Bolesti i lečenje krava

Kolege ima te li problema sa nimfomanijom?Kod mene u zadnjih dva meseca se pojavila kod tri krave,svakih 7 do 10 dana imaju ciklus.Sta raditi?U cemu je problem?............

Kod nas krave nisu imale problema sa nimfomanijom, al sam se susretao. Generalno se javlja kod mlečnijih grla i mlečnijih rasa (HF, RHF...). Ono što ja znam jeste da su najčešći uzrok ciste na jajniku, odnosno ne puknut folikul koji periodično luči estrogene hormone, odnosno mnogo češće nego što je to normalno. Ja sam video kravu koja je bila skoro svaki dan u estrusu i trajao bi po nekoliko dana. Leči se hormonskim terapijama, verovatno ima veterinara koji su upućeniji u to, ali mislim da je rešivo. Takođe obrati pažnju na silažu i zrno kuruza, određene plesni koje se razvijaju na vlažnijem kukuruzu luče mikotoksie koji imaju sličan efekat kao i estrogen. Tako da i to može biti stvar koja remeti normalno lučenje hormona u toku polnog ciklusa i pravi tu situaciju.

Jajnik je problem kod tebe Ratko.Leci se lekovima kao sto je Receptal doza 5ml ili Deferelin upola manje.Trebalo bi izvrsiti rektalni pregled.Morace tu strucno lice.

Nemora da bude cista.Nimfomanija je bolest jajnika i ne mora da bude manifestovana kroz uvecanje jajnika.Terapija bi trebalo da bude uspesna.
Imao sam slucaj kod jedne moje junice.Osemenio sam je,posle 15 dana ona opet u estrusu ja opet osemenim,posle 9 dana ona opet,ja pregledam ona u estrusu,anomalija nema,ja osemenim ponovo i ostala je steona.Znaci bez lekova i vise se nije nikad ponovilo.Kasnije sam kroz literaturu citao da je to moguce.

Ja sam imao slucaj da je steona trazila nonstop i poslata je na klanje u 6 mesecu,osemenjavana je sigurno 20 puta i izgleda da je ostala zadnji put,a veterinari je nisu vise pregledali ,i u klanici je dosao veterinar da pregleda pre klanja ali je nije pregledao jer je mislio da trazi,i ode pod noz,posle toga me zove klanicar da me pita sto mu nisam rekao da je steona,i dan danas mi je zao i mogao bi da zaplacem kad se setim a ima tome 9-10 godina,tada sam cuvao samo bikove i dve krave,nisam imao pojma o njima.................
Sad me strah da osemenim ponovo jer ako je neka ostala ima odma da pobaci...........

Ne mora da znaci.I takve sam slucajeve imao da osemenim a ona ostala od proslog puta.
Jedared sam imao slucaj da sam osemenjenu junicu tretirao lekovima za izazivanje estrusa.Nisam ni sam znao da sam je osemenio.Bila neka zurba i ja nisam upisao.Vidim ne trazi dugo vremena i ja joj dam propisnu dozu.Posle par dana ona izbaci jednu ogromnu belicastu ljigu koja je kao zelatin.Nije mi bilo jasno sta je u pitanju.Odmah sam je pregledao da vidim sta je to sad.Kad ono se vec prepoznaju strukture na teletu.Bila je steona 6-7 meseci.Mislio sam da ce odmah da pobaci jer i u literaturi stoji da je to jedan od nacina za pobacaj.Medjutim ona to nije uradila i redovno otelila zensko tele.I dan danas cuvam i jednu i drugu.

junica mi udarila na vime u jednu sisu .vime tvrdo onako nije bas mlogo. ima mleko ali manje, dali dati nekolko injektora ili lecenje?

Ne mora da znaci.I takve sam slucajeve imao da osemenim a ona ostala od proslog puta.
Jedared sam imao slucaj da sam osemenjenu junicu tretirao lekovima za izazivanje estrusa.Nisam ni sam znao da sam je osemenio.Bila neka zurba i ja nisam upisao.Vidim ne trazi dugo vremena i ja joj dam propisnu dozu.Posle par dana ona izbaci jednu ogromnu belicastu ljigu koja je kao zelatin.Nije mi bilo jasno sta je u pitanju.Odmah sam je pregledao da vidim sta je to sad.Kad ono se vec prepoznaju strukture na teletu.Bila je steona 6-7 meseci.Mislio sam da ce odmah da pobaci jer i u literaturi stoji da je to jedan od nacina za pobacaj.Medjutim ona to nije uradila i redovno otelila zensko tele.I dan danas cuvam i jednu i drugu.

kakve si lekove davao ako nije tajna za izazivanje estrusa

Da li mogu ovde da pitam u vezi teleta? Ima problem već 7 dana balega mu je bela polucvrsta, nije nikako kako bi trebalo, ne znam u čemu je problem, davao sam mu cajeva ali ništa se ne menja, imate li neki predlog sta da radim i sta bi moglo biti problem

Koliko je staro tele , bela je samo sto verovatno hrani samo mlekom koliko sisa mleka ... Cajeve prekini , nista ne znace oni samo oblazu sluzokozu creva.

Staro je 12 dana, imam još jedno manje od njega i ono normalno balezi a ovo belo. Pre 7 dana mu je pupak bio otekao i stvorila se iza njega kao neka kesa, pa je veterinar dao neke inekcije jer nije htelo da sisa mleko od te upale, nisam ga vidjao ni da balezi pa sam mu dao neki prasak da bi ga proteralo da balezi, od tada balezi sve tako, u početku se videlo po malo krvi u toj balezi, sad je nema ali je balega ista.

Da li mogu ovde da pitam u vezi teleta? Ima problem već 7 dana balega mu je bela polucvrsta, nije nikako kako bi trebalo, ne znam u čemu je problem, davao sam mu cajeva ali ništa se ne menja, imate li neki predlog sta da radim i sta bi moglo biti problem
Kolega,situacija je prosta.Tele ima bakteriju u crevima i najverovatnije je to eserihija.Adekvatan antibiotik i resena stvar.

imam problem sa jednom junicom otelila se vec mesec dana 2 god stara.slabo jede temperatura 38 sa 5.neznam da ne menja zubi mozda pa zato.omanjila i mleko.da joj da zejtin rakiju i kvasac malo.

tele mi malo teze ustaje na prednje noge, staro je dva dana pa sam razmisljao da mu dam malo gvozdja ali neynam koliko ml smem dati

Nazad
Vrh