Bremenitost i jagnjenje ovaca

Najvise mi lici na meleza jer joj vuna prelazi izmedju pramenova i rude vune a fleke po glavi nisu crne vec vise semdje sto je jos jedna predrasuda

Kod mene danas prinova , jedna mlada ovcica prvo jagnjenje . Sama se ojagnjila ja dosao da nahranim ona na jaslama a jagnje iza nje..Jagnje je dosta sitno a i nju nisam sisao pa oko vimena ima dosta vune nisam siguran da ono moze lepo da sisa pa to moram sutra prekosutra nekako resiti..

Hvala ! Nije ta, al se ta danas ojagnjila isto jedno jagnje, al sam opet zvao veterinara da je pogleda, posto sam jagnje nasao a posteljicu nisam..

Moze biti i da je pojela,desava se to.a,opet pametno je pozvati veterinara,da slucajno nije posteljica zaostala u njoj.obavezan pregled materice.

Што џабе да зове и плаћа ако не треба? Ако виси део постељице из оне ствари онда није избацила,ако не виси онда је избацила ал се можда загубила или поручала...задигнеш реп и видиш

Dao joj je neku inekciju za ciscenje i za mleko valjda , popio pivo nije nista uzeo i to je to.. Dobri smo ovako saradjujemo tako da me ne sisa kad su cifre u pitanju..

Jagnjenje ovaca

Kako se u našim klimatskim uslovima ovce najčešće jagnje tokom zimskog perioda, to se pre samog početka jagnjenja unapred preipremaju topli ovčarnici ili za to adekvatne i odgovarajuće prostorije kako bi se omogućili najpovoljniji uslovi za jagnjenje. Na 10 do 15 dana pre početka jagnjenja, ovčarnike treba očistiti od đubreta i svake druge nečistoće.

Zidovi se moraju okrečiti, a pod u ovčarniku kao i ostali inventar u njemu poprskati krečnim mlekom. Na pod ovčarnika se stavi čista i suva prostirka. Posebna pažnja se obraća na to da se u ovčarniku eliminiše bilo kakva promaja, jer ona vrlo nepovoljno deluje na ovce i na jagnjad. U prostoriji gde će se ovce jagnjiti, temperatura ne bi trebalo da bude manja od 12ºC. Ukoliko je prostorija hladnija treba je utopliti pomoću bala slame ili kukuruzovine. S druge strane treba izbegavati da prostorija za jagnjenje bude pretopla, jer to može dovesti do toga da jagnjad postanu isuviše osetljiva i nežna, što može dovesti do prehlade i bolesti. Ventilacija u ovim ovčarnicima mora biti što bolj. Ponekad se dešava da se ovca ojagnji na nekom drugom mestu, pri čemu i ovcu i jagnje treba odmah preneti u odeljenje za jagnjenje. Odeljenje za jagnjenje treba da je prostrano, kako bi se ovce u njemu mogle mormalno kretati. Jednoj ovci sa jagnjetom treba obezbediti 1,25m² podnog prostora. Na 2 do 3 dana pre jagnjenja trbuh je nešto spušten, a gladne jame su upadljivo izražene. jagnjenje obično prolazi bez ikakvih komplikacija i završava se za 15 do 40 minuta. ako je položaj ploda pravilan najpre izlaze prednje noge između kojih se nalazi glava a zatim i celo telo.

Ukoliko je ovca slaba ili iscrpljena, porođajni naponi su takođe slabi, te joj se može pomoći na taj način što se jagnje povlači za noge kada se naponi jave, ali s povlačenjem treba prestati čim naponi prestanu. Ukoliko se porođaj iz bilo kog razloga oduži, treba zatražiti pomoć veterinara. Prilikom jagnjenja pupčana vrpca se sama prekida. Ukoliko se sama ne prekine treba je odseći na 3 do 5cm od samog trbuha, iscediti i dezinfikovati jodom. Ostatak pupčane vrpce se sasuši posle nekoliko dana, a otpadne posle 1-2 nedelje.

Odmah po jagnjenju treba jagnje očistiti od sluzi, naročito sa gubice i nosnih otvora, zatim se stavlja na čistu prostirku i ostavi da se odmori od porođaja, a kada ono samo pokuša da ustane, treba mu pomoći i podmetnuti ga pod ovcu koja će da ga podoji. Međutim, pre nego što jagnje počne da sisa treba prve mlazeve mleka izmusti u poseban sud, a vime oprati toplom vodom i dobro osušiti. Prvih nekoliko dana treba kontrolisati da li jagnje redovno sisa, da li je uz majku i da li ona ima dovoljn mleka. Ovca i jagnje ostaju po jagnjenju zajedno 2-3 dana u ograđenom prostoru površine 2-3m. Ponekad mlada ovca neće da primi jagnje, pa čak i beži od njega. U tom slučaju ovca i jagnje se zatvaraju zajedno u malu pregradu i u njoj ostaju nekoliko dana, kako bi se navikli jedno na drugo.

Ako se pak želi podmetnuti jagnje pod drugu ovcu, onda je to najbolje učiniti što pre po jagnjenju, jer ovca inače vrlo dobro poznaje svoje jagnje po mirisu. Jagnje treba obavezno da posisa kolostrum koji je po sastavu drugačiji od normalnog mleka (po većem sadržaju vitamina a naročito antitela, koja su neophodna mladom organizmu kao zaštita u prvim danima života). Nega jagnjadi za vreme dojnog perioda sastoji se u tome da se učini sve što je potrebno za pravilnu ishranu, smeštaj, higijenu i zdravstvenu zaštitu kako bi se jagnjad normalno razvijala.

Izvor: sajt psss

Poslednja izmena od urednika:
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]Prinove od jutros, dečak i devojčica.

Da li neko zna kako je moguce utvrditi da li su ovce sjagnjene ili ne?Od kog meseca bremenitosti je moguce to proveriti?Cuo sam da za krave postoji neka vrsta skenera pomocu koga se sve to proverava.Imam neke dve za koje nisam siguran da su se parile,tj.nisam video.U pitanju su ovce stare 12 i 13 meseci.Molim iskusne kolege ovcare za odgovor.

Imaš li koju da je sjagnjena a da nema u sebi romanovske krvi?

Imam, vitenberg i sjenicku ali su uparene sa romanovom.

- - - - - - - - - -

Da li neko zna kako je moguce utvrditi da li su ovce sjagnjene ili ne?Od kog meseca bremenitosti je moguce to proveriti?Cuo sam da za krave postoji neka vrsta skenera pomocu koga se sve to proverava.Imam neke dve za koje nisam siguran da su se parile,tj.nisam video.U pitanju su ovce stare 12 i 13 meseci.Molim iskusne kolege ovcare za odgovor.

Kolega treba da procitas temu,vec je dosta pisano o tome ,npr.citat kolege Brundala.

Imas par nacina da to saznas. Prvi nacin je da kontroliras pripust i da zabiljezis kad je "gazda" obavija posa.Izracunas kad bi se tribala janjit (145 -155 dana u prosjeku) i onda je odvojis i rijesija si problem. Takodjer jedan od nacina je i taj da vime u ovce pocne rast 45 dana pred janjenje. Zadnjih par dana postaje sve napetije jer blago naliva mliko, tako da dan dva pred porod vidis dobro razvijeno i napeto vime,i jos uz to je vime vruce, a "ona stvar" je natecena i dobro crvena. Takodjer u to vrime joj slabine izrazito "upadnu" kao da izgleda gladna.Ako ti to sve izmakne imas jedan siguran znak pred samo janjenje a to je da nece da jede, uznemirena je i trazi zaklon, odvaja se u stali, takodjer mozes vidit ponekad da je vec pukla plodna voda i da je poceo porodjaj jer joj visi vodenjak vani. Kad ovce izgonis na pasu ona koja se hoce janjit nece iz stale. Meni se nije jedna ojanjila na pasi viruj mi he he.
Imas kupit i ultrazvuk za ovce ali on ti moze ustanovit dali je ovca gravidna ili ne a ne i kad ce se janjit. Najbolje ti je da sad pregledas ovce i vidis koje su ti najkriticnije. Zadovoljan?

Imam, vitenberg i sjenicku ali su uparene sa romanovom.

- - - - - - - - - -

Kolega treba da procitas temu,vec je dosta pisano o tome ,npr.citat kolege Brundala.

Imas par nacina da to saznas. Prvi nacin je da kontroliras pripust i da zabiljezis kad je "gazda" obavija posa.Izracunas kad bi se tribala janjit (145 -155 dana u prosjeku) i onda je odvojis i rijesija si problem. Takodjer jedan od nacina je i taj da vime u ovce pocne rast 45 dana pred janjenje. Zadnjih par dana postaje sve napetije jer blago naliva mliko, tako da dan dva pred porod vidis dobro razvijeno i napeto vime,i jos uz to je vime vruce, a "ona stvar" je natecena i dobro crvena. Takodjer u to vrime joj slabine izrazito "upadnu" kao da izgleda gladna.Ako ti to sve izmakne imas jedan siguran znak pred samo janjenje a to je da nece da jede, uznemirena je i trazi zaklon, odvaja se u stali, takodjer mozes vidit ponekad da je vec pukla plodna voda i da je poceo porodjaj jer joj visi vodenjak vani. Kad ovce izgonis na pasu ona koja se hoce janjit nece iz stale. Meni se nije jedna ojanjila na pasi viruj mi he he.
Imas kupit i ultrazvuk za ovce ali on ti moze ustanovit dali je ovca gravidna ili ne a ne i kad ce se janjit. Najbolje ti je da sad pregledas ovce i vidis koje su ti najkriticnije. Zadovoljan?

Naravno kolega da sam zadovoljan.Medjutim lako cu ja ustanoviti koja je sjagnjena na mesec dana pred jagnjenje,to se vidi po vimenu naravno.Medjutim,mene zanima kako da ustanovim sjagnjenost ovaca npr.u drugom mesecu.Mislim da je tu jedina mogucnost ultrazvuk.a to predpostavljam da kosta djavo i po.E sad koliko li kosta da to obavi veterinar,valjda to oni imaju?

Nazad
Vrh