Oldtajmer
Član
Пошто нико не зна или не жели да одговори на моје питање, направићу "one man show" тако да још неко коме је потребно решење види о чему се ради. Елем, у овом случају помаже било који системични фунгицид који је већ коришћен за ранију заштиту. У овом случају тешко ћете наћи прохлораз, јер једноставно у свим апотекама кажу да му "време није". Пример је "Octave" којег има само по негде и то у паковању од 500 грама, што је превише за моје потребе. Искористио сам следећу комбинацију и могу рећи да сам прилично задовољан постигнутим резултатима: Akord WG + Pehar + Mankogal + Tonus (против вашки) + Haifa calcium фолијарна прихрана. За само три дана резултати су већ видљиви, дакле у овом случају треба брзо реаговати и употребити системични фунгицид да би се болест зауставила. Још ћу рећи нешто и о времену прскања, пожељно је користити протективне фунгициде у периоду пред кишу колико год је то могуће јер се већина гљивица (Stigmina carpophila, Monilinia laxa, Monilinia fructigena, Blumerilla jappii) управо размножава у време кише ако су повољни услови, односно топло и влажно време. Ширење заразе је директно повезано са дужином периода квашења, односно температуром ваздуха у периоду квашења. Ако се заштита ради након кише која је погодовала ширењу заразе (као што сам ја урадио), онда је потребно у што краћем временском периоду након престанка кише одрадити заштиту системичним и протективним фунгицидом у комбинацији. Ово друго је јако опасна варијанта јер се мора строго водити рачуна о каренци препарата којим смо третирали. Дакле као општа препорука стоји да треба употребљавати у периоду пре кише протективне фунгициде, и то са формулацијом која се теже спира са листа (ако се прска непосредно пред кишу), а третман поновити после 5-7 дана након кише. Ако се инфекција ипак проширила након кише из различитих разлога (лоше опрскано стабло, погрешна концентрација, рок трајања препарата истекао...), реаговати што брже са системичним фунгицидом (већина произвођача каже да се треба третирати најдаље након 72 сата од почетка инфекције). Иначе, на мојим кајсијама се лисна маса скоро потпуно опоравила, оно што је било баш изрешетано опало је, оно што је имало мања оштећења преживело је.
Ево то су нека моја искуства која сам желео да поделим са другима, а ако неко има још нешто да дода или неку примедбу, слободно нека напише.
Ево то су нека моја искуства која сам желео да поделим са другима, а ако неко има још нешто да дода или неку примедбу, слободно нека напише.