Bolesti i lečenje krava

Ama narode nemojte lupat čitav svijet radi silažu sad vama ne valja ,ne valjate gospodo vi jer ste pogriješili negdi u postupku izrade silaže i sad vam sve drugo krivo_Ozbiljno svatit silažu ako ne znate sami zovite nekog ko ima iskustva i platite ga ako treba da vodi posao ali odustajati od silaže to nikako.

Nije to sad važno važno je da oni vide da su pogriješili i da se na greškama uči,nije ni naša odmah bila savršena ali nismo odustajali i sad je radimo rutinski.ja sam na primjer preklani prvi put radio sjenažu graška i lucerke i nije mi bilo najbolje uvidio sam di je greška i ove sezone je odlična tako da nagodinu pravim duplo

Ne postoji jeftinija hrana od silaze i senaze i pritom svojim sastavom pozitivno utice na organizam prezivara.Medjutim,najveca greska u ishrani je sto se silaza daje samo sezonski.Kravama treba 20 dana da se priviknu na novu hranu i taman se privikle silaza nestala i daje se opet seno i opet 20 dana privikavanja.To je veoma stresogeno.Nisu one kao ljudi da mogu sta god zele i kad god zele,pa cak i nama nekad nesto ne godi.

I jos sam primetio da je greska kod ljudi koji tek pocinju ishranu sa silazom da nastavljaju da daju iste obroke sena i koncentrata kao i dok nisu imali silazu, i onda dolazi do prezasicenja i odbijanja hrane cak i one koju su do tad krave rado jele.

Baš bi volio da sam bliže da vidim te njihove silaže da im odmah kažem di su zajebali a moguće kod milana da jednostavno presporo troši da preširoko izuzima pa onda sporo ide sa jednog na drugi kraj.Makar d

- - - - - - - - - -

makar da je slika da vidimo tu pljesnivost

Milan je garantovano radio silazu prekasno,kad je stabljika vec pocela da zri.Rekao je da lozi kotao sa njom,mislim da je to nemoguce jer ona treba da bude prilicno vlazna i mislim da to ima vise da gasi nego da daje neku vatru i temperaturu.Ja sam imao takav slucaj jedne godine,davno je bilo,u drugoj jami po redu sam pokusao da ubacim kukuruzovinu samlevenu.Bio je neki raniji pionir i moji su to rucno obrali pa ostala zelenkasta kukuruzovina.Ali vec je dobrim delom pozutela.To smo stavili na dno jame jer sam mislio da ce biti dobro sabijeno i nece mu smetati.Kad sam otvorio bas taj sloj se kvario sve vise kako je vreme odmicalo,ostalo nije.

Ovo mize samo uz enormno veliku dnevnu potrosnju.Sve knjige koje sam dosad procitao govore o tome da mora da ima dovoljno vlage jer u protivnom se lose sabija,ostaje visak vazduha,do skrece rad mlecnokiselinskih bakterija i ne nastale stabilna faza pa se posle kvari.Ili da je gaze neke ekstrateske masine koje uspevaju da izbiju vazduh ali opet nece biti stabilna.Ima tu nesto sto se nije snimalo.

Po meni za silazu nema potreba da se ubacuu inoklanti , ako se uradi u pravo vreme , prvi put sam radio jesenas silazu ispala extra ...

Možda nema potrebe al neće ni da škodi samo da pomogne a pride nije ni skupo na 100 tona košta 100 eura to je 0,001 eurocenti po kili mislim da to stvarno nije puno i nek popravi samo za nijansu silažu ili nek je održava stabilnom za toplih dana puno smo dobili

Dobro ja sam sam uzeo cijenu nekog poznatog proizvođača ima i skuplji i jeftinij a ja koristim biominov

Dali je neko imao problem sa kravom nakon oteljaja treci dan nemoze vise da ustane mora da se ukljuci infuzija.To se desava drugi put za redom,Neznam dali tu kravu ponovo da sjemenim?

- - - - - - - - - -

Krava inace daje dosta mlijeka oko 25 litara i vise

naravno da ćeš je osjemeniti a sledeći put ćeš poduzeti neke preventivne mjere da ublažiš posljedice

Osemeni slobodno kravu, a mesec dana pred teljenje dajoj po punu saku kostovit sa selenom ujutru i uvece a 10 dana pred teljenj i das joj ad3e 20 ml u misic. Ja bar tako radim sa kravama koje su puno mlecne i koje su sklone tome

Nazad
Vrh