Pele, koliko toga imaš? Ovo je tačno što kaže bojčetić, ne možeš sad da popraviš pokvareno. MOžeš jedino da presječeš infekcije, da novi listovi ne bi stradali, ali to podrazumijeva prskanje preventivcima prije kiše. Nahvališe oni ovaj Zignal, sad sam gledao, nego, moja preporuka je Sekvenca iliti Score, konc, 0,03% i opleti. S tim što bi trebao to kombinovati sa preventivcem, koji god da uzmeš. Dobar predlog je delan, zbog težeg ispiranja. Inače se ne koristi u koštičavom voću, jer nema potrebe, ali taj fungicid u blok tretmanu, zaustavlja infekcije fuzikladija na jabuci. Eto, ako želiš da probaš.
A što se tiče organizacije posla, tu ima jedan problem kod naših ljudi. Ko ima iole ozbiljnu proizvodnju, pogotovo na većim površinama, mora zaboraviti praznike, svece, pune mjesece, godišnje odmore itd, jer voćke, gljive, bube ne znaju za to, one svaki dan "rade". Tako da se u tom slučaju treba prilagoditi biljkama i tim malim napastima. Prekjuče sam bio u bivšoj firmi, ljudi rade na veliki petak. Oni sa 15 prskalica treba da pokriju, 350 ha voća. U nekim situacijama se tu radi danju i noću, dok god se ne završi posao. Tek tu se mješaju svakakvi preparati, a koriste se isti koje vi ovdje navodite.
Naravno, oni koji imaju manje površine, mogu se organizovati, pa da uskoče, prije praznika, prije kiše, na sat dva, itd, što treba raditi, ako ste već u prilici ili ako dozvoljava kultura...