Bolesti, insekti i preparati - prepoznavanje simptoma, čime i kako zaštiti i lečiti

To je diskutabilno, poslije kiše, pumpu na leđa. Ako se kiša oduži, kasno je za neke tretmane. To treba prije kiše, pogotovo ako se ide preventivcima. POstoji izraz kod voćara u mom kraju, da preparat "vraća infekciju". To u stvari znači koliko poslije zaraze fungicid može da stigne gljivu u listu, tkivu uopšte, i da je uništi. Najduži efekat imaju triazoli, ali ni blizu toliko koliko piše na preparatima. U suštini, možda i da, ali nije se igrati. Za difenkonazol je, čini mi se navedeno da djeluje i 96 sati poslije ostvarene infekcije, ali nećeš naći ni jednog zaštitara, koji će dati desnu ruku za to. do nekih 48 sati, već da. Sledeći su anilinpirimidini, horus i pehar, oni rade do nekih 30-ak sati poslije infekcije. Tačnije uništavaju gljive koje su započele razvoj u okviru tog vremena.

Što se tiče takvog kurativnog dejstva preventivaca (pazi što sam složio sintagmu) ona je moguća u onom periodu dok je spora gljive proklijala, ali nije počela ishranu na račun biljke, već se infekciona hifa, ona koja prodire u list, hrani iz rezervi iz spore. To je to kurativno djelovanje polirama i računa se teoretski nekih 24 sata. Ali niko ti to neće reći sa sigurnošću, jer je, opet ponavljam veliki rizik.

Ja ću konkretno ići sa mankozebom i kubik plusom, čim se ustabili vrijeme. Upravo je to kombinacija preventivca i sistemika. Prethodno sam, u toku cvjetanja išao sa peharom- Valjda će odgovarati i njemu za šupljikavost.

Svi preporucuju kontakti pre kise, sistemik + kontakti posle kise, ali sta ako kisa potraje... kao sada.
Ja sam jabuku oprskao 15.04. Scooter+Merpan+Nimrod, prskacu verovatno u ponedeljak ponovo ako stane kisa, izmedju ta dva tretmana ima 6 dana
neprestanih padavina a bilo je uslova za infekcuju, videcemo sta ce biti, pretpostavljam da ce biti infekcije...
Dobar sistemik za supljikavost je Tebukonazol (Akord, Orius)

Bogami se ovdje fino moze nauciti i ponesto shvatiti i zato vam hvala na tome. Usput jos jedno pitanje, da li sad valja sa insekticidom i eventualno dal bi jos nesto trebalo da se oprska? Da li ima i ineskticid podjelu kao fungicidi pa da preventivno nesto za lisne vasi? Inace samo je prskano sa Chorus 50wg (ako sam dobro napisao) i nicim vise. Naravno zimsko prskanje plavim uljem je islo i to je to. Moracu da uspostavim bolji rezim zastite...

Da li bi onda mogli da se izdvoje ti odlicni sistematici i kontaktni , konkretno za krusku i njene bolesti? Iz prakse i iskustva , ne iz kataloga i plana zastite proizvodjaca , po njima je svaki dobar

Kod insekticida imaš drugu podjelu. I kod njih je to zapetljano. Na insekta djeluju preko organa za varenje - digestivno, preko organa za disanje - inhalaciono i preko kutikule, tj preko cijele površine insekta.
E sad imaš one koji djeluju kontaktno, pa oni uništavaju insekte preko organa za disanje i preko kutikule. Tu su najizreženiji piretrioidi, kao npr, cipermetrin. Ovdje bi se mogli uračunati i organofosfati, koji se lagano izbacuju iz upotrebe zbog svoje neselektivnosti i opasnosti za sisare, između ostalog i za čovjeka (oni su i korišteni kao bojni otrovi u ratu).
Ove koji djeluju preko organa za varenje insket mora pojesti, kao što su neke gusjenice i slični proždrljivci. Na pamet mi sad pade Avaunt, to mu je čak i selektivni mehanizam.
Imaš sistemike, to su ovi iz grupe neonikotinoida - acetamiprid, imidakloprid, tiometoksam. Oni efikasno uništavaju lisne vaške, tako što prodru u biljno tkivo, odakle ih vaške i drugi insekti koji sišu povuku, zajedno sa biljnim sokom.
I na kraju imaš regulatore rasta insekata, kao što su Harpun, Mach, Insegar i drugi, koji djelujući na hormone insekta, ometaju njegov rast i razvoj.
Opet, imaš podjelu na totalne, kao što su piretroidi, koji uništavaju sve živo što ima 6 nogu, pa i one korisne, a imaš selektivne, koji čuvaju korisne insekte, ali su zato skuplji. Tu spada ovaj gore navedeni Avaunt. Njega aktivira samo bazna (ili uopšte, viša pH vrijednost) reakcija želuca, koja se javlja kod insekata koji se hrane biljnim materijalom - štetočine. Ukoliko on dospije kojim slučajem u želudac predatora, ne aktivira se, jer je u njihovom želuci kisela reakcija (daleko niža pH vrijednost, zbog ishrane životinjskog porijekla.

ALI (i to veliko) ni ovdje nemaš jasnu crtu između pojedinih insekticida, tako da su svi oni i kontaktni i sistemični i digestivni i inhalacioni, samo neki u većoj, neki u manjoj mjeri.
I kod insekticida nema preventivaca, besmisleno je koristiti insekticid, ako nemaš buba koje ti tamane biljku. To je samo trošenje para i zagađivanje okoline.

- - - - - - - - - -

U suštini, u pravu su oni, sve je to dobro, zavisi ko je na šta navikao. Od preventivaca to su mankozeb, kaptan, metiram, dodin, propineb ma kako god se oni zvali, zavisno od proizvođača. U početku vegetacije od sistemika, najčešće prepporučuju ciprodinil i pirimetanil, jer djeluju i na nižim temperaturama. Najefikasniji koji gase požar, tj, rješavaju najkritičnije situacije su difenkonazol, flusilazol, fenbukonazol. Ovo su sredstva koja se inače koriste u praksi u voćarstvu i na jabuci i na kruški.

Po mom iskustvu (koje je vrlo skromno tek 5 god.) kod kruske nema nekih velikih problema sa borbom protiv bolesti osim naravno
Ervinije kod koja sam probao svasta i uvek je po malo ima, ove godine idem sa Fosetil-aluminijumom 3 puta pa cu videti.

Evo jedna slicica od prije nekoliko dana... Sutra je trebalo da ide prskanje protiv plamenjace i insekata (stigao atomizer, pa da probamo i to cudo), ali ovo vrijeme zeza. Idem mankogal + perfektion, nadam se da je dobra kombinacija.
vocnjak-april-2014.jpg

@dadovocar
Kada sam pomenuo onog strucnjaka u vezi pumpe na ledja i kise,nije covek mislio da se ceka na kisu pa onda da se prska.Jednostavno svi znamo da je preventivna zastita najbolja zastita.On je samo hteo da kaze da preventive i opreza nikad dosta.Ukoliko posle prskanja padne kisa uvek postoji mogucnost nekog spiranja depozita preparata,ili lose oprskano pa kisa spere,ili kontaktni fungicid loseg prijanjanja za list pa tako lakseg spiranja sa istog i sl.
@markodim
Ne bih se slozio s tobom u vezi vremena primene kontaktnih to jest sistemicnih fungicida.Bolje je sistemikom pre kise,a kontaktnim posle.Zasto?Dobar sistemik se vec nakon dva sata od tretmana usvaja od strane biljke i onda ga ni kisa vise ne moze sprati.A kontaktni je spiranju mnogo podlozniji,samim tim sto ostaje na povrsini lista,ne probija se unutar njega.E sada,ima i takvih kontaktnih koji se teze spiraju,zbog svog sastava,formulacije,nacina distribucije po listu...Ali su ipak sistemici po tom svojstvu neprikosnoveni.
@kanacki
Sta bi sa onim problemom,da li si nosio mladare u PSS,i ako si sta su rekli?

Ivane, koliko god ti nesuvislo zvučalo, upravo trebaju preventivci ići prije kiše, bez obzira što se ispiraju, a kurativci poslije kiše. Dosta sistemičnih fungicida, za difenkonazol konkretno znam, nemaju preventivno djelovanje, tako da ne pomažu.

Zavisno o kojoj se kulturi radi i kojim sistemikom se radi.Meni prvo padne na pamet vinova loza,posto to dominira u mom kraju.Ukoliko u ovakvim vremenskim uslovima,pa jos loza bude pred cvetanje,sto bude cest slucaj,ne oprskam sistemikom,pa potom ne mogu da udjem danima,nista nisam napravio.A mislim na dvokomponentne sistemike preventivac+sistemik,gde preventivac svejedno unosimo u ovakvom tretmanu.

Ahaaa, vidiš kako se to sve razlikuje od područja. U mom kraju ima dosta voća, jabuka, kruška, šljiva u poslednje vrijeme i breskva i trešnja. Uglavnom je ovaj koncept zaštite, koji sam naveo, Preventivci pred samu kišu, a onda poslije kiše, ako je bilo više od 20 l i u zavisnosti koliko je vremena prošlo, ide se sa kombinacijom, sistemika koji će da eliminiše eventualne nastale zaraze i preventivca, da štiti i dalje od novih. S tim što je poželjno da se "uklopi" djelovanje prethodnog preventivca sa naknadno korištenim kurativcem. (šta je ovih -ivaca :D) Da, niko nije rekao, valjda zato što se podrazumijeva, obavezno je dodati okvašivač u svakom tretmanu, on omogućava bolje vezanje za list...

Sta bi sa onim problemom,da li si nosio mladare u PSS,i ako si sta su rekli?

Nosio , ali nikog od zastitara nisam nasao.. Probacu opet posle praznika.. Ne bih da sad opet kudim nekoga , ali i to je sve dosta neozbiljno , prosle godine kad sam nosio mladare u psss sumnjali su na erviniju i na tome se zavrsilo , ne znamo sta je , mozda je ervinija i vratili mi mladare .. Pa jbt , trebali su da na neki nacin ustanove da li jeste ili nije i ako jeste , da dodju i da me nateraju da isecem i povadim sve sto je zarazeno i da spalim , bar ja tako gledam na to , to je ipak bolest koja ce se iz mog vocnjaka siriti dalje i praviti velike stete i drzava mora ozbiljnije da se pozabavi time.. A ne vizualnom metodom reci to je ervinija i dovidjenja. Na kraju nije ni bila ervinija, usled lose zastite od buve doslo je do pojave gljive cadjavice , moja dijagnoza.. Pre neki dan sam ih zvao da se konsultujem da li preparate na bazi abamektina mesati sa uljem i u kojoj koncentraciji po zavrsetku cvetanja i da li je bolje dodati okvasivac ili bez icega, odgovor je bio `jbt nisam ja bas neki strucnjak isprskaj pola pola pa vidi sam`... Mada i ja trazim previse :osmeh:

ove godine idem sa Fosetil-aluminijumom 3 puta pa cu videti.

Marko u kojim fazama ces raditi Fosetil-aluminijum ?

Stvarno neozbiljno,sto se tice PSSS,mada kakva drzava,takve joj i sluzbe.
Sto se tice fosetil-aluminijuma,dok se ne javi Marko,trebao bi ici jedno tri puta,i to u intenzivnom porastu mladara.Cilj je dobiti sto vecu koncentraciju fosetila u stablu,sto znaci da je vec trebalo i poceti sa tretmanom.U svakom slucaju,kreni cim budes mogao_Obrati paznju samo kod mesanja,folijarna djubriva nikako!

@mladi vocar
Perfektion je na bazi dimetoata, a mankozeb ne treba mešati sa dimetoatima.

Poslednja izmena:
Baš sam imao polemiku sa nekoliko zaštitara i voleo bih da razjasnim tu nedoumicu. Dakle isto pitanje koje je gore postavljemo recimo mešanje perfectiona (može i dimetogal ili Decis) sa mankogalom. Ovde sam pročitao da se ne sme mešati, ja sam to mešao par godina unazad i nisam imao problema, i zaštitari sa kojima sam razgovarao tvre da se može mešati. E sad možemo li mi da činjenično (uz pomoć nekog objašnjenja ili linka) dobijemo odgovor zašto ne ili zašto može da se meša, da ne bi pravili eventualne greške ubuduće.

Trebao sam jos prosle nedelje, ali nisam, pa je pocela ova kisa i sad ce ici cim mogu da udjem u vocnjak, vec u ponedeljak.
Ali ne znam na koliko da radim tretmane.

Kod mene posle ovih kisa na listovima se uveliko pojavila supljikavost,da li je Kaptan dobar za zaustavljenje infekcije ili ima neki bolji fungicid?

Uzeo sam Mankogan 80 i kao sistemik su mi dali Funomil. Sada je kisno pa ne mogu da oprskam pa cu kad se stabilizuje vrijeme. Inace nasao sam u podrumu od prosle god Ridomil od Syngente pa da nije on bolji kao sistemik?

Nazad
Vrh