Bremenitost i jagnjenje ovaca

Sada je krenulo na pun gas.Subota,nadelja i danas...11 se ojagnjilo, 17 jaganjaca. Samo da nastave tako ja ću biti prezadovoljan.Do sada 47 živih...rashod 3.

Narode radosta li i kod nas!!!

Nase prvo jagnjenje. Ojagnjila prvo malo pa veliko jagnjence. Polizala je obadve a onda,
ovo vece ustalo i sise a malo nemoze da ustane. Malo smo je podmuzli i dajemo
malom na spric. Doneli smo ga unutra. Deluje malaksalo.
Ima li sanse za njega?

Slike kasnije.

Jel im pomazete pri jagnjenju ili to one same sve obave bez problema?

Do sada je trebala pomoć samo jednoj.To je ona na prvoj fotografiji,ja veće jagnje nisam video...jedva sam ga izvadio.

---------- Poruka napisana u 00:04 ---------- Prethodna poruka je at 00:02 ----------

Narode radosta li i kod nas!!!

Nase prvo jagnjenje. Ojagnjila prvo malo pa veliko jagnjence. Polizala je obadve a onda,
ovo vece ustalo i sise a malo nemoze da ustane. Malo smo je podmuzli i dajemo
malom na spric. Doneli smo ga unutra. Deluje malaksalo.
Ima li sanse za njega?

Slike kasnije.

Probaj da pomuzeš više mleka i daj mu na cuclu,neka se nasisa.

Da spusta vime i naliva kvicoje nije isto.Neke ovce spuste vime ranije a neke kasnije a pocinju da nalivaju nekih 5-15 dana pre jagnjenja sve zavisi i tada vime vidno biva cvrsce.
Primećujem kod jedne ovce koja nema rep da joj je vime svaki dan sve veće (msm. još ne naliva nego samo raste), dali to znači da je jagnjenje blizu?. Samo tri ovce mi nemaju repove ostale imaju pa kod njih nije toliko uočljiva razlika kao kod ove

Ako je pocela da spusta vime onda je sigurno sjagnjena.A to da li ce se skoro ojagnjiti ne mogu da ti kazem jel kao sto vec napisa sve zavisi od ovce do ovce,kada nalije vime i kada sise nabubre onda ce se ojagnjiti u roku od 1-2 dana.

8 marta i 28 marta,sto se tice romanovih.Imam sad nesto i w-a sto je doterao prijatelj da mu hrenim tokom zime jel nema smestaj (a meni sve stale preazne),one se jagnje u januaru.

Siko koga se ti plašiš da kažeš koje sve rase gajiš, dali su te to romanovci zaplašili

Već druga ovca ove godine u kojoj je janje sa glavom okrenutom u stranu.Krenu prednje noge a glava nikako u prevac , već cijelo vrijeme savinuta u stranu.Šta napravit??
Prvu sam ovcu morao zaklati, a danas sam jedva izvukao janje u tom neprirodnom položaju.Nadam se da neće biti posljedica za ovcu.

To je dosta zeznuto,kada se to dogodi najbolje dovesti neko dete ili zenu koja ima malu ruku,pa da mu nekako ispravi glavu,i meni se to desavalo ali smo ih uvek na kraju izvukli i sve je bilo ok.

Nazad
Vrh