Bremenitost i jagnjenje ovaca

Na vimenu se dobro vidi vec sa 45 dana pred jagnjenje kod ovaca koje nisu prvojagnjenke,iskusniji ovcari vide vec sa 3 meseca sjagnjenosti po polozaju i obliku sisa,sise postaju blago uvecane,crvenije,na dodir tvrdkaste,a sa vimenom zaklapaju skoro ugao od 90 stepeni,isprave se.Konkretno ta sto treba da se jagnji 7aprila.to treba da se poznaje vec dobro i na vimenu,koje treba da bude zategnuto i cvrsto. :ppozdrav:

u to i jeste problem jos nista se ne zna ali ima situacija od kojih sam cuo da nije svaka ovca ista i da ulije nekoliko sedmica pred jagnjenje :ppozdrav:

Za 10 godina jos nisam imao ovcu kojoj se 3 ned pred jagnjenje nije poznalo na vimenu.To da nalije za 3 dana neka to je tacno,ali vime predhodno bude kao veca jabuka,crveno tvrdo,a za 3 dana se u trostruci. :ppozdrav:

znam ona oma malo spustene sise i vime je potvrdo ali nemogu jos da znam kod nas ovca kod treba da se ojagnji nekoliko sati prije ga napuni i zategne ali neznam kakva su vasa iskustva :ppozdrav:

mlada ovca pa vidjecemo sta ce da bude hvala na vasim iskustvima nadam da ce se ojagnjiti ima veliki stomak i siroka je da li to nesto znaci :ppozdrav:

Najčešći znak skorog jagnjenja je da otekne i zacrveni se spolni organ, a oko sisa se stvori crvenkasti prsten.Kad se sise zacrvene ostaje cca 24 sata, a često ovca prestane jesti, stoji mirna, podiže glavu , a neka se uznemiri i kopa slamu.Ovisi od ovce do ovce ali ovo su najčešći pokazatelji .Vime je uglavnom naliveno barem 10-tak dana ranije, a kod nekih ovaca i 30 dana.Imao sam ovcu koja jenalivala 30 dana ranije i vime se vuklo po zemlji dok bi se ojagnjila.

i ja sam imao tih nedoumica jel sam ja pocetnik.. ali i ja duduk pa sam po dodiru video da je ovca sjagnjena... jednostavno kad uzmes u ruku vidi se koliko toliko uvecanje nije sama koza negi ima uvecanja... :ppozdrav:

ja msm da prve znkove koliko toliko uocljive treba da pokaze mesec ipo pred jagnjenje otp a mesec dana pred jagnjenje to je vec lepo uocljivo.. to je moje misljenje :ppozdrav:

Prije tri dana primjetio sam na (visoko sjagnjenoj) mladoj wt ovci da pomalo krvari, pa sam dao antibiotik.Jutros sam je zatekao kako iz nje viri napola izuzetno krupno jagnje, ali mrtvo.Kad sam ga izvukao posteljica bila na njemu, ali započet truležni proces(teški vonj) pa zaključujem da je janje uginulo prije 2-3 dana.Koliko sam primjetio izuzetno je malo plodne vode, Ovca je izmorena , leži, plitko diše.Dao sam joj jaku dozu antibiotika i AD3 vitamin, (bez puno nade).Sutra ću od veterinara uzeti tabletu i staviti u vaginu radi čišćenja.
Dali netko može reći da li je trebalo odmah po pojavi malog krvarenja potači jagnjenje??

neznam sta da radim
stara ovca sutra ide na klanje sinoc je hvato i izmedju sisa vume se malko oteglo u saki i potvrdo je sta vi kazete da li je sjagnjena

Nema veceg greha nego gravidnu zivotinju zaklati,tako da ako nisi siguran,ostavi ovcu jos 10dana,pa ponovo prepipaj,ako je sjagnjena mora se vime promeniti u odnosu na sadasnje stanje!

ovca nije otisla na klanje vidjecu za koji dan sta je sa vimenom
a kako na lakse da uocim promjene i kakvog oblika i tvrdoce treba da bude vime

Treba da se blago zacrveni,da ima drugaciju boju od koze sa unutrasnje strane buta,i pod rukom da osetis da je vime puno,tj,malo ali ispunjeno sa svih strana,kozica wimena zategnuta,a ne kao kad nije sjagnjena da ima tvrdo velicine jajeta a koza okolo labava!

Nazad
Vrh