Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Imaš li koju da je sjagnjena a da nema u sebi romanovske krvi?Hvala kolega.Prirodno parenje,moze se i bez sundjera sa malo vise truda i ulaganja.
Imaš li koju da je sjagnjena a da nema u sebi romanovske krvi?
Da li neko zna kako je moguce utvrditi da li su ovce sjagnjene ili ne?Od kog meseca bremenitosti je moguce to proveriti?Cuo sam da za krave postoji neka vrsta skenera pomocu koga se sve to proverava.Imam neke dve za koje nisam siguran da su se parile,tj.nisam video.U pitanju su ovce stare 12 i 13 meseci.Molim iskusne kolege ovcare za odgovor.
Imam, vitenberg i sjenicku ali su uparene sa romanovom.
- - - - - - - - - -
Kolega treba da procitas temu,vec je dosta pisano o tome ,npr.citat kolege Brundala.
Imas par nacina da to saznas. Prvi nacin je da kontroliras pripust i da zabiljezis kad je "gazda" obavija posa.Izracunas kad bi se tribala janjit (145 -155 dana u prosjeku) i onda je odvojis i rijesija si problem. Takodjer jedan od nacina je i taj da vime u ovce pocne rast 45 dana pred janjenje. Zadnjih par dana postaje sve napetije jer blago naliva mliko, tako da dan dva pred porod vidis dobro razvijeno i napeto vime,i jos uz to je vime vruce, a "ona stvar" je natecena i dobro crvena. Takodjer u to vrime joj slabine izrazito "upadnu" kao da izgleda gladna.Ako ti to sve izmakne imas jedan siguran znak pred samo janjenje a to je da nece da jede, uznemirena je i trazi zaklon, odvaja se u stali, takodjer mozes vidit ponekad da je vec pukla plodna voda i da je poceo porodjaj jer joj visi vodenjak vani. Kad ovce izgonis na pasu ona koja se hoce janjit nece iz stale. Meni se nije jedna ojanjila na pasi viruj mi he he.
Imas kupit i ultrazvuk za ovce ali on ti moze ustanovit dali je ovca gravidna ili ne a ne i kad ce se janjit. Najbolje ti je da sad pregledas ovce i vidis koje su ti najkriticnije. Zadovoljan?