Bolesti i lečenje krava

Jutros majka pri cijedenju mlijeka primijeti par cepova (ugrusaka) u mlijeku...Krava se normalno muze,nebrani se....Ja nisam bio tu da pogledam,a nebi ni znao posto nikad nismo imali problema sa vimenom....Pogledacu veceras...valjda nije nekakva upala il mastitis

Veceras sam ja cijedio mlijeko...3 komadca duga po pola centa i 3 do 4 mrvce neceg zuckastog...dal zvat veterinara il sacekat koji dan a pratit situaciju

Evo odgovorio ti je kolega goranpejcic@ ,ne moras zvati veterinara ,utvrdi iz koje je cetrvrti kupi injektore sa najkracom karencom(npr.Rilexin (2 dana)).
Ja sam najbolje prolazio kad ga aplikujem 3 puta npr. jutro -vece i sledece jutro.

Evo sta se desi kada se pretera s neprevrelom lucerkom:

b2e7e13f022a739c15792b25b21813f3.jpg

Послато са HTC Desire 825 уз помоћ Тапатока

Dobro se naduvala, kako si rešio ovo? Moramo biti oprezni, polako uvođenje u obrok i obavezno obrok suvog sena, slame pa tek onda ovako nešto

U staklenu flasu od kisele vode sipao 4 kasike bikarbone sode, 4 kasike istopljene svinjske masti i resto do vrha dopunio mlakom vodom. Dobro promuckao dok se soda ne rastvori, sacekao da se malo ohladi tecnost - da ne izgori kravi zdrelo i zalio je.
Posto je krava mlada i u top formi, a i sve vreme je bila vesela i sigurna, odmah potom sam je pustio da slobodno seta napolju.
Za 10 minuta se ispumpala.
A inace, kad se desi starijem ili slabijem grlu, onda obavezno stranga i vodim je polako.
Pazim ja na to, nego sam zadnja 3-4 dana bio po nekim terevenkama pa ih nisam ja hranio posle podne, a ona alava pojede cesto i svoje i sledovanje koleginica sa leve i desne strane.

Послато са HTC Desire 825 уз помоћ Тапатока

I kod mene problemi ovih dana,nadun,prvo bik,pa juce junica,sumnjam na suncokretovu pogacu.
Inace ja u pivsku flasu sipam oko 2 dl ulja jestivog i do vrha napunim mlekom,izmesam i zalijem.izduvaju se za 5 min.mleko je tu verovatno zbog ukusa.

Kolege kupio sam jednu junicu otelila se pre 20 dana al i dalje ima malo krvi u mlijeku.Da li je to normalno nije mi se desavalo da toliko dugo posle oteljaja bude malo krvi.Inace junica ima 25 l mlijeka na oskudnoj hrani,zbog straha od upale vimena.
Pukao kapilar.Malo je dugo ali bi trebalo da prođe.

Kolege kupio sam jednu junicu otelila se pre 20 dana al i dalje ima malo krvi u mlijeku.Da li je to normalno nije mi se desavalo da toliko dugo posle oteljaja bude malo krvi.Inace junica ima 25 l mlijeka na oskudnoj hrani,zbog straha od upale vimena.
Pojacaj ti njoj hranu pod hitno da nebi pala u ketozu a to ti je jos veca nevolja od upale.

Nazad
Vrh