Bolesti i lečenje krava

Kolege imam jedan malo cudan problem kod jedne krave. Naime, dobila je so za lizanje i lizala je jedno 5-6 dana, e od juce malo je slabije konzumirala tu so za lizanje, pocela je da lize mokracu....??? Ako treba slikacu ili pronaci na netu koja je so za lizanje u pitanju, mozda je losijeg kvaliteta???

Proveri da li ti rade pojilice , mozda je i do lizaljke , mozda su nesto promenili u sastavu ako si ubaci novu lizaljku.

IZbacio suncokret dodao suncoketovu sacmu.... Dodao i ovu so za lizanje
images.jpg

Sada vise nema prebacivanja kolega Pankin... Suncokret je bio FArmcomercov a i nisu ga nesto preterano volele, medjutim Sunc. sacmu rasturaju, doduse ona je Pecanac. Sunc. Sacma Oko 400 grama dnevno izmesano sa silazom... A suncokret i pola kg i 1 kg, nece pa nece da ga jedu, i odustao sam... Presao na sacmu i udri :)

To radim, i mesam, ali silazu nesto mrljave, jedino na sunc. sacmu jedu silazu bas dobro, i to ce trajati dok ne naviknu a navikavaju se vec od 1 decembra...q

Diskutabilno ti je bilo upotreba suncokreta kao zrna.Ima i previse ulja,samim tim se tesko melje,ali i komplikovanoi je za zeludac krave.Ulje stvara dosta energije i malo proteina.Moj praktikum kaze da ima 15.4% proteina i 30.6% masti.Mast ce se pretvoriti u energiju i to mnogo energije.Silaza ima samo 2.2% proteina ali ima dosta i ona energije tako bi nastao veliki suficit energije a veliki deficit proteina.Mozda bi moglo u obroku sa lucerkom ali sa silazom tesko.

A da, jest vala, e bas me krenulo ovo, da odgovvaram a ne citam post pre toga... Izvini.

- - - - - - - - - -

Ovako dobijaju 10 kg silaze po grlu(balu sena13kg po grlu plus koncentrat(1kg sunc sacma, 3 kg kukuruza, 1kg jecam, 1kg tritikale) dnevno plus pola kg sunc. sacme.... Koliko proteina ima?? Imao sam formulu, ali ostala u onom starom lap topu, podatke ne mogu izvuci...
Inace vise i da im dam nemogu pojesti...

Ima virusa stalno ja sam imao prije 3 mjeseca proljev i kašalj kod svih goveda,sad mi se uvalilo nešto kod teladi dobiju neki poluproljev normalno jedu nema temperature i onda nakon nekog vremena pređe u krvavi proljev i prelaze u teško stanje na antibiotike ne reaguju davano i u vrat i u mlijeko +farmatan +elektroliti+antilaxans + kojekakvi vitamini i sad me pomalo izluđuje .prvo tele koje je oboljelo je uginulo ovi ostali se zasad drže.

Nazad
Vrh