Bora

Starina, ali se drzi....

He he Zoki,da još ide stri Deutz,tj.Dajc :haha: vidiš Nemci su masovno pravili te male traktore,najbrojniji su sa 1 ili 2 cilindra,bez obzira na marku traktora :osmeh:

Evo i jednog zanimljivog putovanja bez rezultata....Naime 22 maja išao sam sa još dvojicom drugara u Prokuplje,da jedan od njih kupi jedan stabilni motor.Jedan od njih je i naš član,ali neću o tome.Uglavnom motor se nije svideo kupcu,jer nije originalan,neki delovi mu nedostaju,pa su umesto njih napasovani neki drugi.Kao naprimer dekl kartera na prvoj slici,gde je umesto dekla zašrafljen neki lim.A na tom deklu je i čep za nalivanje ulja i merač ulja,marka motora i drugi podaci o motoru.A ostale neoriginalnosti neću nabrajati,ali uglavnom išli smo toliki put i ništa :svinja: Evo i slika pomenutog motora,koji je bio predmet kupovine.

Uploaded with ImageShack.us

A ova kutija pored motora, da li je to otprilike neki hladnjak za vodu.

Neki dan sam išao kod komšije da mu nešto napravim na IMT-533 i vidim kod njega u avliji nešto zanimljivo. Stari Deutz stabilni benzinski motor koji je služio za pogon pumpe za navodnjavanje. Odma sam sjetio Bore i muzejskih primjeraka. :osmeh: Boro kolko bi jedan takav motor koštao tj. koliko on sad kao takav vrijedi s obzirom da nije paljen već 30 i više godina?

Pozdrav
Nisi mene pitao ali ja tebe odgovorim na pitanje koji si stavio.Ja se bavim sa deutzovim motorima imam 4 razliciti mislim na snage,i ima i dizel i benzinac.Ti motori su u vecoj seriji pravljeni.Ovde kod nas mozemo uglavnom takvih da nadjemo koji su proizvedeni u vise 10,000 primeraka.
Zato nisu bas vredni motori,a ovakvi kao i tvoj prijatelj ima to ima lepljenje na glavu,a mozda i na bloku,verovatno zimi nije pustao vodu.Rezevoar mu nije originalan,paljenje mu ne vidim,ali ako i to nije originalna onda ne vredi vise od cene starog gvozdja.Verujte mi ne govorim ludosti,moji motori su dosli u rastavljenom stanju ili u potpuno zardjenom stanju.Toliko sam radio na jednom motoru,da i sam sebe ne mogu to reci.Svasta treba sam sebe resiti,ocistiti,popravljati.Vecina motora nije prestao da radi zato jer nisu hteli koristiti vise,nego sto je pokvario i ljudi nisu zeleli popravljati
.IZdrzljivi su motori ti deutzevi,cilindar ne treba nikad busiti.Najcesci problem radilica,i paljenje,i takve ostecenje na bloku,glavu itd.

Neki dan sam išao kod komšije da mu nešto napravim na IMT-533 i vidim kod njega u avliji nešto zanimljivo. Stari Deutz stabilni benzinski motor koji je služio za pogon pumpe za navodnjavanje. Odma sam sjetio Bore i muzejskih primjeraka. :osmeh: Boro kolko bi jedan takav motor koštao tj. koliko on sad kao takav vrijedi s obzirom da nije paljen već 30 i više godina?

Evo Bećarino dobio si odgovor od mog uvaženog kolege Bele,koji se isto kao i ja bavi tim motorima.A odgovor si dobio baš onakav kakav bih ti i ja dao.A ti Dutzovi motori su rađeni u jako velikim serijama,tako da posle Arana najbrojniji su na teritoriji ex Jugoslavije :osmeh:

Cika BOro, gde nalazite sve ove starine ?? Pravi su unikat, vredni mnogo......

Cika BOro, gde nalazite sve ove starine ?? Pravi su unikat, vredni mnogo......
Savo hvala što si pitao,inače ostala bi zabluda.Naime,pomenuti motor je DMB, tip 50 , 52ccm,2.1ks 5000 obrtaja 1972 godište.Izvinjavam se što sam pogrešno napisao da je TMZ,jer kada sam postavljao slike,radio sam jedan TMZ :haha:

Nazad
Vrh