Drago mi je da ima jos hrabrih ljudi koji ce se usuditi s ulaganjem u proizvodnju borovnice. Iako sam ja svoj vocnjak podigao krajem maja 2014, mogu s tobom podijeliti svoja skromna iskustva i savjete koje su mi drugi dali.
Mislim da je već poznato kako borovnici treba pH ne viši od 5,2. Obavezno raditi hemijsku analizu zemljista prije eventualne sadnje. Nacin sadnje je nauka za sebe, mislim da je najbolje savjetovati se iskusnim voćarom u vezi nacina sadnje.
Kupovati iskljucivo sertifikovane sadnice od pouzdanih dobavljaca. Ako ti neko uvali bolestan/loš sadni materijal, đaba sve ostale mjere, slabo ce napredovati. Poželjno je nabaviti barem 3 različite sorte radi oprašivanja, ali da sve 3 budu istog perioda beharanja zbog oprašivanja. Vecina ljudi preporucuju rane sorte zbog boljih otkupnih cijena, međutim, treba i druge faktore uzeti u obzir prilikom odabira sorte. Moj vočnjak se recimo nalazi na oko 650 metara nadmorske visine i postoji povecana opasnost od kasnih mrazeva za rane sorte. Tako sam ja, po nagovoru svoga agronoma nabavio 3 razlicite srednje sorte.
Ja ne znam kakve su cijene sadnica u Srbiji, u BiH se cijena dvogodišnjih sadnica kretala oko 2,5 eura. Bilo je u ponudi i trogodišnjih sadnica (oko 5,5 - 6 eura), međutim, moj agronom kaze kako su trogodisnje sadnice neisplative.
Ako se odlucis za proljetnu sadnju kao ja, onda obavezno nabavi sistem kap po kap i namontiraj ga ili prije ili neposredno poslije sadnje. Bitno je sadnice odmah zaliti nakon sadnje, ako kise nema. Kod mene je sistem navodnjavanja namontiran tek 7 dana nakon sadnje (sadnja je bila krajem maja). Temperature su bile visoke, zbog svega toga mi se jedno 15-20 sadnica osusilo.
Nacin obrade zemlje i bujnost sorte određuju dozvoljenu gustoću sadnje. Kod mene je zemlja jako strma, traktori i motokultivatori nisu opcija, sve sam morao konjima ili ručno obrađivati. Shodno tome, razmak između sadnica je 1 metar, između redova 2 metra. Za mašinsku obradu je potrebno ostaviti 2,5 - 3 metra između redova.
Ne moze mi nista vise trenutno na um pasti