strile
Član
Kolega Alfa, nažalost mislim da kod tebe nije jednostavna situacija.Najčešći proliv je od loše ili pokvarene hrane.Ako ti veterinar to ne riješi, možeš je otpisati.
I meni treba pomoć.Već par dana primječujem da jedna ovca, svaki put kada dajem šrot(miješan sa mljevenom zobi), u pola jela prestaje sa jelom, počinje mahati glavom i povračati veče količine pjenušavih bala, to traje 5 minuta, za vrijeme kojih skače u zrak, maše glavom i kao da pokušava nešto ispljunuti.
Tako se ponašla i prošle godine u ovo vrijeme, ali to kasnije prestane.Danas sam primijetio da se isti simptomi javljaju kod jedne šilježice Wirtenberga.Ne znam šta može biti uzrok.
Da li je tko imao sličnu situaciju?.
I meni treba pomoć.Već par dana primječujem da jedna ovca, svaki put kada dajem šrot(miješan sa mljevenom zobi), u pola jela prestaje sa jelom, počinje mahati glavom i povračati veče količine pjenušavih bala, to traje 5 minuta, za vrijeme kojih skače u zrak, maše glavom i kao da pokušava nešto ispljunuti.
Tako se ponašla i prošle godine u ovo vrijeme, ali to kasnije prestane.Danas sam primijetio da se isti simptomi javljaju kod jedne šilježice Wirtenberga.Ne znam šta može biti uzrok.
Da li je tko imao sličnu situaciju?.

no medjutim kad dodje do problema treba ga resiti,sasvim je sigurno da se na tvojoj farmi to radi krajnje profesionalno,kad uzmemo u obzir tvoju strucnost,ulaganje u proizvodnju stvar je jasna.analiza je osnov dobrog i pravilnog tretmana ma da te ne hvalim vise.sto se tice opasaca dobio sam ih iz Engleske prakticni su i ne izazivaju infekcije,kod prolapsa resavaju problem u 99% slucajeva e sad sa prolapsom anusa sam se jednom sreo i proslo je samo od sebe verujem da je bila u pitanju iritacija sluzokoze parazitima i njihovim produktima
(sala)
. Ove godine sam jim dala Monil u razmaku 2-3 sedmice, a u 10.mjesecu vakcinirala sa Ivomec i nisam sigurna, ako sam se riješila parazita
. Sa Monilom ni problema, jer je karenca na mlijeku 7 dana, problem su vakcinacije, jer imaju karencu 30 dana
. Kod nas se paraziti odmah prikazuju sa lošom dlakom (na kozi se to dobro vidi), tankom kožom, blijedi sluznici u očima i pokašljivanjem (ne često).