To je diskutabilno, poslije kiše, pumpu na leđa. Ako se kiša oduži, kasno je za neke tretmane. To treba prije kiše, pogotovo ako se ide preventivcima. POstoji izraz kod voćara u mom kraju, da preparat "vraća infekciju". To u stvari znači koliko poslije zaraze fungicid može da stigne gljivu u listu, tkivu uopšte, i da je uništi. Najduži efekat imaju triazoli, ali ni blizu toliko koliko piše na preparatima. U suštini, možda i da, ali nije se igrati. Za difenkonazol je, čini mi se navedeno da djeluje i 96 sati poslije ostvarene infekcije, ali nećeš naći ni jednog zaštitara, koji će dati desnu ruku za to. do nekih 48 sati, već da. Sledeći su anilinpirimidini, horus i pehar, oni rade do nekih 30-ak sati poslije infekcije. Tačnije uništavaju gljive koje su započele razvoj u okviru tog vremena.
Što se tiče takvog kurativnog dejstva preventivaca (pazi što sam složio sintagmu) ona je moguća u onom periodu dok je spora gljive proklijala, ali nije počela ishranu na račun biljke, već se infekciona hifa, ona koja prodire u list, hrani iz rezervi iz spore. To je to kurativno djelovanje polirama i računa se teoretski nekih 24 sata. Ali niko ti to neće reći sa sigurnošću, jer je, opet ponavljam veliki rizik.
Ja ću konkretno ići sa mankozebom i kubik plusom, čim se ustabili vrijeme. Upravo je to kombinacija preventivca i sistemika. Prethodno sam, u toku cvjetanja išao sa peharom- Valjda će odgovarati i njemu za šupljikavost.
Što se tiče takvog kurativnog dejstva preventivaca (pazi što sam složio sintagmu) ona je moguća u onom periodu dok je spora gljive proklijala, ali nije počela ishranu na račun biljke, već se infekciona hifa, ona koja prodire u list, hrani iz rezervi iz spore. To je to kurativno djelovanje polirama i računa se teoretski nekih 24 sata. Ali niko ti to neće reći sa sigurnošću, jer je, opet ponavljam veliki rizik.
Ja ću konkretno ići sa mankozebom i kubik plusom, čim se ustabili vrijeme. Upravo je to kombinacija preventivca i sistemika. Prethodno sam, u toku cvjetanja išao sa peharom- Valjda će odgovarati i njemu za šupljikavost.