseci) i stari ovan onaj mladji je pustan samo na nekoliko ovaca jer je mlad,neverujem da ce biti nekih problema,sarole ima dobar prosek kolega kad bih i kodmene bio tih 250% ja bih pevao,mada o proseku nemogu nista reci jer ima oko 40 da se ojagnje jos ali zasada smo zadovoljni

Brat od koga sam dobio obletu mi je objasnio kako se koristi.
Služe za lakše čišćenje ovaca posle jagnjenja, do 12 h posle samog jagnjena, a pre zatvaranja ovce. Ruke se dobro operu i ostavi se malo sapunice da lakše uđe u vaginu, obleta se stavi što dublje i onda počinje da peni i mnogo olakšava čišćenje ovce. Koristiću ih kod komplikovanih jagnjenja i kod ovaca koje se jagnje prvi put.
Proizvode se u Belgiji, mislim da je cena kod nas ne više od 150~200 RSD/kom.

Tablete sa istim djelovanjem koristi moj veterinar, kada su neke komplikacije u pitanju, pa treba očistiti maternicu od ostataka posteljice.Obično nakon upale, jako su dobre.

kod mene bas lose krenuloo ... jutros otiso da obidjem ovce koje sam odvojio da se jagnje , jednoj puko vodenjak kad sam bio tu sve bilo ok , 5min mozda i malo manje nisma bio tu otiso sam se presvucem i paskir da donesem da obrisem jaganjce kad se rode , kad sam doso ona ne daje znake zivotaa , ja odma zavuko ruku da izvucem jagnjeee ono normalno stojii ja ga izvucemm ono nznm kako da opisem nije ni mrtvo ni zivoo
nije prezivelo drugo kad sam izvukao bilo je mrtvo vec .... oba su bila muska ... bas steta , cetvrti put se jagnjila .. najmlecnija ovca u staduu ... ogromno vime imala muzli smo je stalno pravili sir ..... da nije mozda srce ?

kod mene bas lose krenuloo ... jutros otiso da obidjem ovce koje sam odvojio da se jagnje , jednoj puko vodenjak kad sam bio tu sve bilo ok , 5min mozda i malo manje nisma bio tu otiso sam se presvucem i paskir da donesem da obrisem jaganjce kad se rode , kad sam doso ona ne daje znake zivotaa , ja odma zavuko ruku da izvucem jagnjeee ono normalno stojii ja ga izvucemm ono nznm kako da opisem nije ni mrtvo ni zivoo
nije prezivelo drugo kad sam izvukao bilo je mrtvo vec .... oba su bila muska ... bas steta , cetvrti put se jagnjila .. najmlecnija ovca u staduu ... ogromno vime imala muzli smo je stalno pravili sir ..... da nije mozda srce ?

cime hranite kolega ovce?da li je bila dobrog zdravlja pre jagnjenja?

Baš šteta kolega, ali šta da se radi, probali ste sve što bi uradio svaki savestan ovčar.
Ako je bila zdrava i u dobroj kondiciji veroatno je srce.
Imali smo sličnu situaciju prošle godine, ovca nam je ojagnjila dva jagnjeta, muško i žensko, muško je odma odbacila, a ženkica je imala neverovatan prirast zbog mleka koje je nalivala.
Ujutru smo je pronašli u ovčarniku, već je bila hlada, pored majke koja je legla pored nje, imala je modru njuškicu.

Ovca je bila u dobroj kondiciji ..... Jedu ujutru seno , popodne ovcama koje nisu pred jagnjenje dajem silazu i jarmu ne puno .... posle u 6 kukuruzovinu dosta ..... i to je to ... Sasvim je bila normalna .

Nazad
Vrh