Bremenitost i jagnjenje ovaca

primetio sam da jednoj ovcici koja se do sada nije jagnjila naglo raste vime u poslednjih nedelju dana,nisam video kad se parila,tako da ne znam termin jagnjenja,pa sam je danas odvojio samu u poseban objekat.za sada je uznemirena,skace na ogradu,bleji,vrti se u krug.da li ta nagla promena okruzenja moze da naskodi njoj ili plodu?

Ne moze,neka je odvojena smiri ce se za dan-dva.Neke mogu poceti da prave naglo vime i mesec dana pred jagnjenje takod a to nista ne mora da znac,kada ocvrsne i kada ovca pocne cudno da se ponasa,znaj da ce se ojagnjiti.

mislim da je nemoras odvajati nece sigurno jos za 15-20 dana da se jagnji
to sto naliva vime je dobar znak ali odvoj je tek 2 dana pred jagnjenje kad vime postane tvrdo nabujano i kada se sise i vime usjaje to je najsigurnije

Potpuno se slažem sa kolegom Petrovo,samo da dodam prati njeno ponašanje pa kad se počme "gnijezditi" tj. više leži po ćoškovima nego što stoji onda je termin blizo!
Ponavljam samo je prati i vjerovatno će se janjiti poslije ponoći jer je onda naj tiše,to je moje skromno mišljenje.:ppozdrav:

Na par dana pred jagnjenje ovca opusti stomak više nego obično. Više repa pipni rukom ako su kosti rastavljene jagnjenje je blizu.

pa,dobro,onda nema veze i ako sam je ranije odvojio.taman ce za to vreme dok se ne ojagnji dobijati malo kvalitetniju hranu,koju joj druge ovce nece otimati,pa ce joj i to dobro doci.

Petrovo i Medolina su ti vec sve rkli samo bih dodao jos ovo nemoj je nikad odvajati samu tako dugo vec ubaci jos jednu sa pribliznim jagnjenjem sa njom kad je zivotinja sama oseca se nesigurno i dodatno je izfrustrirana i nervozna tako da ce ti non stop biti uznemirena e to bi vec moglo da joj smeta.

pa,dobro,onda nema veze i ako sam je ranije odvojio.taman ce za to vreme dok se ne ojagnji dobijati malo kvalitetniju hranu,koju joj druge ovce nece otimati,pa ce joj i to dobro doci.
Nemate nikakvu potrebu da odvajate ovce prije jagnjenja, a naročito ako se ne zna kada će se ovca ojagnjiti.To možete uraditi ako je jagnjenje počelo ili se ovca tek ojagnjila.Svako prijevremeno odvajanje će biti stresno za ovcu .
Za pravilnu ishranu pred jagnjanje, ovce bi trebale biti odvojene po grupama(približan termin jagnjenja).

---------- Poruka napisana u 19:47 ---------- Prethodna poruka je at 19:43 ----------

Ovo samo ide u prilogu savjeta koji je naveo Rajko.
pozz.

Par sati prije janjenja, osim što je vime naliveno i nabujalo, same sise su tkođer odebljale i zacrvene se kao i krug od cca 5 cm oko sisa.Pored ponašanja ovce, to je siguran znak da će se janjiti u par narednih sati.To su opći znaci, a postoje i izuzetci.

imam jedno zagonetno pitanje
ovca mlada ovo ce joj 2 jagnjnje ima povelik stomak provjerim vime onako nije jos ni blizu sise su se objesile ka zemlji izmedju njih malo vimena ali potvrdo na tom mjestu
moze li mi neko reci koliko jos da cekam ili koji je mjesec
po meni to je nekih najmanje 40 dana do jagnjenja stim sto je ovan stalno bilo s ovcama

ima da cekas min mesec dana i to sto je toliko siroka znaci da nosi dvojke.starije ovce krecu ranije da nalivaju vime dok kod prvo jagnjenjica to traje oko 7 dana i one obicno nemaju veliko vime posle prvog jagnjenja

Dali to znači kada postane vidno vime kod ovaca sa kupiranim repom da će za 15 dana biti jagnjenje?

Da spusta vime i naliva kvicoje nije isto.Neke ovce spuste vime ranije a neke kasnije a pocinju da nalivaju nekih 5-15 dana pre jagnjenja sve zavisi i tada vime vidno biva cvrsce.

kod mene jos nisu ni spustile kako treba tako da nece do kraja januara ili pocetak februara
ovca kad naliva vime ono je tvrdo puno i vime je zaobljeno
a dan prije jagnjenja sise i vime se napune i usjaje i ovca polijeze

Nazad
Vrh