Što više jagnjenja to više problema.
Prije tri dana se počela jagnjit wirt ovca od koje sam očekivao trojke, kad sam došao već je duže ležala sa ispuštenom plodnom vodom, no ne vide se noge janjeta.
Uzmem rukavice i probam napipati noge i glavu, no kad lagano povučem ne ide. Zaključim da noge i glava nisu od istog janjeta.Nakon dosta muke ispod glave nađem skvrčene noge i uspijem izvući prvo, pa tako isto i drugo i treće.Sva tri podjednaka, ovca je dobro hranjena zadnja dva mjeseca bređosti.
No prvi slabog mišićnog tonusa sa parezom tetiva zadnjih nogu, pa ne može ispraviti papke i stati na njih.Uginuo je drugi dan.
Ovca je imala manju količinu vrlo gustog kolostuma, pa sam po preporuci veterinara dao hormonsku injekciju za povečanje mliječnosti.Isto veće se sise malo nalile, ali sutradan isto.Jučer je uginulo još jedno janje.Ostao je treći, najžilaviji.Njega podmećem pod drugu ovcu koja je ojanjila jedno i ima mlijeka u izobilju, no prije pustim da posisa majku.
Zanima me mišljenje vas iskusnijih, da li će mlijeko nadoći, treba li još štogod poduzimati?