Bremenitost i jagnjenje ovaca

kod mene se na jednoj ovci koja se nije jagnjila na vimenu kako mi kazemo ukazuje plocica i pomalo opusta vime
za koliko bi se dana trebala ojagnjit po vasim procenama jer je neko spomenuo da malde ovce kasnije pustaju vime

Postavljanje tih pitanja je skoro sasvim nepotrevno,niko ne moze znati kada ce se ojagnjiti jel sve zavisi od ovce do ovce.

Već druga ovca ove godine u kojoj je janje sa glavom okrenutom u stranu.Krenu prednje noge a glava nikako u prevac , već cijelo vrijeme savinuta u stranu.Šta napravit??
Prvu sam ovcu morao zaklati, a danas sam jedva izvukao janje u tom neprirodnom položaju.Nadam se da neće biti posljedica za ovcu.

Ako ovca leži treba je dignuti i tada će se jagnje koje je krenulo vratiti malo unazad. ako još uvijek vire nožice jednom rukom ih poguraj još u nazad, malo sačekaj pa povuci za noge i ako možeš prstom druge ruke napipati njušku koju ćeš gurati u drugom pravcu. Ovci neće biti ništa samo se malo više napatila, a jagnje može ostati krivog vrata štom se u glavnom poslije ispravi.

Pažljivo gurnem ruku i napipam njuškicu, ali nema dovoljno mjesta da okrenem glavu prema napred i čini mi se da je vrat mlitav i kad povučem za prednje noge , glava se opet zakrene u stranu.
Možda je greška što prvo povučem noge?

Moras dohvatiti glavu i uvuci u kanal.kada to uradis,jednom rukom vuces glavu a drugom prednje noge.
Namazi ruku jestivim uljem.

Poslednja izmena:
U tome i jest najveći problem, glavu napipam vrhovima prstiju i nemam za šta uhvatit da je povućem u pravac rodnog kanala (napipam uha).Veterinar mi je savjetovao napraviti omću od tanje špage i navući na glavu pa vući špagu i prednje nogice.U tome bi se trebalo malo izvježbati možda bi se moglo izvući janje živo.

obuhvati njemu noge pa polako vrat pomalo povuci nazad i probaj glavu da dohvatis
kad napipas glavu i izvuces je barem malo ponovo vrati ruku i za njegoa ledja vuci polako ka dole

Druze kada napipas glavu pokusaj da dok mu drzis nogice palcom uhvatis glavu za donju vilicu i oprezno vuces po malo i pratis njene kontrakcije.Naravno ovo je tesko ko ima veliku ruku, ja to radim zajedno sa mladjim sinom prethodno uradi kako je napisao kolega sancho.srecno

Naravno zivo.Savet veterinara,verovatno se niste razumeli,po meni besmisleno(ako je tako rekao),to se radi kod krupnijih zivotinja.
Postoje specijalna klesta za hvatanje glave,kod sitnih zivotinja.Najjednostavnije je:nauljis ruku,vratis jagnje malo nazad,zavuces ruku i dohvatis glavu.Postoji vise nacina hvatanja glave,najednostavniji je (ako nemozes bolje) uhvatis sa dva prsta (palac i kaziprst) donju vilicu i uvlacs ga tj.dovodis ga u pravilan polozaj za porodjaj.Za to vreme,drugom rukom vani pridrzavas prednje noge i pomazes u "manervisanju".
Znaci sav posao je dovodjenje ploda u pravilan polozaj (nadam se da znas koji je to polozaj).Nakon toga ide izvlacenje gde je dobro ako imamo mogucnosti da vucemo ravnomerno noge i glavu. Nadam se da sam pomogao pozdrav.
Dok ja napisah vec se javile kolege ali nema veze isto je.

koji MEDOLINA
do teski jagnjenja ima tu vise faktora mozda je ovca sitnija a ovan bio veliki pa sad i jagnje krupno
nedostatak kretanja rano usla u pripust

Kada se na vreme primeti jagnjenje i pravilno pomogne nema gubitaka.Uginuca nastaju nakon dugih porodjaja i neadekvatne pomoci.

U tome i jest najveći problem, glavu napipam vrhovima prstiju i nemam za šta uhvatit da je povućem u pravac rodnog kanala (napipam uha).Veterinar mi je savjetovao napraviti omću od tanje špage i navući na glavu pa vući špagu i prednje nogice.U tome bi se trebalo malo izvježbati možda bi se moglo izvući janje živo.
To sa kanapom ( spagom)sto ti je predlozio veterinar nije glupa ni bezvezna stvar.Prvi put mi je to radio ( i pokazao) veterinar prilikom jagnjenja jedne dviske cije je jagnje na porodu bilo tesko 8 kg i ostalo zivo. Posle sam radio sam.Lakse je (barem meni) ako ovca u tom slucaju stoji.

Poslednja izmena:
Da svako radi kako mu vise odgovara ili kako je navikao(naucio).Taj bas ima jaku ruku kada je uspeo da polomi vilicu.Vise puta sam izvlacio jagnje kukom(ocna kuka) zakaceno za donju vilici i nijedanputa je nisam polomio.

jos nisam ima takvi slucajeva i uopste nisam imao teska jagnjenja do sad

---------- Poruka napisana u 09:14 ---------- Prethodna poruka je at 09:13 ----------

a da bi slomio vilicu treba biti neki gadan "krkan" ipak je to jagnje

Nazad
Vrh